agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3846 .



Un an mai târziu
articol [ ]
Centenar

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2010-04-13  |     | 



Stimați invitați


Cu un an în urmă, sărbătoream împreună centenarul primei Școli de electricieni și mecanici din România.Suntem prezenți azi, 21 decembrie 2009, în Sala de Conferințe, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la înființarea Muzeului Tehnic „Dimitrie Leonida”.
Într-o astfel de împrejurare vorbim despre ce a fost, ce este, ce va fi, în măsura în care, în vreme de criză, activitatea unei instituții „non profit” mai poate fi predictibilă..
De-a lungul celor o sută de ani de existență, salariații care au lucrat în această instituție au trăit chiar și momente înălțătoare, de entuziasm, de mare bucurie. Când în 1937 însuși Dimitrie Leonida, fondatorul Muzeului Tehnic a obținut la Paris Marele Premiu pentru expoziția organizată cu obiecte reprezentative pentru România, savantul român și-a reconfirmat capacitatea de a admite și rezolva probleme considerate – atunci, ca și acum - insurmontabile. Iar succesiunea evenimentelor inedite, menite să capteze interesul publicului vizitator a continuat.
Prin anii ’55, de aici din muzeu, se transmiteau la Televiziunea Română, în direct, lecții de fizică, electrotehnică, mașini electrice, emisiuni gândite a juca un rol complementar în procesul de educație.
Un moment deosebit a fost cel petrecut în 1974 când Ambasada Americană din București a organizat în premieră pentru sud-estul Europei, la Muzeul „Dimitrie Leonida” o expoziție privind spațiul cosmic. Cu acest prilej a fost expusă în mărime naturală și macheta navetei spațiale care a aselenizat, (scară 1:1).
Într-o perioadă când relațiile culturale româno-maghiare erau aproape înghețate, Muzeul Tehnic a organizat trei expoziții la Muzeul Transporturilor din Budapesta 1986, 1987, 1988, cu tematica „Muzeul Tehnic se prezintă”, „Istoria Transporturilor în România”, „Henri Coandă și polivalența spiritului științific”. Și expoziția din Chișinău, 1991, a însemnat de asemenea un moment cultural cu semnificație multiplă.
Muzeul a avut privilegiul de a fi vizitat de mari savanți ca Gogu Constantinescu cel care a intemeiat o știință nouă, sonicitatea, Dorin Pavel întemeietorul hidroenergeticii românești, Elie Carafoli cel care inventat avionul având aripa cu profil variabil, Walker L. Cisler președintele Fundației Edison, unul dintre cosmonauții americani Eugen Cernan și mulți alții.
Și-au manifestat interesul pentru colecțiile tezaur ale muzeului românesc și personalități politice, regi, miniștri, președinți. Într-o vizită pe care a făcut-o în muzeu, Președintele Parlamentului Suedez, Byorn von Sydow se întreba retoric, după ce a aflat despre unele contribuții românești în știință și tehnică: „De ce nu se cunosc aceste adevăruri în lumea științifică internațională?”
Dar au fost și multe momente cu adevărat dificile în istoria acestei insituții. Permanente somări privind evacuarea muzeului din clădirile puse la dispoziție de primăria capitalei, dispoziția de încartiruire a trupelor nemțești în timpul celui de-al doilea război mondial, prezentarea istoriei tehnicii doar ca o succesiune în timp a invențiilor rusești, întreruperea totală a gazelor în iarna 1984 și 1985, prăbușirea unei părți a clădirii la cutremurul din 1977, prăbușirea parțială a acoperișului în data de 4 martie 1985, reducerea drastică în prezent a personalului.
Un echilibru privind șansa de existență a muzeului continuă totuși să se facă simțit. În ultimul an (2009), în condiții de criză severă, prin efortul conducerii S.C. Electrica Serv S.A. au fost efectuate unele reparații în interiorul clădirii.
Numai că, așa cum proiectele de început se oglindesc în evoluțiile ulterioare, viața de azi a instituției apare pentru vizitatori ca o enigmă, ca un paradox, fapt pus în evidență de Cartea de impresii a muzeului.
S-a făcut enorm de mult pentru muzeu în ultima vreme și totuși este încă foarte puțin. Atât de puțin că aceia care vin pentru prima dată aici nici nu sesizează îmbunătățirile. Suntem departe de a ne prezenta în fața vizitatorilor la înălțimea colecțiilor pe care le deținem. Mulțumim pentru investițiile realizate până acum dar rugăm factorii de decizie din Ministerul Economiei să găsească oportunități pentru a continua lucrările de modernizare începute.
Ce va fi la muzeu în viitor?
Sunt sigur că interesul publicului pentru această instituție va fi în continuă creștere. Această certitudine a fost reconfirmată cu prilejul manifestărilor organizate în capitală sub genericul „Noaptea Cercetătorului” (septembie 2008) și „Noaptea muzeelor” (16 spre 17 mai 2009), când coada la intrare a fost similară cu aceea din Dealul Mitropoliei, în zilele de Crăciun și de Paște. În noaptea precizată au vizitat muzeul peste 6.000 de vizitatori.
Cu prilejul acestei sărbători, împlinirea a 100 de ani de existență, specialiștii muzeului au pregătit expoziția „Muzeul Tehnic la Centenar”, structurată pe trei idei tematice
- Dimitrie Leonida ctitor al muzeului;
- Evenimente importante în viața muzeului timp de 100 de ani;
- Exponate de patrimoniu în colecțiile muzeului.
Vă invit s-o vizităm, nu înainte de a asculta și alte intervenții.

Nicolae Diaconescu

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!