agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3810 .



Noema
articol [ Carte ]
Aparițe și solicitare de articole

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Sextus Empiricus ]

2007-04-14  |     | 



A apărut NOEMA, vol. VI, 2007.

Pentru a nu abandona de la început cele ce urmează vă anunț că publicația se dorește (și a început să devină) și un proiect deschis pentru unii agonici, precum și pentru alții care publică on-line, pe alte sit-uri.

Și acum, câteva informații succinte. Publicația este un volum periodic, cu frecvență anuală (prima apariție a fost cea din 2002), editat în limba română, de Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) și Grupul de Cercetări Interdisciplinare ale Academiei Române. În general, fiecare volum conține între 200 și 300 de pagini.

Încă de la început s-a plecat de la premisa că orice carte, dacă nu este citită, nu există. Și NOEMA există. Ajungând acum la a șasea apariție. Colegiul de redacție este alcătuit de personalități din mediul academic și universitar, iar acestea au fost selectate cu grijă de inițiatori (Acad. Mihai Drgănescu, directorul publicației și subsemnatul, redactorul șef) astfel încât, pe lângă prestigiu și competență, să posede și ceea ce se numește "o minte deschisă". De asemenea, având în vedere interesul din ce în ce mai pregnant al unor personalități din diasporă de a-și menține și dezvolta legăturile cu mediul cultural românesc, s-a sperat (și s-a dovedit) că ele și-au găsit, în paginile publicației, un cadru cât mai propice de manifestare. În același timp, mizându-se pe necesitatea ca tinerii înscriși la diverse forme de învățământ postuniversitar (îndeosebi masterat și doctorat), dar nu numai, să-și găsească o oportunitate de a-și publica, pe "hârtie", lucrările într-un periodic de prestigiu, NOEMA a introdus o secțiune permanentă, intitulată "Altă generație". Și lucrul s-a dovedit benefic. Câteva exemple: Gabriel Troc cu 'Antropologia postmodernă', un preambul consistent de 38 de pagini al unei cărți, cu același titlu, publicată ulterior la 'Polirom', Ștefan Bolea ('Imaginea divinității la Blaga'), Daniel Sur ('A treia cale'), Lucian Mareș ('Deconstructorul') - ultimii trei din redacție 'Egophobiei'; în fine, în acest volum, al VI-lea, Maria-Mihaela Sârbu publică 'Cultura - o problemă de matematică în termeni de adevăr, alternativă și interpretare' - 55 de pagini, apărută, mai întâi, pe 'Agonia'. Așa cum s-a putut observa din aceste exemple, articolele au apărut, mai întâi, pe sit-uri on-line. De fapt subsemnatul a remarcat pe internet lucrările și le-a solicitat autorilor publicarea lor (revizuită) în NOEMA.

Ca "agonic", m-am gândit că este nu numai datoria, dar și plăcerea mea de a-i invita pe membrii interesați ai sit-ului să propună colaborări. Și invitația se adresează, îndeosebi, celor cu preocupări pe domeniul epistemologiei. Nu vă faceți probleme. Limbajul în care sunt scrise contribuțiile poate fi, chiar este de dorit (să fie) cât mai atractiv. Este chiar cheia succesului de care se bucură NOEMA. Cât privește conținutul, el trece (sau nu) de filtrul riguros al recenzorilor publicației.

Mai adaug:
1. NOEMA beneficiază de o sponsorizare generoasă (menționez, printre alții: PETROM, Universitatea "Vasile Goldiș" din Arad, Computer Sharing Bucuresti, Institutul de Inteligență Artificială al Academiei Române) cărora, pe această cale, le mulțumesc, cum am mai făcut-o și în alte rânduri.
2. Editura cu care lucrăm este "Cartea Universitară", care asigură condiții grafice performante de editare, precum și o difuzare corespunzătoare.
3. Se fac, în prezent, diligențe pentru înscrierea publicației în CNCSIS (CONSILIUL NAÞIONAL AL CERCETÃRII ȘTIINÞIFICE DIN ÎNVÃÞÃMÂNTUL SUPERIOR) pentru includerea în baza de date SIS a Institutului pentru Stiinta Informatiei din Philadelphia (ISI – Thomson), sau includerea în baze de date internationale de prestigiu care indexeaza
rezumatele articolelor (INSPEC, VINITI, MEDLINE, etc..)
4. Amănuntele tehnice privind forma de prezentare a materialelor propuse spre publicare se pot obține, la cerere, prin trimiterea unei solicitări la adresa [email protected].


Vă așteptăm,

Gorun Manolescu
redactor șef al NOEMEI


P.S.

Din 'Cuprinsul' NOEMEI, vol. Vi, 2007

G. G. CONSTANDACHE Preistoria sufletului la C.
Bălăceanu-Stolnici…………..181
IONUÞ ISAC Etica cercetării și aspirația științei
spre completitudine…………..191
GORUN MANOLESCU Empirismul pozitivist, astrofizica
și logica intuiționistă……….…204
NICOLAIE BULZ Interfața om-mașină și gândirea
sistemică (II)………………….215
ANA BAZAC IT și știința veselă…………….238
GEO SÃVULESCU Realitate și imaginație………..251
MARIA-MIHAELA SÎRBU Cultura - o problemă de
matematică în termeni de adevăr, alternativă și interpretare……267

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!