agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 148 .



Despre vulnerabilitatea culturii
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2023-05-30  |     | 



Remarcabilul cărturar Mircea Eliade mărturisește prin operele sale literare că este pasionat de cultură în special de filosofie ă reprezentanții ei, întrebat de ce s-a făcut scriitor a răspuns; pentru că sunt laș, pentru că îmi este frică de tot ce reprezintă luptele cu viața.
În contextul logicei introspecții și investigații, întrebându-mi azi conștiința de ce am vrut să devin scriitor , răspunsul meu este absolut de ferm -pentru că am vrut să înfrâng nedreptatea minciuna, slujind Cuvântul, pentru că am vrut să divulg monstruozitățile ideologice, pentru că mi-a fost întotdeauna frică de incultură, pentru că m-am descoperit de copil cu vocația de a lupta ideologic pentru semeni, înțelegând așadar frecvent că fără strategie și cunoaștere exactă, o voință deși substanțial înzestrată poate fi una slabă, poate fi facil distrusă de artificial, poate fi îngenunchiată de o voință puternică rebelă, de o minte total negativistă. Am iubit de mic copil Cartea, am fost atrasă eminamente de ea, de spiritele luminoase a scriitorilor români. De fapt cred că m-am născut cu inteligența pământului românesc, cu înțelepciunea Mamei Natură, cu înțelepciunea universului, cred că misiunea mea este să slujesc Cultura.
Spiritualitatea universală este incomensurabilă, există culturi pozitive precum și culturi negative, mai precis culturi ale luminii și culturi ale întunericului, culturi care se întrepătrund zilnic și care sunt foarte greu de selectat. Este nevoie de un filtru al rațiunii performant care să facă selecția clară și completă a informațiilor care vin de pretutindeni
Un alt motiv temeinic decisiv pentru care am vrut să scriu este ca m-am născut cu această programare astrologică astfel m-am pregătit cu tenacitate, autodidactă de mică, am considerat mai ales în pragul maturității că numai cultura în ansamblul științific trinitar( minte suflet spirit) poate evita orice formă de bătălie anarhistă. Un sistem de gândire perfect echipat și controlat de spirit identifică virușii informaționali.
Am constatat de-a lungul vieții că majoritatea oamenilor preferă cărțile polițiste, că oamenii majoritari sunt interesați de crime, de violență, de organizații mafiote, mulți preferând filme horror, thriller, este felul ales de a se culturaliza. Mentalul invadat de informații negative trebuie să ducă lupte continue pentru a nu se lăsa pradă întunericului, bolilor psihice, situații îngrijorătoare care mi-au confirmat faptul că vulnerabilitatea culturii lasă loc negativismului să se extindă.
Pe piața culturală românească dar și pe cea mondială, cărțile de dezvoltare personală sunt depășite numeric de cele în care crima, trădarea, ura, războielile, uneltirile umplu milioane de pagini de carte. Astfel negativismul se multiplică multiform, oamenii sunt cu preponderență produsul a ceea ce consumă spiritual.
S-a demonstrat că realitatea bate filmul, că întrece în ferocitate și sălbăticiune multe din scenariile a milioane de cărți aflate pe piață.
În accepțiunea mea cultura autentică pozitivă, iluministă susține și dezvoltă erudiția genialitatea Eu nu dețin decât înțelepciunea pământului și a Mamei Natură, am învățat că numai elementele genetice care se completează se susțin, pot conlocui. Am dedus că acolo unde soarta locului a depins de mintea omului a fost definitorie în proces evolutiv, conform sintagmei- omul sfințește locul-
Sunt două legi fundamental universale în cuantumul celor cinci simțuri- cvinte esențiale.
1. chintesența homosapiens recunoscătoare returnează sursei în care a crescut, s-a format și dezvoltat măcar o parte din cât a primit.
2 chintesența homoluminus returnează sursei infinit mai mult clipă de clipă.
Înainte de veghea imperioasă a sistemelor de apărare și de siguranță, CULTURA trebuie să se situeze în linia întâi , avangardistă, înainte mergătoare pe toate fronturile existențiale , tehnicizată conform etapelor de evoluție. Intelectualii acestor vremuri demonstrează abilitățile cu care se pot folosi de majoritatea celor slabi, spiritualizați în scopuri egocentrice, aproape toți visează să fie magnați economici , juridici, se simt zeități, titani politici.
Acesta este tristul adevăr, intelectualii din zilele noastre care conduc destinele națiunii române, sunt contaminați de lăcomie, dornici de putere să domine, să controleze toate avuțiile țării. Din păcate sunt foarte mulți, influențează cultura românească pe toate palierele ei.





.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!