agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5594 .



O oază de Ortodoxie românească în deșertul englez
articol [ Societate ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Zeu deghizat ]

2006-10-06  |     | 




Început de an 2004 în Marea Britanie, undeva, la celălalt capăt de lume. În luna februarie ajunge aici, la o bursă de cercetare pentru doctorat, părintele Macarie Drăgoi de la catedrala din Alba Iulia. El se alătură altor doi studenți teologi români, Daniel Puia-Dumitrescu și Cristian Tatu, ce își completau studiile post-universitare la Colegiul Învierii din Mirfield, West Yorkshire, parte a Comunității Învierii de aici, aflată în relații strânse cu Biserica Ortodoxă Română încă din perioada interbelică. Ajutat de cei doi studenți, părintele ieromonah Macarie își începe misiunea, slujind Sfânta Liturghie în străbuna limbă românească la altarul Capelei sfințite Ortodoxe de către Înalt Preasfinția Sa, Mitropolitul Serafim. O primă Liturghie, o rază de lumină peste cele trei persoane participante – părintele, Daniel și Cristian. În următoarele Duminici, cei trei călătoresc la bisericile altor comunități ortodoxe din împrejurimi: la grecii de la Leeds, la sârbii de la Bradford sau Halifax, la englezii ortodocși din Manchester. Nu au fost mulți români întâlniți la aceste biserici, iar principala nemulțumire a celor care, totuși, mergeau, era că nu înțeleg limbile greacă și sârbă, nemulțumire exprimată și în numele celorlalți, mai mulți, care nu erau prezenți. În urma acestor constatări, la Mirfield începe să se slujească Liturghia în limba strămoșilor noștri. Încet-încet o mână de români se strâng în jurul celor trei, formând un nucleu de Ortodoxie și românism în acest colț îndepărtat de lume.
Din primăvara anului 2004, cu aprobarea Comunității Învierii, românii se adună în fiecare Duminică pentru Sfânta Liturghie într-una din bisericile de aici. Ceea ce ne-a ajutat mai mult și încurajat a fost prezența Altarului Sfintei Cruci în Biserica Mare din Mirield, special dispus pentru slujirea în ritul Ortodox, Altar care adăpostește o părticică din lemnul Sfintei Cruci, dăruită Comunității în anul 1929, de către patriarhul Damian al Ierusalimului.
Prima misiune cu adevărat dificilă nu întârzie să apară – Botezul de necesitate al unei fetițe de 5 ani, cu probleme de auz și integrare în societate. Este o fetiță purtând numele de Sophia, din mamă româncă și tată englez, care abia la vârsta de patru ani începuse să vorbească, din pricina problemelor mai sus menționate. La îndemnul părintelui, Daniel își asumă responsabilitatea de a fi naș al fetiței. Înca un fapt de mare importanță, acesta era primul Botez ce urma să fie săvârșit de către părintele Macarie, hirotonit abia în luna ianuarie a aceluiași an. Cu ajutorul Lui Dumnezeu, în biserica parohiei sârbe din Bradford, are loc acest Botez minunat. A trecut aproape un an de atunci și fetița s-a integrat în comunitatea românească de aici, vine în fiecare Duminică la biserică, primește Sfânta Cuminecătură și se joacă, alături de alți copii din parohie, cu nașul ei și părintele, persoane de care s-a apropiat foarte mult, la fel ca și mama ei.
În iunie 2004 are loc o adunare a românilor din împrejurimi, la Mirfield, într-o ședință ce hotărăște înființarea parohiei Sfântul Macarie Cel Mare, cu sediul la Mirfield, West Yorkshire, de asemenea, alegerea unui Consiliu Parohial și a unei Adunări Parohiale. Odată cu hotărârea oficială de înființare a parohiei și cu slujbele regulate, mulți români se apropie de Biserică, poate și ca reacție la condițiile spirituale vitrege din aceste părți ale lumii. Oameni care nu se spovediseră și împărtășiseră niciodată se apropie de scaunul mărturisirii și de Potirul Vieții în Domnul Iisus Hristos.
De atunci, parohia noastră a trăit bucuria mai multor Botezuri și Cununii, dar cea mai mare sărbătoare a avut loc în data de 12 Decembrie 2004 și anume inaugurarea oficială a Parohiei. Cu ocazia acestui eveniment, parohia noastră a avut onoarea de a primi vizita Înalt Preasfinției Sale, Mitropolitul Iosif, al Europei Occidentale și Meridionale, a Alteței Sale Regale, principesa Elena de Hohenzolern și a alte oficialități locale și din cadrul Ambasadei Române de la Londra.
Cu prilejul sărbătoririi Hramului parohiei, sărbătoarea Cuviosului Macarie Egipteanul (19 Ianuarie), ne-am bucurat din nou de prezența unor înalte fețe bisericești și a numeroase oficialități. Între ele amintim pe Preasfinția Sa, Vasile, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Vadului și Feleacului.
În continuare românii de aici încearcă să clădească un Altar pentru Ortodoxie și Românism, să își întărească acele rădăcini în Ceruri, de unde să își tragă seva dătătoare de liniște spirituală, de identitate creștin-ortodoxă într-o lume atât de secularizată precum lumea vestică a zilelor noastre.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!