agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1895 .



Helis la Casa Tudorii
personale [ ]
Orașul de Floci, 12 octombrie 2013

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Florinel ]

2013-10-16  |     | 



Totul a început într-o sâmbătă frumoasă de septembrie, când am fost cu Gheorghe Dobre la Orașul de Floci unde se sărbătoreau Zilele Europene ale Patrimoniului. Era 21 septembrie a.c. Până la Festivalul de artă și tradiție culinară „La Casa Tudorii”, ediția a III-a, mai erau trei săptămâni. Când ne pregăteam de plecare, Ilie Cioacă – Director la Consilul Județean, cel care semnează în revista Helis sub pseudonimul Ilie Comănița, ne-a aruncat mănușa din mers: „Ce-ar fi să participe și Helis-ul cu un stand anul acesta?” Lui Gică și mie nu ne-a luat mult să ne hotărâm. Am discutat despre asta și cu Vitalie care era de față și l-am anunțat pe Florin Vlad, Directorul Muzeului Județean, intenția noastră, somându-l să ne rețină stand. „Pe care-l vreți, pe acela vi-l dau!” Și așa a făcut. Mai rămânea să convingem bucătarii, că deh, noi nu ne putem lăuda cu așa ceva. Mie mi-a revenit misiunea să vorbesc cu Florin Ciocea, iar lui Gică să îl convingă pe Daniel Teodorescu (Dan Elias). Astfel, am ajuns să fac și ceea ce nu credeam că voi face vreodată: bucătărie. Ei, nu vă speriați, de partea cu gătitul s-au ocupat bărbații, că doar nu degeaba le-a mers numele că sunt bucătari de soi. Eu cu mobilizarea, organizarea, partea artistică și alte chestii murdare. Așadar, echipa formată din Florin Ciocea, Dan Elias și Florentina Dalian a participat anul acesta la cea de a treia ediție a Festivalului de artă și tradiție culinară „La Casa Tudorii”. Maeștrii bucătari au prezentat următoarele rețete în concurs: Tochitură ciobănească „Oaia literară”, ied haiducesc, balmoș (!) cu brânză (Florin Ciocea) și sâni de puici cu pere dulci, pește cu prune într-o baltă de legume și căpșunică amară ca viața la țară (Dan Elias). Echipa Helis a obținut locul II la secțiunea preparate culinare calde pentru preparatul ied haiducesc. Ied sau ce-o fi fost el. Căci, la Florin, te aștepți tot timpul la surprize (de regulă, neplăcute). Am ascultat o înregistrare audio în care Florin dădea rețeta. Zicea cam așa: „Se jupoaie animalul de blană, etc…, se reintroduce animalul în blana lui…” Vedeți? Animalul în sus, animalul în jos. Nu i-a spus măcar o dată pe nume. Ceea ce ne îndreptățește să credem că „animalul” putea fi ori bătrânul Rex, câinele credincios al lui Florin, ori vreun pui de piropopircăliță, ori fabulosul Nicostel despre care nu știm cine/ ce este dar cu siguranță, dacă cineva ar afla, acela nu ar putea fi decât Florin, paranormalul de la Maltezi. Așa că, celor care ați gustat „iedul” lui Florin, vă dorim digestie fericită! Eu nu l-aș fi gustat, nici dacă aș fi apucat. Mai degrabă mi-au făcut cu ochiul preparatele sofisticate și elegant prezentate ale lui Daniel, dar poate cu altă ocazie… Cam asta despre mâncare.
Dar întrucât noi nu suntem numai mâncăi (sau așa ne place să credem), Asociația Culturală „Helis” a prezentat și un stand cu reviste, cărți și mape cu texte scrise special pentru eveniment. Ne-am bucurat să constatăm că și acestea au dispărut, chiar dacă nu cu aceeași viteză ca mâncarea și băutura. Mulțumesc acelora dintre helisieni care au răspuns invitației de a scrie un text special sau de a trimite ceva care să îi reprezinte și să ne reprezinte pe noi toți. În ordinea în care au „sărit”: Marian Ștefan, Gheorghe Dobre, Augustin Mocanu, Costel Bunoaica, pictorii Valeriu Stoica, Melania Florescu și Tania Moroianu (care au avut și lucrări pentru ornarea standului). Mulțumim, de asemenea, tuturor helisienilor prezenți! Au fost prezenți, cu texte și fără pretexte, cu mâncare și băutură sau la mâncare și băutură: Marian Ștefan, Dan Elias, Florin Ciocea, Gheorghe Dobre, Florentina Loredana Dalian, Titi Damian, Grigore Spermezan, Alexandru Bulandra, Lili Balcan, Adrian Bucurescu, Valeriu Stoica, Vitalie și Creola Buzu, Ioana Marin (solista de muzică populară care a fost invitată și la programul artistic al festivalului), Costel Bunoaica, Ilie Comănița, Marian Mihai (directorul revistei și editurii "Rădăcini"), Vasile Iordache, Doina Roșca, Mihaela Racovițeanu, Dan Todoran, Nicolae Tache, Gheorghe Ciutacu și Augustin Mocanu (prin reprezentanți). Mulțumim și celor care, deși nu au putut participa, din motive întemeiate, au ținut să ne fie alături printr-un gând bun. Mulțumim organizatorilor (Consiliul Județean Ialomița, Muzeul Județean Ialomița), juriului și aducem mulțumiri speciale presei care ne-a fost alături încă dinainte de eveniment (ziarele locale și, în ziua concursului, televiziunea din Fierbinți, reprezentată de pasionatul domn Florian).
Merită menționați cu aplauze elevii prezenți, care în costumații din vechime, care cu standuri de mâncare sau diverse expoziții, sau cu interviuri luate scriitorilor. Spectacolul folcloric, sub oblăduirea doamnei Elena Gârbacea a fost, ca de obicei, la înălțime. Anul, acesta, pentru prima dată ne-a încântat auzul formația de muzică veche „Anton Pan”, invitată de Doina Roșca, Director al Centrului Cultural „Ionel Perlea”. O secțiune inedită în concurs a fost cea de sperietori. S-au expus sperietori frumoase (dacă vă puteți imagina acest paradox!) și foarte frumoase, premiate toate, din câte am înțeles. Noi n-am participat cu sperietoare, am zis că destul suntem noi. Doar că nu ne-a dat nimeni premiu pentru asta. Standurile, din păcate, nu am reușit să le văd (că trebuia să stau la datorie), dar atât cât am putut trage cu ochiul, în special la cel al comunei Munteni-Buzău, care era lângă al nostru, am constatat că acesta era foarte frumos, cum de altfel fusese și anul trecut. Al nostru a fost ornat nu doar cu obiecte populare, ci și cu texte literare adecvate momentului (epigrame, parodii, etc.). Voi încheia și eu cu epigrama lui Sorin Beiu, un fel de justificare a prezenței artiștilor helisieni la Casa Tudorii:

