agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10244 .



Caius Iulius Caesar
eseu [ ]
ultima parte-dedicată lui C.I. Caesar, Florr si Valeriu Dandeș Ganea

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [BLADE MASTER-TEDI ]

2006-08-19  |     | 



Pentru a vă putea spune despre dictatura lui Caesar aș dori să încep cu anul 60 i.Hr., când cei mai influenți bărbati politici de la Roma și anume : Caesar, Pompeius si Crassus care au încheiat o întelegere prin care își împărțeau puterea în stat (primul triumvirat).
În anul 53 i. Hr. Crassus a fost ucis într-o lupta in Orient și astfel s-a ajuns până la urmă la un razboi civil intre Caesar si Pompeius, ultimul fiind sprijinit de senat. Caesar hotărâse deja să întroneze despotismul luminat de care avea nevoie Roma.
S-a întors în capitala imeriului în octombrie 45 î.Hr. și curând a devenit dictator pe viață. În februarie 45 î.Hr. i s-a ofeit coroana, dar a refuzat-o ( el era deja dictator militar).
În ultimul său an de viața, Caesar inițiase un vast progam de reforme. Preconizase stabilirea veteranilor armatei si a săracilor urbei în noi comunitați din cadrul imperiulului. Extinsese categoria persoanelor care aveau dreptul la cetățenie romană.
El plănuise un sistem unic de guvernare a tuturor orașelor din Italia. Chiar concepuse un amplu program de construcții și o codificare a legilor romane.
Însa cu toate acestea, timpul nu a fost de partea lui deoarece el nu a reușit să pună la punct un sistem constituțional de guvernare a Romei, el fiind ucis mișelește. După moartea lui Caesar puterea a fost împărtită între Lepidus, Marcus Antonius și Octavianus .
Primii doi erau generali ai lui Caesar, iar ultimul nepot în vârstă de 18 ani. Cei trei au instituit noi proscripții, cărora le-a căzut victimă marele orator Cicero, și i-au înfrânt pe ucigașii lui Caesar.
Din momentul victoriei lui Caesar de la Munda până la asasinarea sa la Roma a fost o diferență doar de un an.
Astfel multe din planurile lui nu au fost puse în aplicare.
Dintre toate reformele lui aceea cu calendarul a avut efect cel mai durabil, el fiind folosit si în zilele noastre cu unele mici modificări.
Caius Iulius Caesar a fost din cele mai carismatice personalitați politice ale istoriei, fiind înzestrat cu o largă gamă de talente. S-a remarcat ca un politician de succes, un general iscusit si un excelent orator și scriitor. Cartea scrisă de el ( De bello Galico), care descrie cucerirea Galiei, este considerată o operă literară clasică, după părerea multora este cea mai accesibilă și mai interesantă din toate cărțile latinești. Caesar era curajos, virguros și chipeș.
Îsi câștigase reputația de un “ mare apreciator al frumosului feminin”, și chiar dupa standardul tolerat al epocii sale se considera că duce o viată promiscuă. Legătura lui cea mai celebră a fost, desigur, cu Cleopatra .
În unele cărți scrie că era ahtiat după putere dar se pare că făcând o comparație cu cei mai mulți politicieni ambițioși, el nu a fost nici necinstit nici mincinos.
Caesar a dat dovadă de multă cruzime în luptele cu galii dar a avut o atitudine extrem de mărinimoasă față de adversarii săi romani învinși.Cea mai importantă realizare a lui Caesar o constituie cucerirea Galiei.Teritoriile anexate de el aveau să rămână sub stăpânirea Romei, cinci sute de ani . În toți acești ani acele teritorii au fost complet romanizate adoptându-se legile, obiceiurile si limba romană iar mai târziu creștinismul roman.
Ave Caezar!



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!