agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6818 .



EPISOD ISTORIC
proză [ ]
(dedicat lui Petrov)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Daniil_Harms ]

2003-01-24  |     |  Înscris în bibliotecă de alexandru pop



Ivan Ivanovici Susanian (același personaj care și-a dat viața pentru țar, fiind ulterior glorificat în opera lui Glinka) a intrat într-o zi la un birt și, așezându-se la masă, a cerut o friptură. În timp ce hangiul pregătea friptura, Ivan Ivanovici și-a luat barba între dinți și a început să cugete; avea el acest obicei...
Au trecut treizeci și cinci de minute și hangiul i-a adus lui Ivan Ivanovici friptura, pe o tavă rotundă de lemn. Ivan Ivanovici era flămând așa că, după un obicei al timpului, a apucat friptura cu mâinile și s-a avântat s-o mănânce. Dar, grăbit să-și astâmpere foamea, Ivan Ivanovici s-a repezit cu atâta poftă asupra fripturii, încât a uitat să-și scoată barba din gură. Așa că odată cu carnea a înghițit și o parte din barbă.
Și imediat au început necazurile, pentru că n-a trecut un sfert de ceas iar Ivan Ivanovici a simțit în burtă niște junghiuri puternice. Ivan Ivanovici a sărit de la masă și a dat fuga în curte. Hangiul i-a strigat: „Fii atent, îți lipsește o bucată de barbă!”, dar Ivan Ivanovici nu mai lua seama la nimic, năpustindu-se în goană afară.
Atunci boierul Kovșegub care ședea într-un colț al birtului bându-și mustul, a lovit cu pumnul în masă și a urlat:
-Cine-i ăsta?
Hangiul, aplecându-se până-n pământ, i-a răspuns boierului:
-Ãsta-i patriotul nostru, Ivan Ivanovici Susanian.
-Așa-așa! – a spus boierul isprăvindu-și mustul.
-Serviți puțin pește? – a întrebat hangiul.
-Du-te dracului! – i-a strigat boierul aruncând cu paharul după el. Paharul a vâjâit pe lângă capul hangiului, a trecut prin fereastră și l-a izbit peste gură pe Ivan Ivanovici care se ușura, stând pe vine, asemenea unui vultur. Ivan Ivanovici s-a prins cu mîna de falcă și s-a prăvălit pe o parte.
Tocmai atunci a ieșit din șură Karp și sărind peste valăul cu lături, în care se bălăcea un porc, a luat-o la fugă, urlând, spre poartă. Hangiul a scos capul pe geam:
-De ce urli așa? – l-a întrebat pe Karp. Dar Karp fugea fără să răspundă nimic.
Hangiul a ieșit în curte și l-a văzut pe Susanian cum zace nemișcat la pământ. Hangiul s-a apropiat de el să-i vadă fața. Susanian îl privea fix.
-Așadar, mai trăiești? – l-a întrebat hangiul.
-Da, numai că mi-e teamă că or să mă mai lovească cu ceva – a spus Susanian.
-Nu te mai teme – i-a spus hangiul – e drept că boierul Kovșegub era să te omoare, dar acum a plecat.
-Bine, slavă ție Doamne! – a spus Susanian ridicându-se. Eu sunt un om neînfricat, dar n-aș vrea să-mi dau viața degeaba. De-aia m-am lipit la pământ și am tot așteptat să văd, oare ce se mai întâmplă? Încă puțin și aș fi început să mă târăsc pe burtă spre slobozia Eldîra... Io-te ce umflat mi-e obrazul. Fraților! Mi-a smuls și jumătate din barbă!
-Asta-ți lipsea dinainte – a spus hangiul.
-Cum adică, dinainte? – a strigat patriotul Susanian. Adicătelea, vrei să zici că am umblat așa, cu o jumătate de barbă lipsă?
-Umblat! – a spus hangiul.
-Fleoarță! – a strecurat Susanian.
Hangiul și-a mijit ochii și, luându-și avânt, l-a izbit pe Susanian peste ureche. Patriotul Susanian s-a trântit la pământ și a amuțit.
-Așa-ți trebuie! Tu ești fleoarță! – a spus hangiul și a intrat în birt.
Susanian a rămas câteva minute lipit la pământ ciulindu-și urechile, apoi, neauzind nimic suspect, și-a ridicat încetișor capul și a privit în jur. În curte nu mai era nimeni, dacă nu punem la socoteală porcul, care, după ce se răsturnase din valău, se tăvălea acum într-o baltă de apă murdară. Privind în toate părțile, Ivan Susanian s-a furișat spre poartă; din fericire era deschisă și patriotul Ivan Susanian, tupilându-se la pământ ca un vierme, s-a îndreptat târâș spre slobozia Eldîra.
Acesta este episodul din viața cunoscutului personaj istoric care și-a dat viața pentru țar și a fost apoi glorificat în opera lui Glinka.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!