agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5917 .



De ce nume și lume
eseu [ ]
O introducere la subiect

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2008-09-01  |     | 






Am observat că atunci când caut, găsesc nu doar câteva nume dragi din Valea iubirii, în ordinea alfabetică, ci o miriadă, o mare, un ocean.
Atunci când am editat Din lutul iubirii am propus la început o explicație. La această ediție, de asemenea, explic pe scurt de ce am intitulat cartea așa și nu altfel. O fac cu plăcere, dar foarte lapidar.
Inițial am dorit să adun în jurul meu câteva nume dragi ale unor personalități, care nu-mi fac mie niște omagii, ci prin ceea ce eu vă propun în continuare, alcătuiesc un buchet de flori, de crini ai latiniei dragi mie, iar dacă-mi sunt dragi mie, sper să-ți fie la fel de dragi și ție, dragă cititor.
Așa că citește câteva poezii cu nume dragi: Adelina, Agripina, Ana...
Am ales numele Agripina pentru că acesta este numele mamei mele, în timp ce pana poetului Grigore Vieru a redat Făptura mamei. Am ales numele Ana pentru că meșterul Manole n-a prețuit valoarea umană, mult mai de preț decât mănăstirea pe care i-a fost dat să o construiască la Argeș, în Valea iubiri, dar și a morții. Numele Anatol l-am selectat pentru că este un Anatol Petrencu, luptător pentru Adevărul istoric, iar alt Anatol țese bine românește în pânză franțuzească.
În carte veți găsi multe nume de bărbați sau de femee și chiar unele nume topice. Așa ca să nu lungim prea mult vorba, ci să trecem la nume.
Pentru că nu pot începe chiar cu mumele mamei mele, Agripina, recurg la un șiretlic. Redau aici Făptura mamei, dar nu pe a mamei mele, ci pe a poetului Grigore Vieru, neântrecut în poezie, care s-a bucurat nespus de mult când și eu mi-am alipit inima de lacrima noastră, după cum s-a exprimat dumnealui. Este verbul și metafora poetului scrisă pentru mine la 26 noiembrie 2001 la o lansare de carte. Așa doar:





Făptura mamei
Grigore Vieru
ciclul „Făgăduindu-mă iubirii”, volumul Acum și în veac.

Ușoară, maică, ușoară,
C-ai putea să mergi călcând
Pe semințele ce zboară
Între ceruri și pământ.

În priviri c-un fel de teamă,
Fericită totuși ești –
Iarba știe cum te cheamă,
Steau știe ce gândești.

Câteva nume dragi: Adelina, Adriana, Agripina, Aurica, Adam, Agafia, Albina, Aleutina, Alexandru, Ana, Andrei...


ADELINEI, COPILEI FIRAVE DE IERI

Parcă mai ieri, copilă blândă,
Se aprindeau speranțe,
La început timide,
Apoi cutezătoare.
Parcă mai ieri...

În timp ce aproape nimeni
Nu observă cum fiul
Sau, poate fiica tatei...
Ana-Maria, Adelina, Beatrice...

Fetica, fată cuminte, deveni matură,
Aurelată de mândrie
Că s-a născut româncă,
Și nu și-a trădat crezul,
Având norocul împlinit
Încă din dulcea copilărie.


•Prietenul meu, tot cu un nume drag - Isidor DOCTOREANU, i-a solicitat academicianului Ion Borșevici o postfață la o carte, cu 46 de titluri interioare, interesantă și importantă! Desigur, este vorba și de o cifră simbolică – cifrele 4 și 6 și altele, se observă, au un sens special pentru autor (lucrarea fiind dedicată și exploziei nefaste de la Cernobîl din 26 aprilie 1986), cunoaștem noi minuțiozitatea și larghețea spirituală a autorului! Și să ne trăiască “făurarul” Isidor DOCTOREANU, născut la început de februarie – 06.02.44 – a 12-a lună în calendarul latinilor!
Și iată ce am gîndit. Cu ceva timp în urmă i-am oferit prietenului nostru un text de postfață, spre a fi programat pentru toată seria cărților ce vor fi editate – mai multe deja au apărut – în subcolecția “Lui Ștefan Vodă și lui Mihai Eminescu” (din colecția Ștefan 500+...). Și, dacă tot l-am descris acolo pe autor așa cum am crezut eu de cuviință și așa cum o merită, am propus ca, în mod excepțional, acel text să facă parte și din această lucrare – ca postfață.
Am citit manuscrisul cu aceeași încîntare pe care o resimt ori de cîte ori citesc o carte de-a Dumnealui ori condusă de-al său suflet unical! Este nu numai un mesaj ecologic la modul general, dar este un profund mesaj de ecologie a spiritului, aici unde se resimt încă atîtea goluri! Poate de aceea am hotărît, cu toată plăcerea, să-i ofer și acest mic cuvînt de introducere.
Cu ocazia oferită de această carte (aș putea zice... și comemorativă, și aniversară) îi doresc inspiratului militant-ecolog Isidor DOCTOREANU tot Binele, Sănătate, aceeași nobilă viziune de “meșter faur” și aceeași multă rodnicie în toate înfăptuirile viitoare ale Domniei sale – în care suntem pe deplin încrezători.

Acad. Ion BORȘEVICI


La litera I a alfabetului latin vom găsi și numele Ion și numele Isidor. Acum însă, vă invit să vedeți, să aflați care este originea, vechimea și semnificația unor nume dragi. (Nota autorului).


