agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1608 .



Un proiect de frumusete
proză [ ]
tic-tac

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [MandyGreen ]

2008-02-03  |     | 



Un proiect de frumusețe

Nu știu cum soarele mai are forță să zâmbească. Se hlizește știrb către bodela de peste drum, umbrindu-mi camera din demisolul blocului.
Arunc o privire peste umăr la ceasornicul ce zace agățat într-un cui, cu fereastra spartă, golit de viață, ticăind mecanic pentru a puncta secundele irosite.
Tac. Tic-tac.
Repetat la infinit, ca un ecou al minții mele sucite – tac – mă înfruntă - tic-tac – mă ignoră – tic-tac din nou.
E ora 3:14. Timpul trece greu... prea greu... eu – îl privesc picurând pe creștetul Pierzaniei. L-aș striga: „Timpule, nu-ți mai alunga deznădejdea pierind în vapori fără-nsemnătate!”. Dar de ce să mă agit?
Nu mai vreau să cred – nu pot să sufăr doleanțele mele – că totul e atât de inutil. De ce să ne mai năștem, atunci? Ca să înlocuim un element lipsă dintr-un cerc imaginar al continuității?
Din bodegă iese un moșneag în baston – duhoarea lui ajunge pân’ la mine.
Coniac.
Mai ard pe gât o pastilă, mai privesc în oglinda moartă și tocită – sunt narcisistă. Pier în orgoliul meu, pălesc pentru o frumusețe fără de seamăn și mă usuc precum un crin ars cu o brichetă fără gaz – tot sunt frumoasă!
Când mi-am făcut o tăietură subțire și adâncă pe marginea maxilarului am știut ce vreau – să nu mai fiu banală. Și așa am trecut la părul violet. La coloana vertebrală încorsetată în verigi ce mi-au străpuns pielea să nu mai pot să mă aplec – și le-am legat cu-o panglică neagă, să le țin minte drept doliu pentru fostul meu spate. La uciderea zâmbetului cu două buze cusute parțial – și beau cu paiul și-nghit pastile prin flash-ul din obraz. Dar sunt specială. Și sunt frumoasă. Și vreau să mai tocesc o dată oglinda cu privirea. Doar acum, ultima oară, înainte de a se mai scurge un minut din viață.
Sunt frumoasă!
Așa-i și tăietura de pe braț – nu-i vina mea că-i așa lungă, nu eu am făcut-o – mâna mea, da. Voința mea e mai presus de orice. Am vrut să fiu frumoasă. Și sunt! Doar că nu e nimeni aici să mi-o spună...
Aprind un chibrit și mai privesc o dată spre bodegă. Un nou proiect! E timpul să mai fac și pe altcineva să atingă perfecțiunea, iar tânărul de pe strada cealaltă îmi pare ideal. Îl strig – nu mă aude, cuvintele nu vor să iasă din gura închisă în lanț de cusături. Îi fac cu mâna – mă crede nebună și mă-njură cu degetul mijlociu. Ce ingrat! Nu vrea să știe ce e frumusețea!
Mă retrag în cochilia mea, în camera pustie de la demisol. Pe tavan oglindă, pe pereți oglinzi și-un ceasornic.
Tic. Tac.
Iar vrea să mă scoată din minți!
Tic-tac.
Adun un ciob de pe jos și îl arunc spre el.
Stupoare: timpu-a stat în loc pentru mine!
E ora 3.14.
Atunci, eu ce am auzit?
De dincolo, de pe partea cealaltă a străzii, noul meu proiect zâmbește spre mâna sa. Sânge curge dinspre brățara ceasului ce-i sugrumase-ncheietura. Sânge și timp. Și frumusețe. E noul meu proiect, chiar de nu și-o dorește.
Tic. Tac.
Mă complac durerii.
Tic-tac.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!