agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4157 .



Shiki Monthly Kukai - un model de concurs haiku
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alchimina ]

2007-02-25  |     | 




O altă pagină a site-ului Haikuworld este The Shiki Monthly Kukai. Ea prezintă concursul lunar intitulat Shiki după numele unuia din clasicii haiku-ului japonez, concurs organizat începînd din anul 1996 pînă în prezent.

Kukai este un gen de concurs de poezie haiku specific școlilor de haiku din Japonia. După un gynko, o plimbare în grup într-un loc din natură care poate stimula inspirația discipolilor, sub conducerea maestrului, are loc o întîlnire în care se citesc producțiile realizate cu această ocazie. Fiecare dintre participanți prezintă un număr de poeme care sînt citite, discutate și evaluate chiar de participanți fără a fi cunoscut numele autorilor. Abia cînd s-a terminat evaluarea și este stabilită ierarhia poemelor este divulgat și numele autorilor.

Prin extensie, este numit kukai și acest concurs în care, ca într-o școală haiku, participanții evaluează ei înșiși prin vot propriile creații. O temă este gestionată de către secretarii cărora poeții le trimit poemele. Tuturor participanților le este distribuită o listă anonimă fiind invitați să voteze. Voturile sînt trimise secretarilor care calculează totalul acordat fiecărui poem și retrimit participanților lista cu numele și punctajele primite.

Shiki Monthly Kukai are două secțiuni în fiecare lună, numite kigo și format liber. In fiecare secțiune un cuvînt tematic sau o temă sînt oferite pentru a compune poeme în legătură cu ele. În secțiunea kigo, cuvîntul furnizat va fi un kigo – un cuvînt sezonal – și e menit să reprezinte anotimpul acelui kigo. În secțiunea format liber, cuvîntul oferit nu este în mod necesar unul sezonal și poetul este liber să aleagă oricare cuvînt sezonal dorește sau să scrie un poem sezonal-neutru care însă se va referi la tema propusă.

În desfășurarea concursului sînt mai multe etape:

Anunțarea temei - în prima zi de luni a fiecărei luni este lansat noul concurs anunțîndu-se temele. Poemele vor fi trimise semnate cu numele pe care îl dorește autorul pînă cel mai tîrziu la prînz Eastern Time în a doua sîmbătă a lunii pe adresa [email protected].

Votarea - fiecare participant va primi cele două liste (pentru fiecare secțiune una) ale poemelor înscrise în concurs, fără numele autorilor, pentru a vota. Numai cei ce au trimis poeme în acea lună participă la vot.

Fiecare participant poate atribui cîte 6 puncte la fiecare secțiune distribuindu-le cum dorește poemelor citite. Unui poem nu-i poate da însă mai mult de 3 puncte, în rest poate da punctele în tranșe de 1 pînă la 3. Nu are voie însă să atribuie voturi propriilor poeme.

Voturile semnate de fiecare participant sînt trimise prin mail în forma:

TO: [email protected]
SUBJECT: Free format kukai votes/Kigo kukai votes

#4---1 pts.
#24--3 pt.
#33--1 pt.
#40--1 pt.

(# este semnul pentru numărul din listă al poemului)

Anunțarea rezultatelor - cel mai tîrziu la o săptămînă după închiderea votării, după efectuarea calculelor, secretarii vor trimite listele cu rezultatele fiecărui participant. Listele în ordinea punctajului obținut de fiecare poem vor fi însoțite de numele autorului.

Pagina cuprinde și trimiteri la cele mai recente rezultate și la arhiva concursului.


*

Cine dorește să sprijine cu păreri și eforturi organizarea unui concurs asemănător pentru autorii de limbă română poate accesa ROMANIAN KUKAI


 Puteți găsi aici texte în limba română despre poezia niponă, comentarii asupra unor poeme, informații despre concursuri și rezultate, linkuri către site-uri specializate în haiku



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!