agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2562 .Augentrost
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Paul_Gabriel_Sandu ]

2013-11-24  |     | 
Între noi totul era un joc pe care îl luam amândoi în serios. De asta, atunci când am rugat-o să-mi spună o poveste, am sperat că se va folosi de acest prilej să ia jocul de la început, așa cum voia ea, după reguli numai ei cunoscute. „Spune-mi o poveste!” era, pentru noi, un fel de a întreba „mă iubești?”; mai mult decât atât, sau mai primejdios, căci nu suporta nicio amânare, și nu îngăduia decât un singur răspuns; nu orice răspuns, ci unul care să te ia pe nepregătite oricât de bine l-ai ști; nu o promisiune, ci, mai înainte de ea, împlinirea ei. M-a luat de mână și m-a condus pe străduțele înguste ale orașului până în fața unei florării. Trecusem de câteva ori pe lângă ea, cred, însă numai pentru că pe aceeași stradă zăcea un anticariat unde îmi petreceam uneori vremea, răscolind în voie prin maldărul de cărți ca un copil răsfațat cu prea multe jucării. Oare voia să mă ducă acolo? În labirintul acela de cărți erau atâtea jocuri care așteptau să fie inventate. Dar ea mi-a zâmbit cam cât pentru nu. Și până să-mi răspundă, intraserăm deja în florărie, iar în locul mirosului de cărți vechi, ce îmi era atât de cunoscut încât mi-l puteam imagina până la halucinație, mă asalta acum mirosul tânăr de flori și plante de toate felurile, copleșindu-mă cu accentele lui ascuțite sau grave, care păreau să aducă ultimele vești din lumea vegetalului, într-o limbă care îmi era cu totul străină.
- Știi ce floare e asta? m-a întrebat, apropiindu-se de un buchet imens de garoafe roșii, care își înălțau capetele până mai sus de șoldul ei, iar eu am căutat în zadar în minte după numele lor german, convins că nu-l știusem niciodată.
- Nelke, mi-a șoptit ea, apropiindu-se de ele cu grija cu care te-ai pregăti să mângâi pe creștet un copil care își înfrânge timiditatea în fața unui necunoscut și acceptă să-și spună numele: Nelke.
- Dar asta? Urmă ea, îndreptându-se către un stativ imens pe care erau așezate, unele deasupra altora, în patru rânduri succesive, cele mai diferite și mai surprinzătoare flori, dintre care multe îmi erau cu totul străine. Un delir de culori și parfumuri, un fel de petrecere studențească unde nu cunoșteam aproape pe nimeni, și care se întețea sau scădea după ritmuri străine mie.
- Calla, am exclamat bucuros și profund îndatorat florii care își păstrase și în germană numele care îmi era cunoscut și mie, numele ei adevărat. Curând însă, am epuizat cunoștințele mele limitate de botanică și pe acelea încă mai limitate de nume germane. Și, pentru prima oară, m-am bucurat să nu știu! Iar dacă la început ea a jucat rolul unei fete care îmi prezintă prietenele ei vechi și dragi, spunându-mi un cuvânt sau două despre fiecare, treptat jocul s-a transformat în ceva cu totul diferit.
- Ei îi vom spune Regenbogenhaut (pielea curcubeului), ei – Goldrute (sceptrul de aur) ce zici, îți place? I se potrivește? Uite ea e Frauenschuh (pantof de femeie), vezi ce bine îi vine numele? ca o mănușă! ei o să-i spunem…hm… Paradiesvogelblume (pasărea-paradis), și ei… cum vrei să-i spunem? Fără să stau pe gânduri, am spus: Augentrost (mângâierea ochilor).
În vreme ce noi dădeam fiecărei flori câte un nume, luându-le iarăși în pază, videcându-le ca de o grea uitare, florăreasa ne privea cu o ușoară mirare, ca și când ar fi încercat să se lămurească dacă avem să cumpărăm un buchet sau nu. Însă locul ăla care fusese al ei cu jumătate de oră înainte, era acum numai al nostru. Era într-atât de mult al nostru, încât ea nici măcar nu mai era acolo, și dacă ne-ar fi spus ceva, orice, n-am fi auzit-o, n-am fi înțeles-o. Însă ea, încăpățându-se cumva să intre în povestea noastră, s-a apropiat de noi și m-a întrebat, zâmbindu-mi cu subînțeles, dacă aveam să-i cumpăr domnișoarei un buchet. Da, sigur că aveam, i-am răspuns întorcându-i zâmbetul, când am simțit mâna Evelinei strângându-mă dintr-o dată de mână. Era însă ceva straniu în felul în care își încleștase degetele în jurul palmei mele, cu o forță de care nu o crezusem niciodată în stare. M-am întors imediat către ea, încă zâmbind, și am văzut cum cealaltă mână a ei strivea capul unui bujor pe care îl mângâiase cu câteva clipe mai înaite, în timp ce trăsăturile dragi ale chipului ei erau străbătute de un spasm care îi îngheța fața într-o mască, până acolo încât nici măcar nu mai putea vorbi. Am strigat atunci la ea, am chemat-o ca și când n-ar mai fi fost lângă mine, fără să știu ce se întâmplă cu ea, fără să știu ce să fac, văzând în ochii ei, care începuseră deja să lăcrimeze, durerea și neputința; nu numai a ei, ci mai ales a mea. Am strigat „Hilfe!”, singurul cuvânt pe care îl mai știam în germană și în care am pus toată disperarea iubirii mele, apoi am îmbrățișat-o ca și când aș fi încercat să o apăr,ca și când aș fi încercat să opresc mișcările ei haotice și bruște, revolta trupului ei împotriva lui însuși.
