agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 12908 .



Festivalul Național de Epigramă "Traian Demetrescu" - Craiova
articol [ Evenimente ]
Ediția I, 9-11 decembrie 2011

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2011-12-12  |     | 














Festivalul de la Râmnicu Vâlcea, desfășurat la început de noiembrie, părea să încheie ciclul manifestărilor epigramatice din acest an. Dar, spre surprinderea tuturor, avea să apară pe harta epigramei românești un nou oraș: Craiova. Sub egida Primăriei Municipiului Craiova, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova, în colaborare cu Cenaclul Epigramiștilor Olteni și revista „Cugetul” au reușit, în timp record, să organizeze ediția inaugurală a Festivalului Național de Epigramă „Traian Demetrescu”.
În zilele de 9-11 decembrie, la Craiova, ospitalitatea românească a fost la ea acasă. Organizatorii ne-au așteptat la gară și ne-au condus la Hotelul Parc. Acolo, domnul Radu Alexandru, secretarul general al Cenaclului Epigramiștilor Olteni, ne-a înmânat mapele festivalului. În mape se aflau, pe lângă programul activităților, câteva publicații (ziarul „Rațiunea”, revistele „Turburele” și „Hofigal”) și volumul „Întâlniri memorabile” semnat Petre Gigea-Gorun.

Photobucket

După masa de prânz, participanții ne-am strâns în holul hotelului, apoi am pornit spre Primăria Municipiului Craiova.

Photobucket

Deoarece întâlnirea cu epigramiștii fusese anunțată dinainte, când am ajuns, Sala Mare a Primăriei era plină de craioveni iubitori de epigramă.

Photobucket

Din prezidiu, au vorbit domnii Petre Gige-Gorun – președintele Cenaclului Epigramiștilor Olteni, vicepreședintele U.E.R. și sufletul festivalului, George Corbu – președintele U.E.R., Mihai Sălcuțan – vicepreședintele U.E.R. și Alexandru Stuparu – directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” a Municipiului Craiova. Domnul profesor Ștefan Cazimir ne-a relatat, cu șarmu-i caracteristic, un șir de întâmplări hazlii, cauzate de asemănarea dumnealui cu domnul Mircea Ionescu-Quintus.

Photobucket

În decorul feeric, au răsunat colinde interpretate de o elevă a Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova și de artista lirică Ilinca Zamfir.

Photobucket

Fiecare epigramist a citit patru epigrame, dar foarte gustate au fost replicile compuse ad-hoc.

Photobucket

Au citit epigrame și gazdele (Petre Gigea-Gorun, Marius Coge, Laurian Ionică, Janet Nică și alții) dar la sfârșit, ceea ce l-a determinat pe simpaticul epigramist Laurian Ionică să facă următoarea intervenție:

Mă întristasem, dar încet,
Iar bănuiala mi se curmă;
Mi-a spus vecinul meu, Janet:
”Mă, cei mai buni citesc la urmă!”


Photobucket

De-a dreptul impresionant a fost recitalul celor doi epigramiști nevăzători (Sandu Marin și Radu Florea), care au citit epigrame proprii, scrise cu alfabet braille.
Se înserase când am plecat de la această întâlnire. Afară ne aștepta orașul împodobit de sărbătoare.

Photobucket

Înainte de a porni, la pas, spre Restaurantul Flora, am mai făcut câteva fotografii.

Photobucket

Seara a continuat cu multă veselie. La masă, epigramiștii au dovedit că sunt și buni cântăreți. Au interpretat cântece de petrecere: Marian Dobreanu (cel mai cântăreț dintre epigramiști), Ion Diviza, Laurian Ionică, Elis Râpeanu, Viorel Martin, chiar și domnul Ștefan Cazimir.

Photobucket

Ca și la alte festivaluri, „agoniștii” am încercat să facem o fotografie, împreună. Am reușit, dar foarte greu, pentru că doreau și ceilalți să se fotografieze cu noi.

Photobucket

A doua zi, după micul dejun, am fost conduși la o clădire din apropierea hotelului, fostă casă de oaspeți. Acolo a fost găzduit, în noaptea de 15-16 mai 1968, generalul Charles de Gaulle, președintele Franței. Aici, a fost amplasată o placă pe care sunt gravate impresiile înaltului oaspete:

„Din tot ce am văzut și am auzit despre populația dumneavoastră, îndeosebi din cele văzute la Craiova, duc cu mine o amintire de neuitat. În încheiere, ca și la început, vă spun: Mulțumesc! Hai să dăm mână cu mână! Trăiască Craiova! Trăiască România! Trăiască prietenia română-franceză!”

