agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2263 .



Canalul Castiliei
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [tomisescu ]

2005-09-05  |     | 



Sub acest titlu în această toamnă ,Centrul Cultural Provincial Palencia - Spania,găzduiește expoziția de pictură a Doctorului în arhitectură ,Francisco Roldan Morales .O expoziție peisajistică ce își propune, prin intermediul celor 42 tablouri expuse,să descifrese punctele nevralgice ale Canalului Castiliei,incredibilă operă de inginerie a sec.18.
Ideea construcției canalului navigabil apare la începutul sec.18 ,drept repercursiune a lipsei căilor de comunicație în Castilia.Coroana i-a decizia de a construi acest canal din dorința de a aduce prosperitate economică zonei.Canalul urmând a servi precum cale de navigație pentru exportarea excedentului de cereale și vin din centrul peninsulei ,prin racordarea fluvială la portul Santander;posibilitatea utilizării debitului de apă pentru irigații în perioada primăverii,are o mare importanță în luarea acestei hotărâri și nu în ultimul rând ,scoaterea din izolare a Castiliei.
Totul părea pur idealism,ce sub dezideratul necesitații economice se va transforma în realitate.Timpul îndelungat al construcției ,100 ani,între diferitele faze de realizare,îi știrbesc parte din rentabilitatea economică scontată.Nu trebuie să uităm nici un moment că ne aflăm la începutul sec.18.
Adâncimea max. a canalului era de 2,5 M.,având o lățime medie de 12 M..Datorită diferenței de nivel între punctul de plecare-ALAR DEL REY- și cele două puncte terminus ale bifurcației canalului -VALLADOLID(rama sud)-și -MEDINA DE RIOSECO(rama campos)-sau construit 49 ecluze, cu o diferență de nivel medie între ecluză și ecluză de 3M.
Pe perioada verii,era cu desavârșire interzisă utilizarea apei pentru irigațiii,protejânduse astfel debitul de apă necesar navigației.O altă măsură în acest scop a constat în plantarea a 170.000 mii arbori pe toată lungimea canalului,evitânduse astfel evaporarea apei.Navigația pe canal se făcea cu ajutorul șlepurilor trase de pe mal de măgari.
Prosperitatea economică se face simțită în zonă:apare primul șantier naval,se construiesc drumuri și poduri,locuințe pentru personalul de întreținere,mori de apă ,etc.
Canalul este terminat în 1849.Pierde funția navigabilă odată cu "marea revoluție industrială". În prezent este declarat "bine de interes cultural",dorindu-se in perspectivă construirea unui parc linial pe malurile canalului.Principalele orașe străbătute de canal sunt Palencia și Valladolid.
Expoziția,prin intermediul acuarelei iluminează un trecut în care geniul uman face posibilă nașterea unei artere navigabile în totalitate artificială.






FRANCISCO ROLDAN MORALES

Născut în Mellia,realizează primele studii în Granada,unde descoperă pasiunea pentru desen și pictură.Studiază în cadrul Politehnicii Madrid ,arhitectura,licențiindu-se in 1968.În 1983 obține titlul de Doctor în arhitectură.
Expert în patrimoniu arhitectonic-prov. Valladolid și teme relaționate cu arhitectura populară în Castilia-Leon.Autor a mai multor titluri de specialitate:"Arhitectura populara in Castilia-Leon"
"Ruinele lui Dumnezeu-arhitectura uitata"
"Canalul Castiliei"
17 expozitii personale de pictura-MADRID,MELLIA,ARANJUEZ,BURGOS,PALENCIA,VALLADOLID,ZAMORA.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!