agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2160 .



Eseu spontan despre rostul iubirii
personale [ Gânduri ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Inger Alb ]

2003-02-14  |     | 



- divinitatea cea mai veche (Platon)
- cauza lumii (Mahabharata)
- arhitectul universal (Hesiod)


S-a spus ca tot ceea ce noi cunoastem despre iubire s-ar datora poetilor . Nu este si parerea mea , dar aceasta idee cuprinde un adevar ascuns : nu se poate vorbi rational despre iubire ( ar fi doar analiza la rece a unui concept si nu a unei realitati ). Astfel nu voi face greseala sa incerc o definitie ( care ar tine tot de concept ).
Din acest punct de vedere , Cioran avea dreptate : in viata , filosofia nu ne poate ajuta la nimic . Paraseste orice carte si incearca sa traiesti ! Stii tu , socotelile din carte se schimba atunci cand intri in cotidian ( desi pentru a trai in el , avem nevoie de exemplaritatea cartii ). Omul e visul unei aventuri . Uita orice citat si asculta-ti inima !
Bataile inimii imi vin din afara , imi sunt impuse . Inima nu mai este un organ al meu , lucreaza pentru altul , imi pustieste intregul corp . Bataile ei au alt sens , alta directie , alt tel . Iar toate acestea nu sunt ale mele . Simt ca trupul se rascoala impotriva mea . Daca refuz sa-l urmez , oare voi mai putea exista ?
TALITA KUMI ! Viata este o revelatie mistica . Oare cine este fiinta din fata mea ? Pot sa-i ghicesc zambetul , pot sa-i miros dragostea si totusi ... mi-e frica : daca e altfel de cum percep eu ? De unde atata ardoare in incercarea mea de a cauta suferinta , de a cauta cu orice pret paroxismul durerii , de a ma pierde in tenebrele unei rationalitati care imi este dusmana ?
Ratiunea coboara sufletul din urcusul sau spre fericire . Viata nu este intrebare , viata este raspuns , este usoara ca un fulg ,deoarece nu intrece un joc de copil . Semnul indoielii trebuie smuls de pe fruntile noastre .
Dragostea trebuie sa fie un foc care sa-ti sufoce orice alta alternativa . O iubire , daca nu este totala , nu mai poate fi numita astfel . Iar acolo unde ea nu exista , nu este nici viata . Viata inseamna incredere , iar increderea presupune renuntarea la egoism , la instinctul primar al conservarii de sine . Dumnezeu este Dumnezeu pentru ca S-a daruit pe Sine din iubire pentru oameni . Noi nu trebuie sa renuntam decat la cateva clipe . Speranta e liniste , plutire . Credinta in celalalt satura orice alta trebuinta .
Iubirea este betie , este nebunie si copilarie tocmai fiindca e singurul mod in care lumea poate lupta impotriva plictiselii unei vieti lipsite de orice interes .
Nici dragostea nu e simpla . E complexa si complicata . De aceea , ea apartine in special omului . Insa e trasatura umana situata cel mai aproape de divin . Iubirea innobileaza fiinta , iubitul divinizeaza iubita . Absolutul apare atunci accesibil , doar sa intinzi mana .
Daca te-ai plictisit , imi cer scuze . Consider ca lucrurile banale trebuie repetate cel mai des . Iubeste mult si fii fericit !

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!