Preferință

Pictura nouă e bizară,
De teatru-absurd mi s-a acrit,
Deci numai arta culinară
E cea pe care pot s-o-nghit.

PREMIILE ACORDATE LA FESTIVALUL - CONCURS DE
TRADIÞIE CULINARÃ IALOMIÞEANÃ, 12 OCTOMBRIE 2013


Secțiunea mâncăruri calde
Locul I - Caisim Cristina, Giurgeni – stiucă umplută
Locul II – Asociația Culturală “HELIS” Slobozia – ied haiducesc
Locul III – Familia Moaca, Luciu – pastramă de berbecuț

Secțiunea preparate culinare reci (antreuri)
Locul I – Enescu Săndel, Fetești – drob de urzici
Locul II – Anton Constantin, com. Munteni Buzău – pastramă de gâscă
Locul II – Bondoc Geanina, Slobozia – plăcintă cu spanac

Secțiunea preparate de patiserie și cofetărie
Locul I – Izvorașul din Ghimpați, com.Ciulnița – găluște cu prune
Locul II – Muntencuțele, Munteni Buzău – plăcintă
Locul III – Ciupitu Florentina, com.Vlădeni – biscuiți de casă

Secțiunea preparate conservate și semiconservate
Locul I - Familia Roman, com.Bucu
Locul II – Corlău Elena, com.Vlădeni
Locul III – Tudor Maria, com.Gura Ialomiței

Premiu pentru cel mai frumos stand
– Trandafirul “TANDAREANCA”, Þăndărei
Premiu pentru comuna cu cei mai mulți concurenți
- Comuna Gura Ialomiței
Premiu special
Liceul Carol I Fetești
Liceul Tehnologic Areta Teodorescu Grivița
Condruț Ana, Slobozia
Chifor Crăciun Roxana – M.Kogălniceanu

(Sursa: Juriul concursului)


Slobozia, 16 octombrie 2013

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!