agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4276 .



Andrei Codrescu – Noul Laureat al Premiului \"Ovidius\" la Festivalul „Zile și nopți de literatură”
articol [ Evenimente ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [marlena ]

2006-09-27  |     | 



Photobucket - Video and Image Hosting
Scriitorul american de origine română Andrei Codrescu este noul laureat al Premiului "Ovidius" la cea de-a cincea ediție a Festivalului „Zile și Nopți de Literatură”, care a avut loc între 15 și 19 septembrie 2006. Premiul "Ovidius" se acordă unei personalități literare de notorietate, este în valoare de 10.000 euro și este oferit de către Uniunea Scriitorilor din România. La edițiile precedente, premiul "Ovidius" a revenit scriitorilor Jorge Semprun, Antonio Lobo Antunes, Amos Oz si Mario Vargas Llosa.
„Sunt scriitor american de origine română, de sorginte evreiască. Toate identitățile îmi apartin și eu le aparțin lor. Hai să terminam cu diviziunile astea dialectice – alb, negru, comunist, capitalist ș.a.m.d.. Lumea este în culori complexe și granițele sunt imaginare. M-am născut în România, am crescut pe românește, mi-am scris primele versuri în limba română și am continuat să fiu interesat de România. În literatura mea de limbă engleză, România este foarte prezentă.” (Andrei Codrescu în interviu cu Alex Ulmanu).
Andrei Codrescu s-a născut în 1946, la Sibiu. În 1966, emigrează în Statele Unite. Revine în țară în 1989, după 23 de ani de absență, pentru a face reportaje la fața locului, în timpul Revoluției, pentru canalul de televiziune american ABC. În prezent, Andrei Codrescu trăiește la New Orleans, împreuna cu soția și cei doi copii. Este Distinguished Professor of English la Louisiana State University din Baton Rouge. Comentariile sale, difuzate periodic de National Public Radio, l-au transformat într-una dintre cele mai apreciate „voci” ale radioului american (sondajele indica 15 milioane de ascultatori ai emisiunii lui). Calitățile care l-au facut remarcat sunt, dupa cum scrie "The Times": „O eleganță a stilului, combinată cu o sensibilitate de emigrant, care îi permite să vadă și să combine lucrurile într-un mod absolut special, pe care imaginația unui american sadea nu ar fi avut cum să le inventeze. Ca si alți emigranți, el ne spune ceva nou și câteodata incitant despre noi și condiția noastră”. Dintre cărțile lui Andrei Codrescu, la Editura Polirom, au fost traduse romanele "Casanova în Boemia" (2005), "Mesi@" (2006) și "Wakefield" (2006), iar în 2005 i-a apărut volumul de publicistică "Scrisori din New Orleans" (dintr-o prezentare făcută de Editura Polirom).

Publicat în:
"Bună dimineața, Israel!
Newsletter editat de Agentia ISRO - Press,
prima agenție de presa israeliană de limba română
Nr. 411, 27 Septembrie 2006


Mai multe despre Andrei Codrescu:
http://www.agonia.ro/index.php/article/122614/index.html

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!