•Avem în față astfel de prenume sau nume ca: Aculina, Adam, Adela, de la la care s-a format derivatul Adelina, devenind prenume independent. De fapt, numele Adela este un prenume modern, inițial fiind o formă hipocoristică de la Adelaida „nobilă”, provenit de la numele germanic Adelheida, compus din elementele adal „nobil” și heid „pătură (socială)”. Prenumele Adela și Adelaida sunt atestate în dramaturgia lui Vasile Alecsandri, fiind purtate de personaje din lumea saloanelor, notează Maria Cosniceanu, ca tot ea să constate că forma Adela s-a încetățenit în onomasticul românesc și datorită romanului cu același nume de Garabet Ibrăileanu.
Dar revin la numele Adelina. Poezioara dedicată copilei firave de ieri are o variantă în limba rusă. Singur am încercat să o traduc, dar cum se întâmplă uneori, nici nu știi de unde sare un ieruraș!
Poezia în limba rusă s-a transformat într-o baladă. Are și mai multe strofe și o nouă încărcătură semantică, emoțională și nu numai... Am plasat-o pe site-ul de poezie contemporană din Federația Rusă www.stihi.ru
La ea am scrise deja vreo 10 recenzii. Toate recenziile par a fi bune, chiar destul de bune. Dar, ce este mai important – sunt scurte și sugestive, nu ca recenziile unor critici literari de la noi, care îți înșiră multe verzi și uscate, dar când privești mai atent practic nu ai nimic, decât o grămadă de cuvinte întortochiate scrise mai degrabă fără tâlc și fără rost. Pentru a convinge reproduc doar câteva din ele fără a le traduce în limba română, fiindcă cine are de înțeles va înțelege.
„Очень необычно, Валериан. А ведь действительно напоминает балладу. С теплом, Наташа.” (Наталья Рубинштейн, 28.02.2008).
„Красота – преходящая ценность, не дай Бог «фанатеть» её властью. Но в Любви обретает нетленность состоянье душевного счастья…” (Александров Валериан, 29.03.2008).
„Действительно, есть в этих строчках что-то магически-притягательное. Свободная ритмика и отсутствие рифмы только подчеркивают поэтичность содержания: это как пение а-капелла или как звук пастушеской свирели, усиленный горным эхом.
Спасибо за эту прозрачную акварель!” (Людмила Павлович, 30.04.2008).
„Великолепие мудрости, изящно облеченной в сияющие одежды поэтичности, как будто сама красота Карпат освящает отцовскую нежность.” (Валентина Осипова, 19.08.2008).
Astfel de referințe la aproape toate poeziile mele de pe site am vreo otpzeci. Dintre ele pot liber să aleg măcar încă vreo douăzeci. Dar nu fac acest pas nesăbuit, cum s-a exprimat Aida, vară-mea, care are un nume drag și rar. Pentru că Aida, evocată în opera lui Verdi, m-a prevenit să nu fac exces de zel, poposesc pentru puțin și la prenumele Aida, devenit independent, care sugerează că voi avea ceva „folos” sau o „recompensă”, dacă nu scăp din vedere numele Aida.
Așa doar, femeile cu numele Aida sunt sensibile, atente, exigente. Au un simț înnăscut al frumosului, fiind înzestrare cu diferite abilități și calități deosebite, care le fac atrăgătoare și enigmatice. Sunt talentate și pot face carieră, atât muzicală, cât și în arta plastică și în alte domenii. Au un simț poetic și tot ce este frumos și sfânt poate să le aparțină.
O tânără cu numele Aida poate visa să devină actriță de teatru, pictor sau cântăreață de operă, deși nu este exclus că și o Tatiană poate deveni o soprană celebră, fiindcă viața întroduce de multe ori corectările ei. Aida de multe ori nu muncește conform studiilor făcute. Nu-i de mirare că o Aidă, care a studiat matematica aplicată sau principiile managementului contemporan, lucreză într-o subdiviziune a televiziunii, de pildă la programare sau în altă parte. Aida Leancă, care este soția lui Iurie Leancă, ex-viceministru de externe, a lucrat o vreme și la televiziune.
Femeile cu numele Aida pot deveni, dacă doresc, pedagogi minunați sau conducători, fiindcă ele sunt tacticoase, pot să urmărească cu atenție și cu răbdare omul de care se apropie. Sunt prudente dar sunt și sigure, atunci când știu că ceea ce caută se află aproape.
Există femei cu numele Aida născute iarna, dar și toamna. Cele iernatice sunt mai curajoase, pot să-ți vorbească frumos ore în șir, dar și cele născute în toiul verii sau toamna nu sunt mai rele, având și o imaginație bogată. Aida poate să ajungă foarte departe nu numai în imaginație, dar și în realitate. Aida noastră a ajuns cu Iurie Leancă la Washington, unde se află una din misiunile diplomatice ale țării noastre.(Aici trebuie de citit: Republic of Moldova). Femeile născute toamna și botezate cu numele Aida au tendința în familie să fie lidere, deaceea bărbaților de multe ori le este greu cu ele. În urma certurilor nu se despart, ci găsesc un numitor comun. Mai greu agung la un numitor comun cu mamele, dar mai ales, cu mamele soacre.
Aida preferă să se evidențieze în societate. În prezent numele Aida nu prea este răspândit în Republica Moldova, deși, conform unor estimări ale astrologilor, numele ei trebuie să aducă noroc celor din jur.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!