agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3836 .



La abordaj
personale [ ]
Culegere de epigrame dedicate lui Traian Băsescu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Zarnicu ]

2007-04-16  |     | 



Alcătuirea unei culegeri de epigrame care să-l aibă ca protagonist pe președintele țării constituie o întreprindere dificilă și, în același timp, riscantă, la care nu s-ar angaja oricare dintre antologatori.
Nicolae Topor, profesor de istorie și epigramist, autor a două lucrări de excepție – „Premierii României de la Cuza până azi“ și „Miniștrii Învățământului de la Cuza până azi“ – a crezut însă în steaua domniei sale și acum ne dăruiește un volum deosebit, care, suntem convinși, îl va încânta pe însuși președintele Traian Băsescu.
Deși numărul epigramiștilor care au trimis epigrame și catrene ce-l vizau, într-un fel sau altul, pe alesul actual al țării, a fost mare, rigurozitatea de istoric și exigențele în ceea ce privește calitatea dovedite de domnul Topor au făcut ca dimensiunea culegerii să fie redusă, dar cu un conținut sclipitor.
Probabil că, incitați de apariția culegerii, epigramiștii vor trimite noi creații și vom avea parte, pe viitor, de o ediție revizuită și îmbunătățită.
Deocamdată, Nicolae Topor și colaboratorii săi au căzut de acord cu structurarea culegerii pe opt capitole, cuprinzând diverse aspecte ale activității domnului Traian Băsescu ca ministru al transporturilor și ca Președinte.
Se pare că cel care l-a vizat primul pe cunoscutul om politic a fost Constantin Iurașcu-Tataia, care deschide culegerea cu o rafală de patru catrene, grupate sub titlul „De la Tisa pân’ la Nistru,/ În transporturi e ministru“. O cităm pe prima dintre ele: „Băsescu-i clar, se dovedește,/ Un prea statornic vaporean,/ Ce-n aviație plutește/ Și-n C.F.R. e-aerian. – T. Băsescu dispune tot felul de măsuri discutabile“.
În capitolul al doilea, intitulat „Cânta un matelot la proră“ se face aluzie la activitatea domnului Băsescu în calitate de ofițer al marinei române, la distrugerea flotei, la inundații și la conflictul cu Ucraina. Iată ce crede Gheorghe Constantinescu „Despre Traian“: „Dacă facem o anchetă/ Și-l compari cu un vapor,/ Unii spun că e vedetă,/ Alții că-i distrugător!“
Deoarece „Băsescu a fost votat de 5 milioane de români (din 23)“, Nicolae Topor îl consideră ca fiind „Un sfert de președinte“: „N-am în contra-i nici un dinte,/ Dar, de socotesc cu-amar,/ Pot să spun de marinar/ Că-i un sfert de președinte.“
Sloganul „Să trăiți bine!“, aflat pe buzele multora în campania electorală, nu l-a convins totuși pe Gheorghe Grișcenco: „Azi, «Să trăiți bine!»,/ Dânsul ne-a urat.../ Vom trăi, în fine,/ Cum am și votat! – Urare“.
„Duelul Președinte – Guvern“ este surprins cel mai bine de Constantin Manea, în cel de-al cincilea capitol, care poartă titlul „Cameleonism guvernamental“: „De ce Traian își dă silința/ Să-i certe des pe ce-i ce-s fruntea?/ Și-o fi păstrat obișnuința/ De a freca temeinic puntea!“
„Băsescu și (t)axa“ este un titlu prea evident pentru a mai veni cu lămuriri suplimentare, de aceea ne vom rezuma la a-l cita pe Ion Grosu: „De la Stalin... mititica,/ De la Musolini... axa,/ De la Clinton doar... Monica,/ Iar de la Băsescu... taxa. – Ce rămâne după unii“.
Georgeta Vatavu pare că regretă „Șuvița buclucașă“ a Președintelui, dispărută în mod misterios: „Pentru podoabă, doamna sa/ Nu-l va mai cicăli pe soț,/ Nici noi, de-acum n-om mai avea/ Un Președinte mai cu moț. – Vai, doamnă Dalila“.
În finalul culegerii, în capitolul „Unde joci și unde crapă“, Președintele Băsescu este lovit succesiv sub centură. Ionel Iacob-Bencei îl numește „terminatorul“. Nicolae David consideră ca tranziția prin care ne duce e „atât de-originală/ Că și-ateu-și face cruce“. Ion Moraru îl roagă să construiască o columnă „Cu scenele de azi din.. Parlament“, pe care, îl asigură Ion Diviza, „N-o va stropi nici o potaie.../ din cele care le-ai stârpit.“ În lupta politică, „Președintele jucător“ „a sacrificat chiar dama“ (Elena Udrea), afirmă Gheorghe Grișcenco.
Lăsăm cititorului plăcerea de a se delecta cu lectura acestei culegeri și-l felicităm pe Nicolae Topor pentru inițiativă.

Nic ZÃRNESCU

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!