agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 106 .



Săptămâna cărții în Germania
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2024-10-15  |     | 



Începând de ieri și până duminică, 20 octombrie, are loc Târgul de Carte de la Frankfurt pe Main. Este cel mai mare târg de acest gen din lume. Anul acesta și-au anunțat participarea 4000 de edituri. Sunt așteptați peste 1000 de autori care vor citi din operele lor. Publicul iubitor de carte este însă admis abia vineri, acest târg fiind preponderent rezervat comerțului cu licențe și drepturi. În incinta târgului există un centru cu 500 de locuri pentru agenți de literatură. Anul acesta are loc cea de-a 76-a ediție a acestui festival de literatură universală. Conform obiceiului în fiecare an este invitat un „oaspete de onoare”, de data asta este Italia. Ministrul italian de cultură Alessandro Giuli va deschide astăzi împreună cu mandatara pentru cultură și medii a guvernului german, Claudia Roth, oficial Târgul de Carte de la Frankfurt pe Main.

Premergător acestui act politic-cultural a avut loc aseară și o festivitate pur literară: decernarea Premiului German de Carte (Deutscher Buchpreis). Acest premiu face parte din activitățile târgului începând din anul 2005. Premiate sunt șase din cărțile înaintate pentru concurs de diferite edituri. Din 197 de titluri (romane în limba germană) premiul întâi a fost acordat scriitoarei Martina Hefter pentru cel mai bun roman german al anului: Hey, guten Morgen, wie geht es dir? (Hey, bună dimineața, cum îți merge?). Premiul este dotat cu suma de 25.000 de euro. Ceilalalți șase desemnați pentru premii au primit fiecare 2500 de euro. Au fost premiați Maren Kames, Clemens Mezer, Ronza Othmann, Markus Thielemann și Iris Wolff.

Scriitoarea Iris Wolff este la ora actuală una din cele mai apreciate autoare de limbă germană. S-a născut în anul 1977 la Sibiu, și-a petrecut copilăria în Banat și trăiește la Freiburg în Sudvestul Germaniei. Pentru Deutscher Buchpreis a fost ales romanul ei Lichtungen. Romanul ei Die Unschärfe der Welt – Lumea estompată a fost tradus și în limba română.

În hala 4/1 al pavilionului din Frankfurt pe Main își prezintă 23 de edituri din România aparițiile recente.

Așa cum Târgul de Carte de la Frankfurt pe Main a început cu decernarea unui premiu de literatură, așa se va încheia duminică cu decernarea Premiului de Pace al Bibliotecarilor Germani doamnei Anne Applebaum, de origine poloneză-americană și expertă în istoria est-europeană. Jurnalista este pe plan internațional cunoscută prin faptul că a avertizat deja cu ani în urmă de politica de expansiune a lui Vladimir Putin.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!