agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1413 .



Un gand de poet
personale [ ]
Autor: poetul dr. George Coandă

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [valni ]

2008-12-09  |     | 



Vali Nițu este pentru mine un homo faber, un intelectual care n-are stare, în permanență dorindu-și autodepășirea. Și ca poet, și ca om de presă.
Când l-am descoperit în ipostaza de poet am avut sentimentul că am descoperit un poeta vates. Și nu a fost o părere, pentru că Vali Nițu are viziuni exprimate, nu odată, în de profundis, lirica lui fiind una a stărilor existențiale, de unde și o filosofie lesne decriptabilă din substanța fiecărei piese poetice din acest volum sugestiv titrat „Trăgând înapoi o noapte”.
Ei bine, Vali Nițu asta și face în poetica sa, încearcă să se elibereze pe sine de spaima escatologică, și, astfel, prin puterea de sugestie să-i elibereze și pe cititorii săi, oferindu-le, în schimb lumina speranței și a iubirii.
Iată o excelentă strofă dintr-o poezie autodefinitorie pentru starea de a fi, ceea ce spuneam, un poeta vates:
„Mâna mea va-nopta-n cuvinte
Trăgând înapoi o noapte
Logodită-n șoapte
De dragoste...”
Este un final de strofă sugerând un anacolut. Este o trimitere, dacă vreți, spre un orizont deschis care lasă loc acelor șoapte ce mâine vor fi o zare a altor zori de ziuă înveșmântată în albastrele mătăsuri ale iubirii. Sau în același ton de stări evanescente, metafora fiind un vehicul simpatetic:
„Scriu un vers de dor
Ascuns sub tăcere
Și ploaia cădea ca o lacrimă
Din cerul său de vreme...”
Vali Nițu a avut înțelepciunea de a nu se fi grăbit – aplicând productiv și în profit, ca experiență lirică, principiul latin festina lente, de a se fi supus acelei răbdări argheziene de a-și așterne numele pe-o carte atunci când fructul este copt. De aici și deplinătatea versurilor din prima secțiune a acestui volum de debut. Nu, nu aș zice altfel, ci mai corect gândindu-mă la vârsta agonisită în clepsidră: un volum al afirmării de la întâia întâlnire cu cititorii. Ca o carte de vizită inducând încredere celor cărora le este oferită.
Și dacă atunci când l-am descoperit în ipostaza sa de poet – reiterez, de poeta vates – Vali Nițu a fost o surpriză, acum este, și cutez s-o spun fără opreliște, o certitudine.
Dar așa, cum spuneam, Vali Nițu este și un infatigabil om de presă. Și, încă unul de bună reputație. Este infatigabil pentru că, într-o vreme de turbulențe politice și economice, a inițiat și ține temerar o gazetă de impact, chiar așa se numește – „Impact”. O gazetă în care Vali Nițu a exersat și-și exersează vocația sa, indubitabilă, de jurnalist angajat într-o bătălie pe care o poartă în picioare. Cu demnitate, adică. Iar tabletele sale – editoriale ale persuadantei sale publicații - , nu odată vitriolante, au darul, care este un merit al forței creative a autorului lor, de a fi sintetice și de a lovi drept la țintă. Însă, jurnalistul Vali Nițu – de la o vreme și un inteligent telejurnalist, realizator de talk-show-uri stârnitoare de interes – este un frenetic în gestică. Nu-și cenzurează curajul verbului, el îl mânuiește ca pe-o floretă cu o eleganță de aristocrat al cuvântului. Ca în această tabletă:
„În aerul cald al camerei o scoică albastră atinge, prin sărutul pătimaș, ramul sufletului alinându-i licărul de viață. Mâinile lui, rugă spre cer, cheamă marea. Își apropie buzele de scoică și o așeză pe cel mai superb val, trezindu-se zâmbet într-o noapte de noiembrie”.
Vali Nițu – ECCE HOMO! Un poet și un jurnalist care, la acest început de mileniu, este – și depun acum mărturie – un nume care rezonează înalt în orizontul istoric al Târgoviștei culturale.

Dr. George Coandă, Membru al Academiei Americano-Române de Arte și Științe din S.U.A. și al Uniunii Scriitorilor din România.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!