agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2061 .



MMs la Chișinău
personale [ ]
aprox. stil de jurnal

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ponticus ]

2007-04-25  |     | 



luni 16 aprilie 07.
ar fi trebuit azi sa plec la cimitirul satul meu, să fiu alături de rude, după cum o fac de obicei în fiecare an la Paștele Blajinilor. vroiam să plec mai ales ca să aflu ce se mai vorbește despre mine în sens electoral. m-am supărat că soții Mincu (MMs) nu țin și ei acest Paște, dar nu aveam încotro. șeful mă găsise anume pe mine ca să-i întâmpin la gară și trebuia s-o fac.
la 9.00 aștept la gară. încă nu îi cunoșteam și de aceea am schțat numele lor pe o foaie A4. oricum i-am scăpat din vedere când au ieșit din vagonul 6 și, în timp ce Galaicu le strângea mâinile în semn de salut și bun venit la Chișinău, m-am apropiat și eu. le-am spus că mașina ne așteaptă și am apucat geamantanul pe rotile.
cazați la hotelul Zarea. Mincu (MM) îmi spune că ziua e prea lungă și că e gata să achite o deplasare până la mănăstirea Căpriana. vorbesc cu șoferul. și el e de acord, cu condiția că se achită 200 lei MD pentru benzină. negociez cu MMs și ei scot banii. cât timp șoferul merge la garaj pentru oarecare motive, mergem împreună cu MMs să schimbăm niște bani. "3,5 milioane ajung", mă întreabă MM. mergem la Aircafe și bem o cafeluță. Pentru dna Ștefania (ȘM) dimineață înseamnă o cafea și o țigără. într-o oră suntem deja pe drumurile recognoscibil de zgrunțuroase ale Moldovei. mergem după indicatoare. nici soția șoferului, care e încă studentă, nu știe pe unde ar trebui s-o luăm.
ajungem la Căpriana. Biserica Sf. Gheorghe după reparație, vechea biserică, peisaj de primăvară. un călugăr se oferă să expună niște date istorice aproximative, înșiruind orgolios o listă de domnitori care au trecut pe aici. MMs fac paralele între ceea ce văzuseră la TV și ceea ce se vede aici. Impresionant.
revenim la Chișinău. MMs ne invită la o masă. "cu plăcere". și pentru că după-amiaza era tot așa de frumoasă, șoferul s-a oferit să meargă și la Orheiul Vechi. timpul de siestă a fost consumat pe drum. între altele îi întreb și despre unii studenți de-ai noștri Hose Pablo, Al. Cosmescu despre care au o impresie bună și ar vrea să-i întâlnească. la Orhei, am urcat cu Volga până sus, aproape de biserică. după ce privirăm stâncile abrupte și riscurile unor vechi sihaștri, dar și altarul getic marcat de niște pietre înnegrite, MM mă invită la o discuție privată în care îmi schțează subiectul unui roman al dlui despre Vlad Þepeș accentuând metoda renascentistă de afirmare prin violență. dorește să facă o piesă și are nevoie de un regizor. de departe doamnele ne cheamă înspre mașină. pe drum înspre Chișinău s-a spart o roată care a servit ca prilej să fumez o țigaretă cu dna ȘM.

17 aprilie 07. la 8 și ceva sunt la hotel. mergem la facultate. MM mă întreabă câte ceva despre studenți, profesori. la catedra de literatură română - pace. se constată cu sunt puțini studenți, iar cei care sunt au o dispoziție aeriană, ca după vacanța pascală. se adună totuși vreo 50 pentru ora de prelegere. MM vorbește despre poetica (post)modernă și itinerează următarele teme din celelalte zile în care va vorbi și dna ȘM. o viziune amplă asupra celor 5 paradigme ale poeziei române din sec XX: Bacovia, Blaga, Arghezi, Barbu, Stănescu. șeful catedrei face o prezentare în care minimalizează aproape tot ce era posibil, "lustruindu-se pe el", deși i-a plăcut și lui discursul MM-ist.
după masă i-am lăsat în compania lui Al. Cosmecu, pe care nu-l cunoșteau încă decât din textele publicate în Paradigma.

18,19 de dimineață - prelegeri la Facultatea de Litere.

18 aprilie, ora 18.00. MMs participă la cenaclul organizat de D. Crudu și N. Popa la Uniunea scriitorilor. și-au citit versurile mai mulți tineri, unii dintre care au fost și pe la Euridice. unii vor mai fi invitați.

19 aprilie ora 15. la AȘM. dl MM prezintă o comunicare despre hermeneutica lui Eliade, iar dna ȘM o comunicare axată pe ultimul dnei volum: hermenutica ontologică a Mioriței. și cei mai tineri și academicienii învederați au rămas "vrăjiți", după cum a ținut să remarce proaspătul acad. Dolgan.

