agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6414 .



FLUX la StudentFest Timisoara, 5-11 mai, 2006
articol [ Evenimente ]
anunt si programul festivalului la sectiunea "Literatura"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adina Ungur ]

2006-05-04  |     | 



Aflandu-ma printre participantii StudentFest Timisoara, editia 5-11 mai, 2006, cu tema generica "FLUX", voi aduce in lumina prezentarea festivalului, la sectiunea "Literatura".




"StudentFest este un eveniment unic, viu, generat de oameni, idei și tradiție.

Organizația Studenților din Universitatea Timișoara (OSUT) a demarat organizarea acestui festival internațional de artă studențească în anul 1992, când mișcările studențești de orice natură nu erau atât de puternice, și, organizându-l anual, StudentFest a devenit o tradiție. StudentFest vine în întâmpinarea tânărului artist, oferindu-i un cadru de manifestare propice și oferindu-i posibilitatea de a fi instruit si remarcat de către invitații speciali ai festivalului. Totodată, festivalul organizat de OSUT este un cadru de întâlnire al tinerilor artiști din mai multe țări, care au astfel posibilitatea de a schimba impresii, de a lua contact cu alte concepții. Toate acestea sunt soluții pentru promovarea culturii, pentru refacerea condiției tinerilor artiști în România și pentru îmbunătățirea zonei educaționale din domeniul artistic.

În 1992, totul a început de la Punctul 8, pentru ca apoi studenții să iasă în Stradă și să spună Nu kitsch-ului. Așa a fost arătată EstEtica artei studențești și festivalul a intrat în Normal, păstrând, totuși, nonconformismul. Tineri și neliniștiÞ, adunați din cele Două puncte cardinale, studenții, prin arta lor, au făcut o 999 Introducere în lumea nouă. Stai?!... e firesc ca, după zece ani, arta tânără să iasă din nou la SupraFață, pentru ca apoi să-și regăsească intimitatea Inside și să surprindă spiritul timpului – Zeitgeist... și Dependența care ne dă dreptul să spunem Ești liber să faci ce-ți zicem noi!… Pentru că noi ne-am gasit, în 2005, o Identitate. În 2006, luăm în discuție noul val, noul curent și adaptabilitatea societății contemporane la variabila “Timp” și la succesiunea continuă de schimbări la care, vrem, nu vrem, suntem cu toții supuși. Cu alte cuvinte, Flux.

În anul 1997 StudentFest s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj UNESCO, în 1998 sub Înaltul Patronaj al Președinției României, iar în 2001 a fost înscris în agenda Direcției pentru Cultură și Patrimoniu din cadrul Consiliului Europei.

Cea de a XIV –a ediție s-a desfașurat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Culturii și Cultelor și al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

StudentFest se poate mândri cu faptul că a lansat în România post-revoluționară noțiunea de „happening” și „performance” în artă, acum elemente cheie de expresie artistică.

