agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5307 .



Rezultatele concursului de epigrame de la Sibiu
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [rodean ]

2009-06-05  |     | 



S-a încheiat concursul de epigrame desfășurat la Sibiu în cadrul celei de a IX-a ediții a Festivalului Național de Epigramă „Nicolaus Olahus”. Concursul a fost organizat de Cenaclul Umoriștilor Sibieni „Nicolaus Olahus”, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii”, Sibiu.
La acest concurs au participat 56 de epigramiști din țară și din Republica Moldova (în numărul respectiv nu sunt incluși sibienii, care au compus și ei epigrame la tema dată, dar care nu contau oricum la premii).

Câștigătorii:
- premiul I – Nicolae Bunduri, Brașov (membru „Agonia”);
- premiul II – Gheorghe Bâlici, Chișinău;
- premiul III – Laurențiu Ghiță, București (membru „Agonia”);
- mențiune – Grigore Chitul, Bistrița (membru „Agonia”);
- mențiune – Eugen Pop – Cluj-Napoca.

Clasamentul general, mai ales în prima lui jumătate, a fost „foarte strâns” (deși, după cum o să vedem și în continuare, au fost 5 evaluatori independenți și câte 6 epigrame evaluate la fiecare concurent). Prin punctajul obținut, mulți alți concurenți s-au situat foarte aproape de podium, aceasta fiind o dovadă a nivelului calitativ ridicat al epigramelor trimise. Exemplificând, subliniez faptul că, doar pe o plajă de 3 puncte, s-au situat sub podium 11 concurenți, între care următorii agoniști:
- Constantin Iurașcu-Tataia;
- Nina-Carmen Chioinea;
- Petru Ioan-Gârda;
- Ion Diviza;
- Ioan Toderașcu.
(În același grup select fruntaș, și în aceeași „plajă” de 3 puncte, au mai fost: Eugen Albu, Gheorghe Filiș, Vasile Larco, Nicolae Nicolae, Gheorghe Constantinescu și Ioan Șiman.)
Nu la distanță mare de acest grup, și tot în prima parte a clasamentului general, s-au situat colegii noștri (printre alți „neagoniști”):
- Dan Norea;
- Tincuța Horonceanu-Bernevig.

Juriul, format în totalitate din sibieni aleși în sedința cenaclului organizator, a avut următoarea componență: Ștefan-Cornel Rodean (președinte), Nicolae Mihu, Nicolae Muntean, Sever Purcia și Gheorghe Șchiop. În prima sa ședință, juriul și-a aprobat un regulament de activitate, din care prezint mai jos, pe scurt, doar câteva prevederi:
- fiecare membru al juriului primește o fișă pe care va trece note întregi (puncte), de la 1 la 10, pentru fiecare din cele 6 epigrame de la toate lucrările (reamintim că la concurs s-au trimis 3 epigrame la tema „Europarlamentări” și 3 epigrame pe teme la liberă alegere);
- fiecare evaluator din juriu însumează notele acordate pentru cele 6 epigrame, semnează fișa și o predă președintelui juriului;
- după ce toți membrii juriului au terminat această activitate, președintele juriului însumează toate punctajele de la toți evaluatorii, în prezența acestora și le trece într-o fișă centralizatoare;
- evaluarea fiecărui concurent se face prin însumarea punctajelor totale acordate de fiecare evaluator (la toate cel 6 epigrame); nu se dau premii pentru cea mai bună epigramă, ci pentru cel mai mare punctaj obținut, avându-se în vedere grupajul de 6 epigrame;
- se stabilește ordinea descrescătoare a concurenților; în caz de egalitate la punctaj între doi sau mai mulți concurenți, criteriul de departajare va fi punctajul obținut la epigramele de la tema impusă;
- se desfac pliculețele cu motto, se scrie pe fiecare lucrare numele autorului și se stabilesc (în ordinea strictă a clasificării rezultate) primii 5 concurenți care câștigă premii, conform fondurilor aprobate.

Am dat aceste detalii mai ales pentru că am întâlnit pe site foarte multe nelămuriri și întrebări directe privitoare la activitatea juriilor. De asemenea, nu vreau ca cineva să creadă că într-un asemenea juriu, cu un asemenea regulament, se discută, se fac comparații între lucrări, se dezbate care lucrare este cea mai bună și merită un premiu sau altul. Nu a fost așa. Pur și simplu, fiecare evaluator a dat puncte, în mod individual, punctele s-au adunat, iar clasamentul a rezultat automat, fără a mai putea fi modificat. Sper însă că veți trata acest text ca pe o informare, nu ca pe o dare de seamă adresată unui for superior. Sper de asemenea, că ne vom canaliza energiile în a posta și discuta epigramele noastre din concurs și nu în a discuta problemele de „bucătărie internă” ale unui cenaclul sau juriu. Oricum, vă asigur că s-a lucrat foarte corect!

În calitate de președinte al cenaclului organizator și de președinte al juriului, eu mulțumesc tuturor participanților la acest concurs, cu mențiunea că toți cei care au lăsat adresă de e-mail vor primi o informare asemănătoare acesteia, ceilalți, care au precizat doar numere de telefon vor fi informați telefonic, iar cei care au doar adresa poștală (sunt și din aceștia) vor primi în plic, listată, informarea respectivă. De asemenea, toți participanții care au trimis cel puțin un catren publicabil vor primi acasă, la adresa indicată, un exemplar din revista cenaclului sibian („ACUS”), numărul din trim. III/2009, eventual și dintr-un ziar local.

Felicitări câștigătorilor, felicitări agoniștilor (care, după cum am arătat și repet, s-au prezentat la acest concurs, relativ mulți și toți foarte bine)!

În încheiere, vă invităm să postați textele trimise la concurs și vă așteptăm în 2010, când Cenaclul Umoriștilor Sibieni „Nicolaus Olahus” va împlini 35 de ani de activitate neîntreruptă, când festivalul nostru va fi la ediția a X-a și când sperăm... să reluăm bunul obicei (întrerupt doar pentru 2 ani) al galelor finale, cu participarea, la Sibiu, a premiaților și a altor invitați.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!