agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3094 .



Apelul Congresului National de Poezie
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Pelerinu ]

2004-11-17  |     | 



APELUL
CONGRESULUI NAÞIONAL DE POEZIE
8-10 OCT. 2004, BOTOÞANI-IPOTEȘTI

Pentru ca poezia română, componentă esențială a indentității
și spiritulității naționale, să poată fi, în continuare, un
fenomen viu, dinamizator al societății, al proceselor de
democratizare, de integrare europeană și adecvare a mentalității românești de azi la provocările mileniului III
participanții la primul Congres Național de Poezie au redactat și aprobat următorul apel.
Principalele probleme ale poeziei române actuale sunt:
-stabilirea relației cu publicul, în special cel tânăr,
-drastica diminuare a tirajelor de poezie (cu cădere de peste 75% față de anul editorial 1990),
-situația dramatică a difuzări și a promovării poeziei românești,
-reflectarea defectuoasă a poeziei în mass-media
-degradarea statutului social și simbolic al scriitorului român,
In urma dezbaterilor desfășurate la Ipotești în Casa lui Mihai Eminescu, în perioada 8-10 oct.2004, participanții la congres au indentificat și propun întregii societăți, clasei politice, instituțiilor statului cu competență în domeniu și mediului de afaceri următoarele soluții pentru ca poezia română să-și recupere locul său cuvenit în spirualitatea românească.
1. Aplicarea prevederilor Legii privind promovarea culturii scrise, mai 2004, constituirea comisiei pentru promovarea
culturii scrise în străinătate, diercționarea "tichetului de carte"și a fondului provenit din 0,5% profitul net al Loteriei Române pentru achiziționarea și finanțarea cărții de literatură contemporană, stabilirea acordurilor cu Poșta Română pentru timbru difuzării de carte, stabilirea acordurilor cu Societățile Române de Radiodifuziunea și Televiziunea pentru minutul de publicitate pentru carte și pentru emisiunile dedicate cărții române contemporane și autorilor ei.
2. Reducerea cotei TVA pentru carte de la 5% pentru anul fiscal 2005 la 0% pentru anul fiscal 2007, așa cum există în țări cu mare tradiție și putere editorială.
3. Realizarea unui sistem de distribuție cu acoperire națională a cărții și revistelor literare print-un parteneriat public-privat-asociații profesionale.
4. Constituirea Fondului "Clasici pentru Contemporani", prin deducerea a 1% din valoarea cheltuielilor de producție a cărților clasicilor români, acest fond va fi destinat pentru burse și sprijin social acordate scriitorilor români contemporani.
5. Înfințarea, la început pe lângă bibliotecile județene sau centrele creației popular, de "Case ale Cărții"(după modelul german), în timp,ele ar trebui să capete un statut autonom și să se integreze într-o rețea patronată de către Institutul Cultural Român.
6. Organizarea de lecturi publice- plătite- și de întâlniri cu studenții, elevii, cadrele din intreprinderi, muncitori, etc.
7. Instituirea unei "Zile a Poeziei" (după model francez)
cu ,târguri de carte de poezie, recitaluri în piețe publice, pe străzi, expoziții de carte rară de poezie etc.
8. Promovarea poeziei în spațul public, inclusiv prin mijloacele de transport în comun.
9. Introducerea de cursuri de scriere creatoare la toate universitățile din țară(inclusiv la cele care nu au profil filologic- model de succes din universitățile europene și americane ar trebui aplicat și la noi.
10. Introducerea de cursuri de scriere creatoare sau analiza și dezbaterea poeziei actuale ca și curs opțional, în toate liceele cu profil filologic, pedagogic și artistic.
11. Infințarea, la fiecare universitate din țară a unui post de "poet în rezidență" care va fi ocupat de un poet recunoscut și calificat (absolvent de facultate) pe timp de un an cu obligații atât de predare (cursuri practice de scriere creeatoare) cât și de animație culturală (recitaluri, întâlniri cu scriitorii, organizare de simpozieoane și dezbateri etc.)
12. Organizarea și finanțarea unui "Centru Național de Traducere de Poezie" lucrând pe principiul reciprocității cu alte centr culturale existente în Europa care să faciliteze promovarea poeziei românești în străinătate.
13. Organizarea unui "Maraton European de Poezie" la Sibiu în 2007, când orașul va fi Capitala Europeană a Culturii.
14. Promovarea poeziei tinerilor prin burse de creație, finanțarea debuturilor în poezie, premii de debut relativ consistente.
15. Organizarea de concursuri de poezie cu participare cât mai largă la care să se implice atât instituțiile centrale, cât și comunitățile locale.
16. Realizarea unui site de poezie, coordonat de un grup nominalizat de Congresul Național de Poezie, pentru informarea publicului și realizarea unei selecții reprezentative de poezie română contemporană.
17. Finanțarea de la buget a unui proiect -Casa Poeziei Române"- care să fie axat, în primul rând, pe scrierea de proiecte și organizare unor evenimente cu valoare mediatică substanțială pentru poeții români și cartea românească de poezie.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Semnatarii acestui Apel.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!