Trupa de umor Vacanța Mare a debutat în cadrul secțiunii de Umor, StudentFest 1992; caricaturistul Ștefan Popa Popas participă la secțiunea Caricatură și Umor, StudentFest 1993; regizorul Nae Caranfil își lansează filmul în cadrul StudentFest 1994; Vali Sterian susține un concert în cadrul StudentFest 1993; regizorul Dan Puric și actorul Claudiu Bleonț participă la discuții și conferințe cu studenții participanți la secțiunea de Teatru; teatrul “Odeon” din București își are premiera unui specatacol în cadrul StudentFest 1993; formația Șuie Paparude își lansează albumul “Urban” în cadrul secțiunii de Muzică, StudentFest 2000; secțiunea de Arhitectură din StudentFest 2001 prezintă, în premieră națională, expoziția “Arhitectura ca resursă” – lucrări selectate pentru a reprezenta România la Concursul Internațional de Arhitectură, Berlin 2001; poetul Tudor Crețu își lansează volumul de poezii “Dantelăriile Adelei”, StudentFest 2002; StudentFest 2004 este vizitat și de pinguinul Apolodor prin lansarea carții și organizarea concertului cu același nume , de Gellu Naum avandu-i ca protagoniști pe Ada Milea, Dorina Chiriac, Radu Banzaru și Adrian Enache; StudentFest 2004 – 2005 aduce la Timișoara personaje marcante din peisajul Teatral Național și Internațional : directorul de scenă, senator UNITER, Victor Ioan Frunză care inițiază și conduce „Studioul de arta actorului” unic în țară, avându-i ca invitați pe scenograful Adriana Grand care realizează macheta secțiunii și pe actorul Balazs Attila; Criticul Teatral, fondator și senator UNITER prof. Marian Popescu cu cele două conferinte: „Teatrul din România, România din Teatrul European” și „Lecția de anatomie”; compozitorul Cari Tibor susține un concert cu muzica din spectacolele de teatru „Hamlet” de W. Shakespeare, „Istoria Comunismului povestită pentru bolnavi mintal” de Matei Vișniec, „Fat Frumos din Lacrimă” de Mihai Eminescu montate de directorul de scenă Victor Ioan Frunză; „Identitatea” celei de a XV – a ediții a festivalului îi unește dupa 25 de ani pe poeții Șerban Foarță și Emil Brumaru prin lansarea volumului de poezii erotice „Infernala Comedie”; tot în acest an artistul Grigore Leșe susține recitalul „Obârșii”, solistul trupei „Night Loosers” Nucu Pandrea un recital din frunză și muzicuță cu pahar, regizorul Hanno Hofer iși prezintă filmele de scurt metraj: „Dincolo”, „Ajutoare Umnaitare” și „Telefon în străinătate”; ambasadorul Peru în România, Excelența Sa Elard Escala participă în festival in 5 secțiuni, arhitectul Ioan Andreescu susține conferințe in edițiile 2004 - 2005, Simona Popescu alaturi de Marcel Tolcea participă la „Seara Gellu Naum”.







Motivarea temei FLUX

Lumea e într-o continuă mișcare! A fi informat înseamnă a fi viu.

Pentru tânărul aflat la început de drum, fluxul de informații este copleșitor, iar nevoia unui model de urmat este stringentă.

StudentFest se adreseză tinerilor și le dă puterea de a-și alege propriul model, de a se mișca în rând cu lumea, de-a crea un nou FLUX !

Ne propunem la StudentFest 2006 ca fiecare student să fie conștient de existența sa ca artist în contemporaneitate, de importanța unei monitorizări corecte, eficiente și continue a informației și a valorii."

______________________________________________________

Programul Festivalului, sectiunea "Literatura":


5 mai

10-12- A03 Universitatea de Vest
Curs deschis cu Claude Karnoouh, ținut în cadrul programului NEC-LINK De la studiile de folclor la antropologia culturală. Cazul românesc:

Communisme et

postcommunisme: l'anthropologie culturelle peut-elle dire quelque chose de pertinent sur l'acculturation à la modernité tardive ?

(Comunism și postcomunism: antropologia culturală poate spune ceva pertinent despre aculturație în modernitatea târzie?) 19- Librăria Humanitas Joc Secund – Lansare de carte Claude Karnoouh Adio diferenței. Eseu asupra modernității târzii urmată de discuții pe tema cărții

La grande braderie a l’ Est. Prezintă Adrian Sârbu

- Proiecție de film oferit de Film&Go Company. Prezintă Florin Mânduleanu




6 mai

21 – Proiecție de film oferit de Film&Go Company. Prezintă Florin Mânduleanu


7 mai

19-Librăria Humanitas Joc Secund
–Întâlnirea cu participanții, discuție pe baza lucrărilor cu Daniel Vighi și Cornel Ungureanu

- Proiecție de film Ulițe și castele. Povești pe valea Mureșului de Alexandru Potcoavă


8 mai

19–20.30 – Librăria Humanitas Joc Secund
- Lectură Andreea Răsuceanu Recuperatorul de suflete de Michael Guinzburg, Editura Pandora M

