agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3371 .



Propoziția săptămânii (34)
articol [ Societate ]
rostită sau citată în limba germană

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2008-08-24  |     | 



Es gibt natürlich auch scharfe Kritik an ihm und seiner Regierung, aber gemessen an allem, was hier passiert, sind Saakaschwilis Fehlgriffe Lappalien. – Există desigur și critică aspră la adresa lui și a guvernului său, dar în comparație cu tot ce s-a întâmplat aici, sunt greșelile lui Saacașvili fleacuri.

Se scriu și se rostesc enorm de multe propoziții în aceste zile referitoare la conflictul dintre Georgia și Rusia. Am ales propoziția de sus dintr-un motiv anume: găsim în ea o referire la greșelile lui Saacașvili. Cine a urmărit evoluția evenimentelor din Oseția de Sud și tonul aproape unisono a știrilor și comentariilor a putut observa ușor că foarte repede – nici nu existau încă știri clare și confirmate din regiunea ostilităților – adversarii fuseseră clasificați după procedeul biblic: Goliat cel puternic – răufăcătorul și David cel slab – victima căreia îi strângem pumnii pentru victorie.

Mai ales vecinii Rusiei se arată foarte alertați. Scriitorul ucrainean Mykola Riabchuk este convins că acum Moscova a făcut clar: loialitatea cu Rusia nu este o opțiune, ci o obligație. (TAZ din 18.08.2008). El cunoaște deja victima următoare: va fi Republica Autonomă Crimeea. Cam în același corn suflă și colegul său Juri Andruhovici. El vede în ofensiva rușilor o dorință de întoarcere la statutul unui imperiu. (SÜDDEUTSCHE ZEITUNG din 16./17. 08. 2008). Foiletoanele germane sunt pline cu astfel de declarații.

Frica de marea putere din imediata vecinătate, în ghearele căreia țările din fosta Uniune Sovietică se aflau zeci de ani, este eminentă și tulbură chiar și privirile multor intelectuali, de la care se așteaptă de fapt analize mai diversificate, o oarecare distanțare intelectuală față de evenimentele acestui război de cinci zile. Situația amintește de relațiile Germaniei cu vecinii ei. Dacă cu Franța relațiile pot fi considerate normale, în unele perioade chiar prietenești, cele cu Cehia și mai ales cu Polonia au rămas pe planul politic până azi încordate. Diplomația de pace este un act de lungă durată.

În mintea oamenilor rezidă suspiciunea. Așa și în capul și mai ales inima regizoarei și scriitoarei Nino Haratișvili (25 de ani) care s-a născut la Tiflis și trăiește la Hamburg, unde a înscenat anul trecut Agonia, o piesă în care tematizează tocmai problema divergențelor dintre Georgia și Rusia. În 15 august ziarul DIE WELT a publicat un interviu cu autoarea georgiană. Titlul interviului: „Rușii ne șicanează de 15 ani”.

Emoțiile predomină și în acest caz schimbul de întrebări și răspunsuri. Și totuși există o deosebire – mică, dar esențială – față de intervențiile celor doi scriitori ucrainieni. Propoziția săptămânii, pe care am ales-o pentru azi, a fost rostită tocmai de Nino Haratișvili în acest interviu. Impresionant! În ciuda temperamentului ei tineresc, cu care condamnă invazia rusă pe teritoriul patriei sale – Rușii au împărțit în cei 15 ani în Abchasia și Oseția pașapoarte rusești, ca să pot spune acuma, noi îi ocrotim pe cetățenii noștri. Asta nu este corect. - argumentează pe un fundament obiectiv. Privirea ei nu este chiar liberă de o unilateralitate subiectivă – lucru lesne de înțeles –, dar oricum atenuată de o oarecare distanțare intelectuală.

Limbajul diplomatic în schimb sună în aceste zile mult mai clar și direct. Punctul patru din planul de șase puncte, semnat de părțile beligerante, prevede ca forțele armate georgiene să se retragă pe pozițiile lor de staționare obișnuite. Asta înseamnă că în ochii lui Nicolas Sarkozy și a diplomaților de la Bruxelles, inițiatorii acestui program, nu numai rușii sunt considerați agresori, ci și georgienii. Cel mai clar în afirmațiile sale a fost fostul cancelar german Gerhard Schröder, lipsit de orice obligații diplomatice și cunoscut ca prieteni al premierului rus Vladimir Putin. Într-un interviu cu revista DER SPIEGEL (18.08.2008) a spus: Momentul declanșator al operațiunilor actuale de luptă a fost intrarea georgienilor în Oseția de Sud. Aici nimic n-ar trebui șters. După convingerea sa, președintele georgian Mikhail Saacașvili este un jucător de noroc. Declarațiile din aceste zile, privind conflictul caucazian, care vin din ministerul de externe german și din Kanzleramt (biroul cancelarului) sună mai decente, sunt în conținut însă aceleași cu cea a lui Schröder.

Greșelile lui Saacașvili vor primi repede o altă greutate. Fostul președinte al parlamentului georgien, doamna Nino Burdșanadse, a declarat deja că retragerea rușilor trebuie să aibă prioritate absolută, dar după aceea președintele georgian trebuie să accepte întrebări neplăcute, privind izbucnirea acestui conflict.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!