agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10985 .



Din tot ce-i fugar..
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Emil_Cioran ]

2003-02-28  |     |  Înscris în bibliotecă de error



Din tot ce-i fugar si nimic nu-i altfel -culege prin senzatii esente si intensitati.Unde sa cauti realul? N-ai unde. Doar in gama emotiilor.Ce nu se ridica la ele e ca si cum n-ar fi.Un univers neutru e mai absent decit unul fictiv.Numai artistul face lumea prezenta si numai expresia salveaza lucrurile din irealitatea lor fatala.
Din ce-ai trait, ce retii?Bucuriile si durerile fara nume- dar carora le-ai gasit unul.
Viata nu tine decit durata fiorurilor noastre.In afara de ele ea-i pulbere vitala.
Ce vezi, ridica la rangul de vedenie;ce auzi, la nivelul muzicii.Caci:in sine, nimic nu este.Vibratiile noastre constituiesc lumea;destinderile simturilor, pauzele ei.(...)Realitatea e aparenta solidificata.
Zbuciumul negativ al carnii, protestele biblice ale singelui, icoana mortii imediate si vraja dezastruoasa a bolii- palesc in fata deznadejdii ce emana din splendorile lumii.Si de mi-as aminti durerea cea mai precisa si mai sfredelitoare, si cea mai sigura innebunire a materiei supusa eului, ele sint sterse fata de chinul extatic al impodobirilor terestre.Cind singur in munti sau in mari, in taceri calmesau sonore sub brazi nostalgici sau palmieri imanenti, simturile se ridicau cu lumea deasupra timpulu, fericirea de-a fi in frumusete si siguranta de-a o pierde in timp ma sfisiau crunt, ca peisajul se risipea in substanta echivoca si sublima a unei nemingiiate admiratii.Numai uritenia e nedureroasa.(...)
De-ai vazut un migdal inflorit inflorit scuturindu-se blind sub insinuarile brizei si cerul iremediabil sudic scoborit intre ramurile lui, ca ochiul sa nu inchipuie altceva deasupra infloririi imediate- atunci te-ai scuturat si tu de clipe, ca sa cazi mai amarnic in deserturile vremii.(...)Splendorile lumii m-au junghiat mai aspru ca furiile carnii, si-am singerat in fericiri mai rau ca-n deznadejdi.

Rosturi exista numai in aparentele pentru care ai vrea sa mori...Vor lua petalele locul ideilor?

De ce vom fi cautat mintuiri in alte lumi, cind unduirile acesteia te pot invesnici in nimiciri mai dulci? - Voi smulge un neant imbatator din toate infloririle si-mi voi crea un pat de adormiri pe corolele cimpurilor.Si nu voi mai fugi in stele si nici nu ma voi adaposti in departari lunare.

Nirvanizarea estetica a lumii: a atinge supremul in supreme aparente. A fi nimic si tot in spuma imediatului. Si a te-nalta la marginile eului, in nemijlocit si in FUGAR.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!