agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6678 .



Cultul pentru pasiunile nobile
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Luc_de_Clapiers_Vauvenargues ]

2003-12-16  |     |  Înscris în bibliotecă de Mădălina Maroga



Daca ai vreo pasiune care sa-ti inalte simtamintele, care sa te faca mai generos, mai plin de compatimire, mai omenos, sa-ti fie draga.
Printr-o judecata foarte asemanatoare, cand iti vei fi luat in slujba oameni care vor sti sa-ti fie pe plac, trece-le cu vederea unele defecte. Vei fi - poate - mai prost slujit, dar vei fi un stapan mai bun: trebuie sa le lasi acestor oameni teama de a intretine alti oameni care nu-si castiga existenta cu destula truda. Ferice de cel care poate usura chinurile situatiei lor!
In orice ocazie, cand vei simti ca-ti da inima ghes sa faci vreun bine, cand bunatatea cu care te-ai nascut iti va cere ceva pentru cei amarati, grabeste-te sa-i dai ascultare. Ai grija ca timpul si povetele sa nu spulbere aceste bune simtaminte si nu-ti lasa inima sa piarda un merit atat de valoros. Bunul meu prieten, nu depinde de tine sa ajungi bogat, sa obtii posturi sau onoruri, dar nimic nu te poate opri sa nu fii bun, generos, intelept. Socoteste taria morala mai presus de orice: nu vei avea niciodata temei sa te caiesti. Se poate intampla ca oamenii, care sunt invidiosi si usuratici, sa te faca sa le simti, candva nedreptatea. Oamenii vrednici de dispret uzurpa faima datorata meritului si se bucura ei, cu nerusinare de ea; e rau ca e asa; dar raul acesta nu este chiar atat de mare cat si-l inchipuie lumea; virtutea e mai de pret decat gloria.


.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!