agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 122 .



Despre simulările umanismului
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2023-05-27  |     | 



Scriitorul remarcabil, Octavian Paler, într-un interviu televizat în urmă cu mai mult de zece ani, a recunoscut că este pesimist privind stabilizarea principiilor democratice în societatea românească , eficientizarea programelor de guvernare este dificil de înfăptuit când politicul și toate pârghiile puterii vizează favorizarea strictă a cercului de interese.
Conform ultimelor statistici românii sunt cei mai săraci din Europa. Sistemul educației este în grevă generală, la fel și sistemul de sănătate, oamenii vor drepturi asigurate conform necesităților unui trai decent.
Dascălii sunt responsabili pentru educația societății, pentru formarea și emanciparea ei, unii dascăli au salariul mai mic decât al unei femei de servici din parlament. Fără educație, fără spiritualitate emancipată societatea s-ar transforma într-o junglă plină de sălbăticiuni. Nu întrevăd posibilitatea ca o masă fragilă, neorganizată să dărâme un bolid de oțel politic, mai mare decât lanțul carpatic. Rețelele politice sunt mai absconse decât rețelele de alimentare cu energii subterane, astfel oricare partid ar ajunge la putere ar alimenta și favoriza cu beneficiile economice , financiare , partidele ajunse la putere. Românii sunt o societate incapabilă să facă față agresiunilor crimelor organizate venite din toate părțile. Națiunea ar fi în echilibru dacă ar fi măcar pe jumătate apărători , educatori morali comparativ cu incultura , trândăveala, vagabonțeala unui mare segment. Problematicile românilor sunt nenumărabile, mult mai profunde, pentru rezolvarea lor nu se întrevede în viitorul apropiat nici o soluție. Promisiunile politicienilor la guvernare vor reflecta fărâme pe ici pe colo( în zone de impact) pentru aplanarea unor conflicte mai mari.
Nu sunt surse energetice neexploatate să asigure decența existenței , nu sunt bani, nu sunt sisteme bogate în lume dornice să investească pe termen lung cu dobânzi mici în avuția națională, nici măcar în cultura românească. Tot potențialul valoros ,genial în România e fost cooptat, cumpărat de occident zadarnic am aduce critici de conjunctură i, naționalistă, oricum este un drept al fiecărui individ să trăiască unde se simte în siguranță ,unde este respectat și prețuit pentru munca si caracterul său. Conștiința de a fi om poate fi dezvoltată și exprimată oriunde, în ideea că întregul planetar este o școală , un laborator umanist, sub dominanta superioară ,divină. Statul nu mai produce, nu mai are industrii vrea să trăiască în confort maxim pe care și-l asigură disperat, taxând și aerul si umbrele care bântuie prin acest spațiu. Să admitem act de umanism și nu de simulare că o parte de impozit ( infimă ) se duce la copii care se formează pentru viitorul societății, o parte se duce la cei cu dizabilități. Ministerele al căror partid este la putere își iau partea cea mai mare din bugetul României.
În opinia mea toți cei care au făcut parte din aparatele de administrare ale societății sunt contaminați, dacă nu sunt complici cu tâlharii de avuții naționale. Mare parte dintre ei sunt îmbogățiți ajutați de cei ca Vîntu care au devalizat , falimentat bănci( depozitele cetățenilor), mulți dintre ei cu banii au cumpărat ce era solvabil în economie , agricultură si industrie flămânzi de avuție.
Prin extensie de servitute spirituală întreb efectiv uluită la ce mai folosește azi înțelepciunea lui Emil Cioran , Petre Țuțea, Mircea Eliade, Nae Ionescu, Nicolae Iorga, Octavian Paler și mii de alte minți remarcabile ale culturii românești? câtă vreme corpul fizic este în suferință, cu lipsuri mari, cu diferite boli cauzate de o viață sărăcăcioasă, cui folosește înțelepciunea sfinților reali din sânul bisericilor, mare parte au fost exterminați de bolșevici, ori au fost dați pe mâna exterminatorilor (securiști comuniști) , de exemplu Nicolae, Stainhard, părintele Galeriu, părintele Arsenie Boca.
Niciodată pensionarii, sau profesorii sau polițiștii nu vor înțelege de ce au salarii mai mici ca popii, le vor compara cu cele ale politicienilor și vor sări cu protestele pe ei, lăsând biserica în pace întrucât toți enoriașii cred că este un lucru sacru de neatins. Sunt peste 300000 de mii de lucrători în biserici care nu fac nici o formă de bine societății, dar care simulează foarte viclean beneficii spirituale. În loc de peste 25 000 de biserici ar trebui să existe atâtea școli, spitale, policlinici, aziluri. Ei bine nu sunt nici pe sfert,
25 % din bogățiile României ( păduri, terenuri, case ) sunt în patronajul bisericilor. Suntem un popor îngenuncheat în fața slujbașilor bisericii, nimeni nu poate prevedea ce ne rezervă viitorul, cert este că românii sunt cei mai săraci, mai bolnavi, comparativ cu națiunile din întreaga Europă.

Protestele în stradă, grevele, sunt singurele moduri prin care societatea își arată nemulțumirile, grijile, durerile.










.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!