agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1144 .



De prin curtea șerifului ICR (Institutul Cultural Român)
personale [ ]
– după mintea... sa –

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2011-10-19  |     | 



*
Expresia „pâine și circ” vă spune ceva? Nu de alta, dar destule alimente conțin multe E-uri. Unele texte sunt scrise cu diacritice (de exemplu!), dar unii intelectuali sunt tembeli de-a binelea.
Și s-au așezat la o discuție televizată Haș-Roman-Patapievici și Cardinalul Gianfranco Ravasi. Nu le-a scăpat nimic, Horia-Roman Patapievici facând o notă distinctă, el ieșind și din comun atunci când s-a pronunțat cu privire la „spiritualitate”… și „consumerism”. Ce-or fi ăstea?, numai Dumnezeu cu mila Sa o pricepe! Așa că citez: „Dorințele mele sunt cardul meu.”.
Corect?
Corect!

**
Suntem șapte miliarde de oameni, dintre care, adunați, mai puțin de jumătate dintre noi am putea fi așezați sub căciulile unor religii „universal asomate”: creștinismul și mahomedanismul. Ãilalții, câți sunt ei, fac „o mulțime” mai mare?
Fac!

***
Fiind autorul interviului (H. R. Pataspaimeinoieviciei) a emis sumedenia extra-opțiunilor sale, a căror semnificație nu are legătură cu opțiunea „extraordinar de umană”, el spunând că (cacofonie!): „Creștinismului i-a fost interzis accesul în spațiul public în mai multe forme: în învățământ, în spațiul public ca dezbatere politică, în preambulul proiectului de Constituție europeană. Parcă am înnebunit! Suntem într-o stare pe care psihiatri o numesc „denial”, sau „ura de sine”. Ne detestăm valorile care ne-au făcut. Altfel spus: vrem să murim!”.
Da, da, asta a spus acest H. R. P. aflat în treabă prin Atheneul Român, H. R. P. (Horia-Roman Patapievici), marți, prin evenimentul televizat „Întrebări esențiale”, pe unde se mai întreba, și el, dacă „Putem vorbi împreună despre Dumnezeu?”, în condițiile în care, tot el, DEPUNE și „informația” adiacentă: „Creștinătatea (care a făcut Europa) și soarta civilizației noastre (cu drepturile omului, cu democrația liberală) vor avea aceeași soartă. De aceea, soarta creștinismului în epoca noastră mă îngrijorează la fel de mult ca și soarta civilizației noastre, a valorilor în care credem”.

O, da! Eu m-am îngrijorat… cumplit. M-am trântit în pat și am deshis televizorul.


Măi băiatule, măi Hârâială-Roman Patapievici, măi, ia spune tu acum pe gura ta cum că: „Spun că în secolul XIX, Dumnezeu era ucis și mâinile ucigașilor șiroiau de sânge; tot în secolul XIX, când Hristos reapare (a doua venire), marele inchizitor îl primește și urmează scena pe care a imaginat-o Dostoievski; astăzi, Iisus Hristos reapare într-o piață publică, televiziunile află, vin, imediat se fac interviuri, poze, apare în Vogue, Cosmopolitan, Time, transmit CNN-ul, Euronews, toate transmit că a venit unul care-și zice Iisus Hristos, e invitat la un talk show, poate se duce și în timp ce vorbește ratingul scade, pentru că oamenii de care ați vorbit și care sunt „căldicei” nu-l mai găsesc pur și simplu „cool”; nu este cool Omul de mall, omul cu iPhone, iPad și toată producția de gadgeturi care sunt senzaționale, dar care par să ne fi umplut sufletele în așa fel încât dorințele noastre, care înainte erau stimulate de iubire, nostalgie, suferință, spre ceva care era deasupra, sunt stimulate acum de ceva care este în față sau în jos, oricum, undeva unde se poate cumpăra cu banii pe care-i ai pe un card, și atunci, dorințele mele sunt cardul meu și posibilitatea de a multiplica indefinit gadgeturile care mi-au înlocuit dorințele care mă ridicau, cu dorințele care mă țin aici, în „căldicelul” pe care l-ați evocat”.
Moamă, de unde ai prins tu chestiile astea: cool, mall, card, gadget, iPhone (vezi că există și smartPhone!)?
Frate HâRiPă, că ești tare, chiar așa-i: Dumnezeu sângereazăăă?

****
Aveți ceva de spus?

*****
Cardinalul Gianfranco Ravasi i-a spus H.R.P.-ului că: „În Jerusalem, în timpul lui Irod, exista un spațiu rezervat în exclusivitate evreilor, acesta fiind spațiul credincioșilor. De cealaltă parte exista un alt spațiu, un soi de curte a neamurilor (cortile dei gentili), a păgânilor, care în ochii evreilor erau necredincioși (deși nu erau atei!), pentru, și numai pentru, că nu credeau în Dumnezeul acceptat și slăvit de ei. De evrei!
Cardinalul i-a mai sugerat că Voltaire, Nieztsche, Heine, Cioran și Ionesco, Soren Kierkegaard, Elliot dar și mulți alții care au fost mai aproape de înțelegerea originării și constituirii Europei, nu prea erau creștini, pentru că nu se inventase așa ceva pentru ei!
Și, formidabil, i-a recomandat HăRăPi-tului să mediteze asupra unei chestiuni din Apocalipsă: „Pentru că tu nu ești nici cald, nici rece, ci căldicel, eu voi începe să te vărs din gura mea”.

******
Așadar, există o lume de credincioși ce sunt „inferiori” ateilor ce simt problema existenței lui Dumnezeu, chiar dacă în mod polemic, dar în mod serios.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!