20.30 – Concert trupa NU


9 mai

14-16- Sala 037 a Universității de Vest Întâlnire cu Doina Ruști și studenții de la jurnalistică. Prezintă Marcel Tolcea
16- Casa Studenților - Cenaclul Pavel Dan-Întâlnire cu grupul editurii Vinea. Tema discuției 15 ani de poezie

17 -Librăria Humanitas Joc Secund Lansare de carte Doina Ruști Zogru – prezintă Daniel Vighi, Marcel Tolcea și Andreea Răsuceanu

20- Librăria Humanitas Joc secund Lansare Editura Curtea Veche

"Povestiri mici si mijlocii", "Cartea cu euri" si "Școala de mucenici"Prezintă Călin Torsan, Ciprian Voicilă si Cosmin Manolache

20.30 – Proiecție film documentar Sorin Stoica, regia Gabriel Achim

21- Concert Einuiea

Din program:

Stampe japoneze, Povestiri bizantine

Călin Torsan – fluiere,

George Turliu–voce, kazoo, baglamas,

Silviu Fologea–chitară, Gabriel Isac -percuție


10 mai

16 - Librăria Humanitas Joc secund
Editura Vinea – 15 ani de poezie românească Lansare Iolanda Malamen, Scris și de scris, interviuri, vol. I și II; Manualul de literatură.

Carte alcătuită de Daniel Bănulescu,

antologie de poezie

18 - Librăria Humanitas Joc Secund

Lansare colecția Byblos Vladimir Sorokin - Gheata (traducere din lb. rusa de
Denisa Fejes)
Michel del Castillo - Manejul spaniol (traducere din
lb. franceza de Marilena Andrei)
Tomas Eloy Martinez - Valul reginei (traducere din lb.
spaniola de Tudora Sandru Mehedinti)
Tatiana Tolstaia - Zatul (traducere din lb. rusa de
Luana Schidu)
Viktor Pelevin - Mitraliera de lut (traducere din lb.
rusa de Denisa Fejes)
Andrei Kurkov - Moartea pinguinului (traducere din lb.
rusa de Aurel Buiciuc)
Mario Vargas Llosa - Teatru (traducere din lb.
spaniola de Mihai Cantuniari si Alina Cantacuzino)
Luis Fernando Verissimo - Borges si urangutanii eterni
(traducere din lb. portugheza de Micaela Ghitescu)
Luis Fernando Verissimo - Clubul ingerilor (traducere
din lb. portugheza de Micaela Ghitescu)
Carlos Fuentes - Jiltul vulturului (traducere din lb.
spaniola de Horia Barna)

Prezintă Cornelia Bucur și Adriana Babeți

20 – Librăria Humanitas Joc secund

Editura Vinea – 15 ani de poezie românească

Dialog cu Razvan Þupa despre revista Versus

Lansare Oana Cătălina Ninu, Mandala;

Andra Rotaru, Într-un pat sub cearșaful alb; T.S. Khasis, Arta scalpării; Olga Ștefan – versuri dintr-un volum în pregătire;

Cosmin Perța

Santinela de lut; V. Leac Seymour: Sonată pentru cornet de hârtie Mugur Grosu; S.M.S/Ei respiră și fac dragoste ca și fluturii;Robert Mândroiu Efectul de peliculă;Eugen Suman Arcuri electrice. Formele de sub piele; Ștefan Manasia- lectura Cand tu vii

22 – Proiecție de film oferit de Film&Go Company. Prezintă Florin Mânduleanu


11 mai

17-19 – Librăria Humanitas Joc Secund Lansare Vintilă Mihăilescu Socio-hai-hui prin Arhipelagul România. Prezintă Otilia Hedeșan și Vintilă Mihăilescu
19 – Dialog cu Radu Paraschivescu, redactor Editura Humanitas

20 – Jazz Club pod 16 – Proiecție literară a Centrului de literatură euroregională România- Serbia-Ungaria



www.studentfest.ro

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!