agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5373 .



România - sălașul zeilor
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Sigina Tiras ]

2006-02-13  |     | 



ROMÂNIA - SÃLAȘUL ZEILOR



"... dar a ieșit așa: să fiu român -
și vreau cu toată lumea să mă-mpac."
Inscripție pe piatra de hotar - Geo Dumitrescu


Asistăm în prezent, pe plan mondial, la o dezvoltare într-un context nou, mult mai larg, a numeroase sensuri și înțelesuri ale diverselor aspecte legate de evoluția civilizației umane.
Când barierele întunecate ale fanatismului religios au fost frânte de Iluminism, lumea europeană descoperea în India limba sanscrită care "are o structură admirabilă, mai desăvârșită decât greaca, mai bogată decât latina și mai rafinată și decât una și decât cealaltă; totuși, i se recunoaște mai multă afinitate cu aceste două limbi...", spunea William Jones în 2 februarie 1786, adăugând că: "gotica și celtica au avut aceeași origine cu sanscrita; iar la această familie s-ar putea adăuga și persana". În acest cotext voi folosi un citat din Arta poetică a lui Horațiu, care consideră că un lucru "repetat de zece ori, place".
Ioan Þâru, cercetătorul care a dăruit 44 de ani ameliorării solurilor sărăturate ale Bărăganului, poet, definește Bărăganul ca "răscruce de vânturi și de vremi "... Acum zece milioane de ani Marea Sarmatică, care acoperea câmpia de la poalele munților Hercinici ai Dobrogei, se retrăgea sau seca, așa cum observăm azi că se întâmplă cu Marea Caspică. Fenomenul de acum câteva milioane de ani a avut niște martori umani care ne-au transmis poate unul dintre cele mai vechi cuvinte: Bără-gan, adică Bara=apă, baltă sau umiditate (care are legătură cu măsurarea presiunii atmosferice, folosind barometrul), și gan= a merge în traco-getă, armeană, gang în germană, go, gone în engleză. Amprenta Mării Sarmatice se recunoaște prin petrolul de la Oprișenești, Ianca și din Cadrilater, prin lacurile sărate Amara, Balta Albă și Lacul Sărat, râul Râmnicul Sărat și toponimele Râmnicelu, Râmniceana, Râmniceni, Rahman.
Tradiția Vedică vorbește de Arya, un popor care trăia în zona dintre Marea Neagră, Marea Aral și Bactria; Aryaman era spiritul lui Arya. William Schiller afirmă că "Civilizația s-a născut acolo unde trăiește poporul român... răspândindu-se apoi atât spre răsărit, cât și spre apus, acum 13.000-15.000 de ani". Aceasta explică vechimea numelui de armâni sau macedoromâni. Regăsim rădăcina AR în"adevărul divin", prin zeul Arta, cu sens de teren, arie și suprafață - ar. În germană avem erd'art= teren și er'de= pământ, apropiate de Arad și Ardeal, dar și de cea mai veche îndeletnicire a unui popor sedentar - aceea de a face pământul roditor prin arat, ca în Ar(ă)deal(ul).
Geții sunt fii zeiței Gaia-Geea cu spiritul universului, Uranus. Ur'ahn, strămoș în germană, este prezent în Sumer prin orașele Ur, Urartu și prin templele închinate zeului suprem An. A rămas în română prin substantivul urmaș, adică descendent din Uranus=strămoș.
Dacă în concepția vedică Daksha este energia universală, care a creat totul, deci ne protejază, și din care s-au format zeii, iar dach în germană înseamnă acoperiș-acoperământ, Dacia poate înseamna Sălașul zeilor. Germania pentru germani este Deutsch'land, iar pentru francezi este l'Allemagne. Prin rotacismul l-r se aseamănă cu Armâni, iar prin Deutsch cu dacii și Daksha; oare este întâmplător?... Rămânii-meglenoromânii amintesc de Rama, marele druid, care după spusele lui Papus a plecat de la Marea Neagră cu o parte dintre adepții săi, spre India, pe la 8.640 îHr. Despre valahi am amintit ca anagramă a Havilei biblice, dar și ca paradis al nordicilor, Walhala. Termenul rumân, sau "cosmetizat" literar... român, conține rădăcina verbului sanscrit man=a gândi, care în Europa definește singura ființă înzestrată cu gândire, omul. RU, aflăm din tăblițele sumeriene că înseamnă... creație, iar puterea lui creatoare cât și perfecțiunea dau sens cuvintelor: rotund, roșu, rumen, roua "apa creată în zori", soare ( Ra la egipteni, Saros la sumerieni), rod, dar și divinităților ca Rhea - mama lui Zeus, Rhude - fica lui Poseidon, Rudhr, cea roșie - numele unui râu mitic la scandinavi. Rumina este zeița protectoare a nou-născuților la etrusci, runele sunt simboluri sacre la nordici, în lumea vedică Rita este ordinea sacră, iar Ritona=vad, zeiță a trecerii la celți. Matca de albine se numește regină și este creatoare; roiul care roiește formează un nou stup. La toate cele menționate se adaugă și sensul de om al râului. Râul are un potențial energetic și de viață, primordial. Din apă provenim și alături de aer și soare ea întreține viața. Astfel, în timp, s-au statornicit numele de mureșeni, olteni, modoveni, argeșeni - după numele râurilor.
Armân, rămân, rumân, geto-dac, rumeni - toate sunt foarte vechi și posibil simultane.
Mai mult, toate aceste denumiri au legătură puternică cu divinitățile primordiale din spațiul indo-european.

Camelia TRIPON


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!