agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5388 .



Rock aleluia !
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noru ]

2006-05-24  |     | 



Când ex-prezidentul neamț Roman Herzog anunța că România și Bulgaria n-ar avea ce căuta prea curând în Uniunea Europeană, ne-am gândit cum ar fi fost dacă imediat după 1945 ceilalți europeni ar fi considerat reintegrarea Germaniei în concertul națiunilor civilizate drept o glumă sinistră… Asta e, ei au pierdut al doilea Război mondial, dar între timp și-au pierdut și memoria. E drept, și noi am pierdut un război mondial, al treilea, dar ce mai contează, acum facem de zor teste în vederea integrării europene. Dăm până și probe muzicale! La Eurovision, de pildă, Mihai Trăistariu a avut un recital de zile mari, lăsându-ne să credem că putem visa la primul loc, adică să fim și noi, măcar pentru o clipă, „mai egali decât alții”. Vis spulberat însă, pentru că așa zisul „festival” a devenit mai nou un bâlci geo-politic, în care calitatea actului artistic n-are nici o relevanță.
În fond, nu bravul Trăistaru ar trebui să fie nemulțumit, ci Bosnia-Herțegovina, care a ratat titlul la Eurovision datorită încetinelii cu care Muntenegrul și-a proclamat independența, că veneau și ăștia să le dea 12 puncte pe tavă! Nu-i nimic, lucrurile se vor aranja anul viitor, când fosta Iugoslavie va vota mai unită ca pe vremea lui Tito. Ne întrebăm dacă singura trupă de valoare care a luat respectivul concurs (ABBA) ar fi avut vreo șansă acum, în fața finlandezului cu bardă, aripioare și a mașinăriei de vot din blocurile ex-iugoslav și ex-sovietic.
În fine, a trecut și Eurovisionul (rock aleluia!), iar Europa s-a mai procopsit cu un stat independent. Muntenegrul, cu cei 650.000 de locuitori ai săi și cei 13.812 kmp (pentru comparație, județul Timiș are 8.697 kmp) este deja un model la care râvnesc Transnistria și Kossovo. Chiar dacă la capitolul economie, principala sursă de venit a acestor „state” ar putea fi contrabanda (sub denumirea oficială de „turism”), integrarea Europei avansează cu nonșalanță, prin… dezintegrare.
Trăiască Emiratele Unite ale Europei!

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!