20 aprilie, ora 13.30 la Uniunea Scriitorilor, Cimpoi îi înmânează dnei ȘM un premiu al UnSM, pe care ar fi trebuit să-l ridice încă din 2003. i se dă și un plic cu niște bani, pe care dna îi întoarce pentru a sponsoriza un tânăr talent de la noi (nu am înțeles nici eu bine pe cine anume). cel puțin Cimpoi a luat banii fără a insista.
urmează câteva întrebări și răspunsuri. Dl MM vorbește despre receptarea poeziei române în Italia. discuția se aprinde când MM este constrâns să răspundă de ce în antologia dlui nu l-a introdus pe cutare sau cutare. de ce numai câțiva foarte tineri. MM răspunde că așa a fost concepută antologia și că a ținut cont de "gradul de receptare a textelor". eventual, poezia lui G. Vieru nu a intrat în antologie pentru că versurile sunt prea cantabile și nu intră în paradigma receptării contemporane. argumentul stârnește unele strâmbături de nas. nu știu de ce Cimpoi pare obosit și enervat, aproape e starea "ca după beție" sau "febră".
seara târziu pe la 21 și ceva am trecut pe la hotel. trebuia cumva să le spun că mâine la 8 dimineța plecăm cu automobilul la Soroca. "altfel cum avea să vă anunț", m-am scuzat eu. cred că nu s-au supărat.

21 aprilie. am cumpărat ieri biletele pentru tren. pleacă azi la 17.05, același vagon 6 (clasa 1), compartiment 2.
la 8 îi aștept la catedră. vom pleca la Soroca cu mașina soțului dnei Cazacu, colegă de catedră. într-un sfârșit s-a hotărât și dnei să meargă. "să mergem ca vântul sau ca gândul?" îi întreb eu, reproducând vorbele soțului ei.
pe drum abrodăm diferite subiecte care și mai de care. lanuri galbene de rapiță ne atrag atenția și dl MM insistă, la mici intervale ale dicuției, ca și dna ȘM să le aprecieze. cât timp ceilalți trei vorbesc pe diagonală despre situația politică, economică a Moldovei, eu (stam pa bancheta din spate între ȘM și dna Cazacu) o înteb pe dna ȘM despre cum a murit Stănescu. "simțea necesitatea să bea câte un pahar", pentru ca să i se deschidă "clapa inspirației". îmi povestește cum erau împreună la o întrunire cu mai mulți oameni de vază și Stănescu i-a spus că ei doi sunt cei mai cuminți din sala dată, iar dna ȘM i-a răspuns: "deoarece dumneavoastră sunteți cel mai mare, iar eu cel mai mic și e firesc să ne înțelegem". îmi mai spune că s-a simțit îndatorată să scrie o carte despre Nichita, că imediat după moartea acestuia a avut câteva vise în care Nichita apărea spunând "n-am murit".
cetatea Sorocii pare o mică adunătură de piatră și dl MM are dreptate să o cpnsidere așa, raportând-o la niște cetăți pe care le-ar fi văzut în documentare. "poate era Hotinul". din interior însă cetatea se vede altfel. ghidul a reușit să ne convingă cel mai mult că altădată cetatea era măreață într-adevăr. MM se resemnează în fața istoriei. e încântat de narațiunea și gesturile ghidului. eu mă opresc și beau din apa fântânii, ca să respect litera legendei. casele luxoase ale țiganilor devit obiectul atenției nostre pentru următoarele vreo 20 minute. "peste vreo 50 de ani doar aceste case vor mai interesa pe turiști" pronostichează MM viitorul Sorocii.
ne oprim în codrii Orheiului să luăm masa. un vin bun, un pește la grătar cu mămăligă e cel mai mare deliciu aici, deși prețurile le depășesc dublu pe cele de la Chișinău. MM scoate din geantă o sticlă de cognac cu care a fost servit la AȘM și îmi propune să-l gust. mă avertizează că băutura pare nocivă. la prezentarea cecului fiecare și-a dus mâna la buzunar, totuși MMs se oferă să achite totul. le mulțumim și ieșim la o țigaretă cu dna ȘM.
mai rămăseseră nici două ore până la plecarea trenului. dna ȘM mă rețin puțin și caută ceva prin geantă "ceva cu care să vii mai ușor prin București". îmi întinde 100 RON. ce să zic. îi promit că voi avea grijă să o mai citeze studenții prin tezele de an și de licență, fapt care mi l-a sugerat dl MM. ne îmbrățișăm și ei pleacă.

chișinăul a rămas același oraș trist, plin de generația MM.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!