agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3165 .



Prunul
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Ghiocel ]

2013-12-26  |     | 



– Acasă ești, Ghiță?
– Acasă, un’ să fiu dacă-ți răspund? Fă-te-ncoa, Ioane. Ia niște pastramă, să meargă la țuică.
– Atunci, hai noroc, Ghiță! De prună-i?
– De prună-i, Ioane. Prune din prunul nostru. Adică, din prunul tău, că e pe partea ta de gard. Și bâtu-tău l-a pus, se corectează Ghiță.
– Măi, Ghiță, pentru prunul ăsta am venit. Vreau să-l tai, face Ion, încurcat.
– Taie-l, Ioane. Cum ziceam, prunul tău, faci ce vrei cu el, aprobă Ghiță. Ce zici de pastramă?
– Bună, nimic de zis. Prunul meu, dar juma’ din prune cad la tine.
– Corect. Din alea am făcut țuica asta. Faină, nu? zice Ghiță. Hai noroc!
– Noroc, Ghiță! Aia-i, că a ta iese mai bună ca a mea. Măcar că-s prune din același prun, gândește Ion cu voce tare.
– Ba, mie, când bem la tine, mi se pare că a ta-i mai bună. Are ea un nu știu ce... Parcă și la culoare... E mai închisă la culoare, e mai altfel..., îl contrazice Ghiță. Poate că e ca zicala aia cu găinile: ale tale fac ouă mai mari. Sigur că fac ouă mai mari, că doar stau mai mult prin curtea mea...
– Hai să nu ne certăm, dă înapoi Ion. Nu ne-am certat noi nici pe Vița. Și mie îmi plăcea Vița, da’ ai vrut s-o iei tu, ai luat-o. Cu tine se potrivește mai bine: amândoi blonzi. Stau și mă întreb, măi Ghiță, de ce Vasilică al vostru e negru la păr ca tăciunele?
– Adică, negru așa, ca tine, măi Ioane? Ca tine și ca Marieta, că și ea e brunetă bine, nu? face Ghiță. Adică tu te miri că noi suntem blonzi și Vasilică al meu e brunet, da’ nu te miri că Mircică al vostru e blond ca spicul de grâu iar voi, tu și nevastă-ta, sunteți la păr ca tăciunele porumbului? Bravo, Ioane!
– Stai, Ghiță, stai să nu le încurcăm, îl potolește Ion. Să stăm și să ne gândim. Țuica mea e mai închisă la culoare. Eu și cu Marieta suntem mai bruneți. O fi de la soare, că pe partea noastră bate mai mult. Cum rămâne atunci cu Mircică, el de ce a ieșit blonziu?
– O fi de la butoi, Ioane. Tu în ce o ții?
– În butoi de stejar, răspunde Ion.
– Păi asta-i, stejarul bagă multă culoare, îl lămurește Ghiță. Eu o țin în butoi de dud, ăla o îngălbenește mai puțin. S-ar face coniac dacă aș ține-o vreo doi-trei ani!
– Ce s-o ții doi ani? Să dormi doi ani cu dușmanul în casă?
– Corect, Ioane. Și dacă vine asteroidul ăla, cum s-aude, să rămână țuica? Țuica mea! Hai noroc! Din prunul tău, hâc... Da’ ziceai că-l tai...
– Ghiță, io o să mă mai gândesc. Mai vin pe la tine, să mă mai sfătuiesc. Că omul deștept așa face: se sfătuiește chiar și cu un prost.
– Adică eu sunt prost, Ioane?
– Nu Ghiță, cum să fii tu prost? Nu m-ai lămurit tu cum e cu butoiu’? Butoiu’ contează. N-am înțeles io prea bine, că m-a cam luat de nas țuica asta a ta din prunele noastre. Da’ mi-a plăcut cum ai vorbit. Bună sau rea, lucrurile trebuie să aibă o explicație. Hai noroc!
– Vasăzică nu-l tai, nu?
– Nu-l tai, acuma, Ghiță. Nu ziceai că poate vine asteroidu’? Păi la ce să mă mai muncesc să-l iau la topor? Ne pune ăla la pământ pe toți, nu? A, era să uit: uite niște acadele. Pentru Vasilică al tău.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!