agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3279 .



Jos pălăria!
poezie [ ]
comentariu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alchimina ]

2015-02-01  |     | 





cerșetor privind
parada militară -
jos pălăria


Violeta Urdă

beg photo beggar_zpsa7bfe7f5.jpg



Poemul de mai sus a întrunit cele mai multe voturi ale celor care au punctat la 1st Marathon Haiku Contest/ Romanian National Day/ 2014 , depășind cu mult pe următoarele clasate. Performanța lui se datorează nu doar jocului de cuvinte ci și imaginii prin care este realizat acesta.

Jos pălăria! este expresia mai degrabă figurată a unui gest de respect spontan care se poate traduce verbal așa: Toată admirația! Menționarea cerșetorului în partea întîi a poemului face însă ca gestul consemnat în partea a doua să fie cel puțin ambiguu. Deși privește parada militară, nu e deloc sigur că o și prețuiește ca atare, în simbolistică ei fastuoasă și festivistă. E de crezut mai curînd că pălăria se află jos, la picioarele sale pentru că întîmplător acela este locul unde se așează de obicei ca să-și exercite nedorita îndeletnicire. Sau poate, aflînd de paradă, s-a așezat acolo unde, fiind lume mai multă, deverul ar putea fi mai mare și sufletele mai generos deschise la pungă.

Intenția autoarei a fost aceea de a persifla parada prin prezența mai degrabă indiferentă a cerșetorului la manifestare. Omofonia celor două spuse, înțelesul lor diferit după contextul practic și emoțional în care le putem integra spontan: prestație umilă (la propriu) sau admirație (la figurat), realizează un calambur perfect. Și, dacă n-ar exista și contextul pe care-l impune haiku-ul, am avea de a face doar cu satisfacția minoră a unui hippocren (gen al enigmisticii). Citind (numind) imaginea pălăriei de la picioarele cerșetorului drept jos, pălăria, ne-ar veni în minte firesc și sensul ei figurat: toată admirația!

Haiku-ul este însă mai malițios, mai complex în aluzii. Cele două înțelesuri aflate față-n față sugerează cîteva întrebări retorice: la ce bun parada militară pentru cerșetori? care e totuși rostul acelor uriașe cheltuieli financiare pentru lucruri de paradă, cînd alături realitatea sordidă confirmă calicia? oare ostentația asta nu este doar de ochii lumii? doar praf în ochii celor care se-aleg numai cu praful de pe tobă?


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!