agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3033 .



Epigrama 58
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Laurone ]

2011-12-12  |     | 



A apărut numărul 58 al revistei EPIGRAMA.
Știu ca înaintea mea ați putut primi pe mail un comentariu acid, dar perfect îndreptățit al D-lui Iurașcu Tataia, pe care îl aprob, dar dacă aș fi știut că ar putea apărea aici, l-aș fi rugat să îl și posteze.
O să mă rezum în a semnala apariția revistei, abținându-mă a comenta rezultatele la concursurile revistei, cu care sunt în dezacord, mai ales la cel pe rime date. Voi transmite acest articol tuturor, pe mail, pentru că știu că e posibil ca mesajul meu să nu supraviețuiască.
Așadar, mai punctăm o apariție, în ciuda celor care cântă porohodul revistei, fără ca ei să fi scos ceva mai deosebit de un pliant la detergent de rufe.
Semnalez editorialul semnat de Președintele UER, dl. George Corbu, la jubileul de 10 ani de apariție a revistei, un interviu cu maestrul Mihai Batog Bujeniță, un eseu al d-lui Aurel Brumă despre înscrierea epigramei în zona literaturii de rezistență, paginile de istorie literară semnate de Dl. George Corbu despre Adrian Păunescu și epigramă.
În mijlocul revistei, avem un articol critic semnat Constantin Cristian despre coincidențe și similitudini, cu care ne tot întâlnim, apoi , în ciclul Ancheta EPIGRAMA, este rândul confratelui Dan Norea să răspundă la cele 5 întrebări.
Maestrul NICOMAH (Nicolae Paul Mihail pentru cel ce nu știe), îi dedică un portret altui mare maestru al epigramei, „robul” acesteia, Ionel Iacob-Bencei, iar spre final, Dl. Gheorghe Leu comentează pe marginea versului scurt.
Epigrama este prezentă masiv, firește, atât sub formă de grupaje tematice cît și de materiale pentru concursurile revistei.
Din prima categorie, cităm un grupaj al Clubului SPINUL din Baia Mare, Caruselul cu epigrame, cu diverse tematici, dintre care mentionez numai selecțiile din volumele domnilor Mihai Haivas și Laurian Ionică.
Apoi, vrând-nevrând, ajungem și la concursurile revistei, unde, avem chiar câștigători merituoși, ca în cazul concursului de epigrame la tema: „Nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard”, în persoana lui Nichi de la Vâlcea (Nichi Ursei):
Sinceritate
Moartea de mi-ar fi stăpână,
Domnul să-și arate spinii,
Tot dau vrabia din mână
Pentru pupăza vecinii.
Și cam atât cu alea bune. Pentru că, la celelalte concursuri, constatăm cu stupefacție cum ia premiu o chestie în patru versuri (că epigramă nu pot să-i spun), de genul:
Distincție de Crăciun
O vecină -bună poamă-
Ieri veni să mă colinde,
Dar se-nfipse-n creața coamă
Soacră-mea...cât o cuprinde!
Nu dau numele „autorului”, pentru că o să sară si(n)gur să mă muște.
Năucitoare e și epigrama câștigătoare la concursul de comentarii la epigrama Otiliei Morțun cu bărbații. Cică:
Doamnele emancipate
Nu mai trag la car în van
Că nici biciul nu mai poate
Să le scoată din ...Merțan!
Noroc cu cele trei puncte dinainte de Merțan, că altfel, nu știam că trebuie să râdem. Dar asta e boală mai frecventă, să consideri că cele trei punctulețe asigură efectul poantei finale!
La definiții, ce să mai zic în plus față de Tataia! Dicționarul Limbii Române moderne nu conține la litera U decât substantivul Udrea.
Eu zic să pun punct aici și să nu mă ambalez. Să nu uităm că, din nou, agoniștii punctează zdravăn. Întâlnim semnăturile colegilor noștri apreciați: Dan Norea, Petru Ioan Gârda, Ion Diviza, C-tin Iurașcu Tataia, Valeriu Cercel, Ion Ruse, Nicolae Bunduri, Grigore Marian Dobreanu, Vasile Vajoga, Ioan Toderașcu, Ioan Jorz, Sorin Olariu,Ștefan Cornel Rodean, Ica Ungureanu.

Vă rugăm să notați că, de acum înainte, materialele pentru revista EPIGRAMA se vor trimite pe o adresă de e-mail specială:

revistaepigrama @yahoo.com

Până la obișnuință, vă rog frumos ca, pentru a fi siguri că ajung, să puneți încă în cc și urmatoarele adrese:

[email protected]
[email protected]

Pentru cei ce nu au primit încă, iată concursurile revistei, la care așteptăm materiale până la data de 15 ianuarie 2012:

- Tema de concurs : " Nu tot ce zboară se mănancă" - nr de epigrame - nelimitat;
- Cuvintele pentru concursul de rime date: post, femeie (!: articulat, nearticulat, singular, plural, declinat!) - nelimitat;
- Epigrama de comentat, de fapt sunt 2:

Confesiune (Dimitrie Jega)
Momentul greu a fost trecut,
Și iată-mă-nsurat și eu.
O, dacă-aș fi un prefacut
I-aș mulțumi lui Dumnezeu!

și

Evei (Constant Petrescu)
Mult mai târziu, mi-a oferit
Un măr, pe post de fruct oprit.
La vârsta mea, tot ce mai pot,
E, ca din el, să fac compot.


- Pentru concursul de definiții epigramatice, câte maxim 2 epigrame, cuvinte începând cu literele: A, B, C, D, E, F.

- Clasicul TOP E, nu uitați de el, de asemenea.

Numărul viitor va apărea pe 15 martie 2012.









.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!