Photobucket

Inspirat de vizita în acest loc, domnul George Petrone a creat o epigramă bazată pe un joc de cuvinte extraordinar, pe care, ulterior, a citit-o la festivitatea de premiere. V-o prezint scrisă chiar de dumnealui:

Photobucket

Colegul său de cenaclu, Vasile Larco, a venit cu următoarea replică, la fel de inspirată:

Atenționare pentru George Petrone, privind dorința amoroasă cu o "de goală"
G. Petrone-n astă sală
Eu îți spun făr’ de ocol:
Stând în pat cu o "de goală",
Vezi să nu te dai de gol!


Festivitatea de premiere a avut loc la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, mai exact într-o încăpere, la subsol, amenajată pe locul casei unde s-a născut, a trăit și a visat poetul Traian Demetrescu. Acesta este, de altfel, și locul desfășurării ședințelor lunare ale Cenaclului Epigramiștilor Olteni.

Photobucket

Aici, ni s-a comunicat că au participat la concurs 90 de autori. Juriul (alcătuit din domnii George Corbu – președinte, Ștefan Cazimir și Mihai Sălcuțan) a selectat, dintre lucrările primite, pe cele care au respectat temele („Banii Craiovei” și „La Lilieci”), acordând următoarele premii:

Premiul I: Vali Slavu (Aninoasa)
Premiul al II-lea: Ioan Toderașcu (Vaslui)
Premiul al III-lea: Stefan-Cornel Rodean (Sibiu)

Mențiunea I: Dan Căpruciu (Galați)
Mențiunea II: Ion Diviza (Chișinău)
Mențiunea III: Gheorghe Bâlici (Chișinău)

Gheorghe Bâlici, când a mers să-și ia premiul, a dedicat organizatorilor festivalului următoarea epigramă:

Orașul Craiova
Când viață bună-n țară nu-i,
Craiova are bani destui,
Dovadă-i că i-a premiat
Pe mulți ce nu au meritat.


Foarte inspirat, domnul director al Casei de Cultură, a răspuns imediat: „Luați, totuși, plicul!”.

S-au mai acordat premii speciale următorilor concurenți care au trimis epigrame reușite: Eugen Albu, Gheorghe Constantinescu, Grigore-Marian Dobreanu, Florina Dinescu, Nicolae Dragoș, Laurențiu Ghiță, Ionel Iacob-Bencei, Vasile Larco, Dorel Lazăr, Valerian Lică, Viorel Martin, Ion Micuț, Nicolae-Paul Mihail, Nicolae Nicolae, Dan Norea, George Petrone, Elis Râpeanu, Nichi Ursei și Nelu Vasile.

La festival, au mai participat domnii Nicolae Claudiu Șimonați și Aurel Dâncșoreanu, organizatori de manifestări culturale, în orașul Geoagiu din județul Hunedoara, care intenționează să inițieze acolo un festival de epigramă.

Photobucket

Referitor la ceremonia de premiere, Marian Dobreanu a făcut următoarea destăinuire:

Ceremonia e frumoasă,
Þinută după tot tipicul
Îmi place diploma lucioasă,
Dar cel mai mult îmi place... plicul!


E drept că plicul ne-a plăcut tuturor, dar ne-a plăcut și ce am văzut în continuare. La expoziție, am admirat caricaturile semnate Gabriel Bratu, portretele realizate de Lucian Bulătan și instantaneele surprinse de fotograful Constantin Brânzan
A urmat un tur al orașului, avându-l drept ghid pe distinsul domn Petre Gigea. Bun cunoscător al urbei pe care a păstorit-o chiar dumnealui, în perioada 1965-1968, ne-a prezentat istoria fiecărui obiectiv pe care l-am văzut.

Photobucket

Am trecut pe lângă două parcuri importante ale orașului. Parcul „Nicolae Romanescu” a fost proiectat de arhitectul francez Edouard Redont, în stil romantic. Craiova se poate mândri că mai există în lume doar trei asemenea parcuri, în orașele Lodra, Roma și Paris. Parcul Tineretului a fost realizat în ultimii ani, fiind amenajat special pentru tineri.
În periplul nostru, am trecut pe lângă statuile lui Alexandru Ioan Cuza și Carol I și pe lângă Grădina „Mihai Bravu”, locul unde a venit domnitorul Cuza, în 1859. Am văzut Teatrul Național, Universitatea Craiova, Muzeul de Științe Naturale al Olteniei, dar și Casa Băniei, cea mai veche clădire.
Pentru că este la început de drum, îi dorim festivalului craiovean viață lungă, iar organizatorilor, să aibă puterea să realizeze cât mai multe ediții la fel de reușite ca aceasta!

Photobucket



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!