agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1776 .



Pe scurt
personale [ ]
Într-o săptămână germană – 32

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2011-08-21  |     | 



Charlotte Roche (*1978) a publicat un roman nou: Schoßgebete (Rugăciuni intime) . Autoarea scrie o literatură sexistă, cum consideră unii critici. Cartea pare a fi oricum mai civilizată decât romanul ei de debut Feuchtgebiete (Zonele umede) . Acesta, și el mult discutat, a fost vândut până acum de peste 2 milioane de ori. Se pare că și noul roman se va bucura de același succes.

La 3 martie 2009 s-a prăbușit sediul arhivei orășenești din Köln. Acum operațiunea de recuperare a documentelor s-a încheiat. 95 de procente din documentele fostei arhive au fost recuperate. Însă starea lor nu este chiar îmbucurătoare. 35 la sută din documente sunt foarte grav avariate, 50 la sută grav și doar 15 la sută mai puțin. Pentru restaurarea întregului material ar trebui să lucreze 200 de restauratori între 30 și 50 de ani. Costurile acestei acțiuni sunt estimate la 350 – 400 milioane de euro. Printre documentele recuperate și identificate (dar nu și restaurate) se numără și o parte a manuscriselor lui Heinrich Böll (1917 – 1985), purtător al Premiului Nobel pentru Literatură.

Rafik Schami (*1946) este un scriitor german de origine siriană. Menirea sa de scriitor are mult de a face cu tradiția povestirii orale din Damasc. Bunicul lui Rafik Schami a fost un mare povestitor, întotdeauna dispus să fabuleze și să povestească, mai ales în fața unui grup de copii. Acum scriitorul germano-sirian a scris o carte cu caracter autobiografic și l-a intitulat Die Frau, die ihren Mann auf dem Flohmarkt verkaufte – Oder wie ich zum Erzähler wurde (Femeia care și-a vândut bărbatul pe piața de vechituri - Sau cum am devenit povestitor) .

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG din München, cel mai mare cotidian din Germania, a publicat la 5 august 2011 un articol despre o sesiune organizată de Academia Română în satul Mihăileni (jud. Botoșani) în cinstea lingvistului Eugeniu Coseriu (1921 – 2002). Savantul român s-a pronunțat întotdeauna în favoarea limbii române și împotriva unei limbi „moldave”, scrie ziarul. În Germania doctorul în lingvistică și filozofie și-a făcut un nume prin activitatea sa de profesor la renumita Universitate din Tübingen.

Zidul din Berlin a fost ridicat la 13 august 1961. Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la acest eveniment istoric mass-mediile din Germania s-au ocupat în emisiuni și articole cu această temă. Scriitori din vest au protestat deja imediat după ridicarea acestui zid monstruos. Și-au ridicat vocea Heinrich Böll, Günter Grass, Martin Walser și Carl Zuckmayer. Filozoful Ernst Bloch nu s-a mai întors la catedra sa din Leipzig. Însă în partea de est a zidului au fost scriitori care au salutat această măsură a guvernului socialist din Berlinul de Est. Printre ei s-au numărat nume sonore ca Stephan Hermlin, Erwin Strittmatter sau Franz Fühmann.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!