agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 201 .



despre romantism
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2024-03-07  |     | 



Romantismul s-a format și a apărut în a doua jumătate a secolului XIX, s-a extins în literatură, în muzică, precum și în artele plastice, mult mai târziu s-a remarcat în arta teatrală și cinematografică.
Este o reflectare a caracterului, manierat, seducător, elegant, sensibil, strălucitor.
În majoritatea cazurilor romanticii își aleg ca profesie să fie actori, cântăreți, pictori, designeri vestimentari, fotomodele, scriitori, poeți.
Romantismul idealizează realitatea, omul, natura, divinitatea, universul.
Romantismul cultivă stări precum sensibilitatea, imaginația, sublimul, fantasticul, fantezia, reveria, misterul, originalitatea.
Personajele romantice nu sunt dominate de rațiune, ci de imaginația bogată în elemente fenomenale, parcă desprinse din vis, din cele mai frumoase povești.
Romanticii trăiesc în perfectă armonie cu natura, cu păsările, cu galaxiile de stele, cu cerul însorit, cu oamenii din jur în care investesc cu sentimentalism multă iubire, generozitate, prețuire și respect.
În general romanticii, dezvoltă spiritul libertății în gândire și exprimare, nu se lasă înlănțuiți de constrângeri, dezvoltă un limbaj poetic.
Cu adevărat toți poeții au o doză mare de romantism în ei, oarecum opus clasicismului, au cu predilecție subiecte ca iubirea, libertatea, erotismul, exotismul, dar și melancolia, și moartea, de obicei creează opere în mijlocul unor peisaje uimitoare, se inspiră întotdeauna din lucrurile sublime, din experiențe cu oameni frumoși, educați, sensibili, dar foarte mult își folosesc imaginația bogată prin care ilustrează splendori existențiale.
Cu certitudine romanticii aspiră la absolut, astfel că nu se lasă doborâți de grotescul prezent în lume, de specimenele infracționale, de lumea haotică, zgomotoasă.
Reprezentantul cel mai de seamă al romantismului literar a fost Mihai Eminescu, urmat de Alexandru Macedonski, George Coșbuc, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Octavian Goga și mulți alții.
Romantismul în muzică s-a evidențiat în folclorul traditional și modern, în creații de folk, în muzica ușoară prin compozitori ca Vasile Veselovski, George Grigoriu, Andrei Tudor, Marius Țeicu și mulți alții.
S-a remarcat prin soliști de muzică ușoară ca Aurelian Andreescu, Angela Similea, Dida Drăgan, Corina Chiriac, Mădălina Manole, Monica Anghel, Luminița Anghel, Ovidiu Komornic, Marcel Pavel, Adrian Daminescu și mulți alții. S-a remarcat de asemeni prin formații de muzică ușoară ca Iris, Holograf, Proconsul , ASIA, și exemplele pot continua, deoarece poporul român deține un număr considerabil de artiști pasionali, romantici dăruiți muzicii și artei deopotrivă.
În romantism se evidențiază o estetică a realității de obicei primează emoția în detrimentul gândirii, primează trecerea de la idealul frumos la absolutul existential, expresiv.
Cu certitudine oamenii romantici sunt cu adevărat fericiți, nimic nu îi poate împiedica să fie fericiți, să răspândească în jur bucurie, entuziasm, emoții extatice, frumusețe din zestrea interioară cu care s-au născut, cu alte cuvinte oamenii romantici sunt binecuvântați, favorizați de univers și divinitate.




.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!