agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2226 .



Fluxul sentimental
proză [ ]
Despre emoțiile cotidiene

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [scortan ]

2005-01-28  |     | 



De multe ori am fost pus în situații în care am văzut diferiți oameni care, după un anumit timp, și-au schimbat comportamentul, concepțiile și modul de a reacționa în diferite situații. Și m-am întrebat ce s-a întâmplat cu ei de s-au schimbat atât de mult dintr-o dată. Este clar că un șir de evenimente le-a provocat această schimbare în comportament. Dar mă gândesc că ei, iși modifica comportamentul după ceea ce simt, adică după emotii, și sentimente. Deci, evenimentele prin care au trecut le-au provocat o "anomalie" sau "distorsiune" in fluxul lor sentimental.
Vreau sa definesc conceptul de "flux sentimental": Cantitatea de emoții, sentimente și trăiri cu care se obișnuește o persoană într-o o anumită perioadă de timp.
Trebuie menționat că și espectanțele sentimentale vor intra în acest concept de "flux sentimental".
Noi avem nevoie de stabilitate emoțională ca să ne putem păstra stabilitatea intelectuală. De ce spun asta?
Pentru că "stabilitatea emoționala" și "fluxul sentimental" sunt două concepte stins legate între ele. Fluxul sentimental pe care îl are un om și cu care se obișnuește, căci dacă nu s-ar obișnui, nu l-aș mai numi "flux", nu este același lucru cu stabilitatea emoțională. Și asta pentru că stabilitatea emoțională înseamnă că acea persoană este mulțumită de cantitatea, calitatea, diversitatea de emoții, sentimente, și afecțiune pe care o primește și o dă unor anumite persoane importante din viața lui.
Ca acea persoană să fie mulțumită de starea sentimentală în care se află, ea va încerca să își creeze un echilibru în suflet. Adică va dori să își creeze un mod de viață care să îi satisfacă nevoile sentimentale pentru a ajunge la o stabilitate emoțională, care să fie mai târziu înglobată în viata cotidiană astfel încât ea să devină un flux sentimental.
Stabilitatea emoțională perfectă este un fel de utopie pentru că omul nu va avea niciodată rețeta de sentimente de care are nevoie.
Din acest motiv fiecare zi este pentru un om, pe lângă viata normală, un mod de a-și regla cursul vieții prin evenimentele care se petrec, astfel încât el să își creeze cantitatea optimă de care ar fi nevoie și să ajungă la stabilitatea sufleteasca necesară.
Adică, prin fiecare mișcare și acțiune pe care o face, (și care nu este condiționată de situația în care este pus pe moment), este o tentativă în care se încearcă echilibrarea stării emoționale și sufletești ale acelei persoane.
Voi da un exemplu banal: Când cineva iese să se plimbe prin parc, pe lângă însemnătatea socială a acțiunii mai este și nevoia de liniște pe care acea persoană speră să o dobândească.
Când ieșim la o plimbare prin pădure, nu este așa că mergem să ne liniștim, să respiram niște aer curat?
Aceste acțiuni sunt printre altele, încercarea noastră inconștientă, dacă nu conștientă de a ajunge la o stare care sa ne priască…
Acea stare va contribui per total la echilibrul nostru sentimental, care contribuie la stabilirea unui flux sentimental, care de asemenea va reprezenta în combinație cu alți factori interni și externi la stabilitatea noastră intelectuală.
Sunt multe persoane care nu știu cu exactitate de ce fel de sentimente au nevoie să primească de la cei din jur și nici nu vor putea vreodată să răspundă cu sentimentele exacte de care au nevoie ceilalți.
Ei, și in momentul acesta, fluxul sentimental pe care îl are un om va lua locul și va încerca să atingă în permanență acea perfecțiune a stabilității emoționale.
În momentul în care apare o anomalie în fluxul sentimental al unei persoane vor apărea automat și schimbări în dispoziția și starea de spirit al acelui om.
De ce? Pentru că așa cum am mai spus, acțiunile și deciziile, însăși comportamentul cotidian al unui om este în stinsă legătură cu fluxul sentimental, sau încărcătura sentimentală constantă ale acelei persoane.
De asemenea și modul în care ne vom comporta în societate va fii influențat de acești factori, și din momentul în care societatea va observa o schimbare în modul nostru de a acționa și interveni în unele cazuri, competența noastră decizională va fi afectată și vor apărea anumite consecințe sau reacții din partea celorlalți. În cazul în care suntem o persoană importantă, aceste lucruri vor putea periclita însăși statutul nostru social.
Deci, și stabilitatea intelectuală, adică rațiunea este puternic influențată de fluxul sentimental pe care îl are fiecare om.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!