Nu știu cât timp a trecut până când a venit salvarea și nu știu cine a chemat-o. Am văzut numai cum florăreasa a deschis ambele aripi ale ușii de la intrare, iar eu am luat pe Eveline în brațe și am reușit, cumva, s-o duc până la mașină. Nu mai știu ce am încercat să le spun celor doi paramedici și nici nu cred că am reușit să fiu de vreun folos. Știu doar că imediat cum am lăsat-o pe patul dinăuntrul mașinii, fără să vreau și fără să pot să-i dau drumul, i-am văzut trupul cabrându-i-se într-un spasm cumplit și am început să plâng. Însă înainte să ajungem la spital, strânsoarea în care îmi încleștase mâna începu să slăbească, încetând până la urmă cu totul, iar trupul ei părea, în sfârșit, să-și revină din delir, să se împace cu el însuși. Când mașina a oprit în fața spitalului, m-a privit pentru prima dată fără ca privirea ei să treacă prin mine, și buzele ei învinețite au mimat un cuvânt pe care l-am înțeles fără să-l aud. Ușile de la picioarele ei s-au deschis, iar unul dintre paramedici ne aștepta să coborâm, lângă un scaun cu rotile. Și atunci, în câteva clipe, am reușit să urăsc scaunul acela ca pe o ființă vinovată de cele mai oribile crime, și n-am vrut în ruptul capului să accept să fie purtată în el. Am dus-o în brațe până într-o sală de la etajul întâi, și am așezat-o pe unul dintre cele două paturi de acolo, și un medic foarte bătrân i-a făcut o injecție, zâmbindu-ne amândurora, și ne-a spus că o să fie bine. Apoi, a schimbat câteva cuvinte cu o asistentă care tocmai intrase în cameră, iar aceasta i-a suflecat Evelinei mâneca de la mâna care se odihnea acum, neputincioasă, într-a mea, i-a legat un garou, așteptând până când venele au început să se profileze sub pielea aproape transparentă, apoi a înfipt, cu grijă, acul, împingându-l cu fermitate, în venă. Imediat ce mi-am dat seama ce voia să facă, am știut că nu trebuia să stau acolo, știind cât de rău îmi era la vederea până și unei singure picături de sânge, dar n-am vrut cu nicicun chip să-i dau drumul la mână. Iar să închid ochii, sau să întorc capul mi se părea că ar fi însemnat să o las singură, să o trădez, să nu o iubesc așa cum îi cerusem ei să mă iubească. Eu îi cerusem să-mi spună o poveste! Acum trebuia să ascult povestea până la sfârșit. Trebuia, măcar odată, să mă stăpânesc; să-mi țin firea. Când am văzut acul străpungându-i pielea am simțit un val de căldură străbătându-mi trupul ca o frică atavică urcând în mine, iar apoi, când primele picături de sânge au început să se adune în tubul seringii totul s-a colorat în verde și ultimul gând care mi-a trecut prin minte, înainte să-mi pierd cunoștința, a fost acela că sângele pe care îl vedeam adunându-se în seringă era sângele ei.
Când mi-am venit în fire, eram întins pe celălalt pat din cameră, la mică distanță de patul în care era ea, și înainte să o văd, i-am simțit privirea așteptându-mă nerăbdătoare, și mâinile noastre s-au întins una catre cealalta, întâlnindu-se cu o bucurie mai mare decât atunci când s-au întâlnit prima oară, reînnodând povestea.
- Sie werden nie Arzt werden! (N-o să fiți niciodată doctor!) am auzit, de undeva din spatele meu, vocea blândă și zâmbitoare a celui care ne îngrijise pe amândoi.
- Nichts liegt mir ferner (Nici nu-mi stă în gând așa ceva), i-am răspuns, găsind cuvintele potrivite și ceva din zâmbetul cu care le-aș fi însoțit, dacă mi-ar fi fost mai bine. Însă am încercat imediat să caut în mine copilul de altă dată, mereu julit la genunchi, copilul care, într-o vacanță de vară, se întorsese de două ori de afară cu capul spart, cu sângele șiroindu-i pe față, și care, a doua oară, după ce o piatră îi ricoșase direct în creștet, își anunțase bunica albită de spaimă, că a treia oară va fi cu noroc. Unde dispăruse copilul acela? Când se născuse în el această stranie hemofobie? Cum ajunsesem până acolo încât să leșin – lucru care nu mi se mai întâmplase niciodată în viață?
Cumva, cred că intuiam răspunsul la această întrebare. Atât timp cât nu știusem ce este sângele, atât timp cât îl privisem ca pe un lichid colorat și pe care îndrăznisem să-l gust în copilărie, cu aceeași curiozitate cu care băusem pentru prima oară sucul din petale de trandafiri cu care ne răsfăța bunica uneori, nu era nimic care să-mi provoace frica. Însă treptat am învățat să privesc sângele altfel, într-un mod pe care mi-ar fi foarte greu să-l definesc, ca pe un fel de forță vitală care ne leagă nu numai de viață, ci și de toți ceilalți. Iar vederea sângelui ei adunându-se în seringă era aproape ceva paradoxal, sau oricum ceva nepermis; era ca și cum aș fi văzut intimul ei suprem și ireductibil, adâncul fără fund al ființei ei, cerneala sacră a iubirii ei, nediseminată, înainte de a se transforma în literele și cuvintele unei povești; era ca și cum aș fi îndrăznit să privesc direct în ochii gorgonei.
M-am ridicat din pat și m-am așezat lângă ea, fără să-i dau drumul la mână.
- Hat’s dir meine Geschichte gefallen? (Þi-a plăcut povestea mea?) m-a întrebat, râzând, iar eu i-am răspus cu un fel de suspin, apoi am sărutat-o, simțind-o pentru prima oară ca pe un vas plin, din care nu trebuia să vărs nicio picătură.

.  | index
 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!