agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3916 .



De la ,,Teoria Speciilor Informaționale” la ,,Invenție”
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [bell ]

2012-08-04  |     | 





Ce este în fapt o ,,Invenție”?
Este o ,,informație anume” ascunsă în însăși firea lucrurilor, utilă și revoluționară pentru un domeniu, la care nu s-a gândit nimeni până în momentul descoperirii acestei ,,informații”.

Ce este o ,,Specie Informațională”?
Este o ,,informație umanizată”, devenită astfel un instrument al minții.
Această ,,informație umanizată” este utilizată conștient și sistematic de către o minte, în vederea căutării unor soluții și alocată unor scopuri și unor utilități anume.
La fel de bine, această ,,informație” poate fi atribuită computerului sau unei mașini informatizate.

Inventatorii știu că în mintea lor trebuie să apară, din neantul ascuns al profunzimii inteligenției lor o ,,idee”. Iar tot ceea ce fac ei: prin modelări, prin experimente, prin studiu, prin ipotezarea oricărei posibilități logice, prin ,,meditații” tehnice chiar, are drept scop ,,defrișarea, nivelarea și pavarea” unui drum al minții lor spre spre un ,,loc deosebit și necunoscut”, în care vor găsi acele ,,idei inspirate”, necesare elaborării ulterioare a acelor invenții.

Dar o idee nu este niciodată accesibilă doar pe baza unei voințe de gândire. Dorința și râvna, anume îndreptate spre aflarea unei idei, duc de cele mai multe ori la un rezultat opus celui dorit.

În momentul de față ideile novatoare, cele ce duc spre invenții, sunt cele mai multe ,,găsite” de minți înăscute cu o aptitudine a priori, acea aptitudine intuitivă de a genera astfel de idei.
Un om inteligent nu este și un ,,inventator imediat”, numai datorită abundenței inteligenței și cunoștințelor lui. Pe lângă instrumentul de căutare al unor idei, un instrument utilizat în general, pus la dispoziția unei minți în mod natural și datorat preponderent inteligenței, trebuie însușită și adăugată și o componentă ,,creatoare”, componentă ce ține de o ,,dificultate”. Este acea dificultate ce face ca invențiile și inventatorii să nu țină de domeniul ,,obișnuitului”.

Educarea acelei ,,componente de creație” a minții, ține de mesajul general al Teoriei Speciilor Informaționale.

Pentru a derula activități de gândire cu un scop de cercetare și de modelare a unor invenții este valabilă această posibilitate:
-De a utiliza minți înăscute cu inteligență și cu acea componentă intuitivă a creației, minți ce trebuiesc căutate și selectate în acest scop.
Aceste minți și deci acești oameni sunt de cele mai multe ori răsfirați în societate în diverse profesii și nivele sociale, deoarece sistemul global de educație nu a promovat ideea de a dezvolta sistematic astfel de minți, lăsând ca traiectoria vieții lor să decurgă la întâmplare. Doar o mică parte dintre aceste minți se dedică prin propria lor inițiativă, de regulă doar inspirată, domeniului tehnic și apoi domeniului de inovare, reușind să devină mai târziu autori ai unor invenții.

Teoria Speciilor Informaționale educă mintea inteligentă a unui om spre acele zări ale gândirii ce îi pot aduce un rezultat necesar. Este acel rezultat căutat și devenit astfel novator într-un domeniu.
O ,,minte inteligentă” dar nedotată preponderent, ci doar în mod obișnuit, cu intrumentul natural al creației intuitive poate deveni, o ,,minte nouă” capabilă să provoace acele ,,idei” ce duc spre invenții, prin însușirea adâncă a acestei teorii.

Autorul Teoriei Speciilor Informaționale TIS, (Theory of Informational Species), cercetătorul Nicolae Florean Pinte, trece progresiv și dezvoltă teoria sa de la o carte publicată spre alta. De la aplicațiile ,,simple”, adică tehnice și practice ale teoriei, cele din domeniul Inteligenței Artificiale, utilizând invenții tehnice, trece spre aplicațiile ,,profunde” ale acestei teorii, a celor aplicații direcționate spre ,,minte” și spre ,,creația minții”.

Pașii pe care îi face această teorie spre cotloanele greu accesibile ale minții, luminează ideile visate de cercetătorii și inventatorii din orice domeniu. Înțelegerea acestei teorii va spori inteligența oriecărei minți, dându-i libertatea de a călători spre ,,idee” și spre ,,creație”.

În domeniul sensibil al inovării, pentru a crea idei, modalități și soluții uluitoare, minții omului îi este necesară ruperea de forțele pragmatice ale științei și ale tehnicii concrete. Acesta este lucrul este cel mai greu de pe pământ.
Această dedublare a minții, de a rămâne pe de o parte, lângă obiectul tehnic destinat inovării, dar în același timp de a-l părăsi și a-l uita, pentru a-i putea căuta soluția în spațiul abstract și inaccesibil al minții, este totuși posibilă.

Teoria Speciilor Informaționale face posibil acest lucru. -

Utilizarea conceptelor din Teoria Speciilor Informaționale nu se mărginește doar la abordarea domeniului cercetării și inovării. Informatica însăși, ca și știință ce se preocupă de viața informațiilor stocabile matematic, are o abordare nouă și cu o altă dinamică privind-o din punctul de vedere TIS.

Teoria Speciilor Informaționale a fost inițial dezvoltată pentru a servi descrierilor și dezvoltării unor sisteme specifice domeniului de Inteligență Artificială. Dar s-a dovedit că aceste concepte, fiind cuprinzătoare minții umane, se pot generaliza și atribui oricărei abordări pe care o intreprinde o minte, o gândire.






.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!