agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6300 .



E vremea colindelor !
comunităţi [ Iaşi ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Decembrie ]

2004-12-09  |     | 



Aseară la Filarmonica Moldova din Iași a avut loc Concertul de muzică tradițională susținut de de Ioan Bocșa și Anasmblul Icoane. Cu acest prilej a avut loc și lansarea Albumului al III-lea de ``Colinde transilvane``.
Pe lângă CD au fost lansate si 2 volume de cărți care cuprind ~ 1100 de colinde culese din zona Mureșului, coordonatorul volumelor este Ioan Bocșa. Sunt singurele cărți de acest gen editate în ultimii 60 de ani.

Ioan Bocșa împreună cu Ansamblul Icoane a fost primit de cei aflați în sala Filarmonicii cu aplauze îndelungate. Spectacolul a adus în sufletele celor prezenți suflul sărbătorilor, deja suntem anunțați, că e vremea colindelor! Ioan Bocșa a numit acest spectacol Trepte sau Praguri, care însoțesc marile evenimente ale omului prin viață. Ritmul spectacolului a fost când alert când plin de duioșie, așa ca în viață amestec de bucurie și plânset. Sunt cântece care întrețin viața cu foarte multe fațete – naștere, armată, căsătorie, diverse sărbători, și… moarte.

Ioan Bocșa a rugat publicul spectator ca să-și manifeste bucuria spectacolului la sfârșit, fiindcă sunt momente, care au o frumusețe deosebită și e de preferat să fie ascultate mai mult cu inima. Într-o liniște deplină a sălii auzeai nu numai cântul transilvănean, dar și bătăile inimlor celor de pe scenă. La sfârșitul specatacolului a fost un moment când publicul atât de ascultător a rămas înmărmurit, doar joaca unui copil care a început să bată din palme i-a adus la realitatea că cei prezenți pe scenă trebuiau răsplătiți cu aplauze în lipsa covrigilor și a nucilor. Despărțirea de Ioan Bocșa și Ansamblul Icoana s-a făcut cu mai multe chemări în scenă.

Grupul de muzică tradițională românească Icoana a fost fondat în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj – Napoca, în anul 1994. De atunci până în prezent a susținut un mare număr de specatcole la festivaluri naționale și internaționale, precum specatacolul susținut în cadrul Galei Folclorului Românesc la Teatrul Național din București, spectacolul din cadrul Festivalului Internațional de teatru de la Sibiu, precum și emisiuni de Radio și Televiziune. Scopul acestor spectacole este acela de a păstra și promova tradițiile populare și în special muzica tradițională din Transilvania.
Dintre înregistrările realizate amintim:
- Colinde Transilvane I, CD și casetă audio
- Colinde Transilvane II, CD și casetă audio, album desemnat``Cel mai bun album de Folclor`` al anului 2002.

Ioan Bocșa s-a născut la 14 decembrie 1947, la Oradea de jos, județul Alba și este absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, promoția 1970. Din anul 1994, este Conferențiar Universitar la Modulul de Folclor al Academiei de Muzică, fiind totodată și președinte al Fundației Culturale TerrArmonia.

Preocupările sale în domeniul cercetării au fost: lucrării de specialitate, culegeri în teren ( genul colinde ) sau doctorandul cu tema ``Caracteristici ale colindei pe valea Mureșului mijlociu``. Ioan Bocșa a mai fost și coordonatorul programului PHARE ``Colindul Transilvan – element de identitate națională`` și al proiectului UE – Euroart ``Ethnos – Mileniul III``. Deasemeni foarte multe Cd-uri și casete audio scoase.
Film: ``Baladă pentru munții Apuseni`` și ``Colinde transilvane``.

E timpul colindelor!

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!