agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5330 .



Veronica Pavel Lerner: cartea "Oameni pe care i-am cunoscut"
presa [ Carte ]
Cu ocazia centenarului Amelia Pavel (1915-2003)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Verolerner ]

2015-11-06  |     | 



"Oameni pe care i-am cunoscut"

Editura Vatra Veche 2015
Coperta aparține autoarei
Coperta I: grafică de Adelaida Mateescu
Ilustrații din arhiva personală a autorului și INternet

Lector: Nicolae Băciuț
Tehnoredactare : Sergiu Paul Băciuț

212 pagini


Prefețe :

Ioana Pârvulescu: Tablouri dintr-o expoziție afectivă
Nicolae Băciuț: Un om care merită cunoscut


Coperta II:

Intersectându-ne în afinități elective în același orizont, am reușit să construim împreună la edificiul numit Vatra veche, revistă căreia Veronica Pavel Lerner i-a devenit colaborator statornic, harnic, mereu surprinzător prin subiectele propuse, contribuții importante la recuperarea memoriei noastre culturale.(...)
Scriind despre „oamenii pe care i-a cunoscut”, pot spune acum, când „revista se retrage-n carte”, că Veronica Pavel Lerner nu e doar „un om pe care l-am cunoscut”, ci care merită să fie cunoscut.
Nicolae Băciuț

Cu Veronica Pavel Lerner hazardul a fost de două ori generos: mai întâi a făcut-o să cunoască nenumărați oameni de valoare, artiști plastici, muzicieni, scriitori, actori, virtuozi, oameni de știință, iar apoi a făcut-o capabilă să-i imortalizeze la iuțeală, din câteva secvențe. (...)
Cu tablourile realizate, expoziția de portrete a Veronicăi Pavel Lerner asigură un spațiu cald, aerisit, în care pătrunzi cu bucurie și vrei să zăbovești. Să zăbovești printre oameni. Ce-am putea cere mai mult de la o carte?
Ioana Pârvulescu


Comentarii

Andrei Pleșu (filosof, eseist, scriitor)

Cartea m-am emoționat, m-am bucurat, euforic și nostalgic în același timp. Nu e doar o carte de portrete, e portretul unei epoci, al unei generații, al unei "forma mentis" pe cale de dispariție.

Ioana Parvulescu (scriitoare)

Am citit-o dintr-o suflare, toti m-au interesat, totul mi-a plăcut. Ce bine că nu s-au pierdut toate astea!

Teodor Dume (poet)

Nu pot să pătrund în frumusețea cuvântului fără a-i înțelege generozitatea dăruirii, generozitate cu care Veronica PAVEL Lerner este înzestrată de la Dumnezeu. (....) Fiind prieten într-ale scrisului cu autoarea am avut șansa și bucuria de a cunoaște un om deosebit. Deși distanța de un gând care ne desparte ne-a vitrejit de momentul întâlnirii fizice, fie în Romania, fie în Canada, întâlnirea prin scris ne-a unit sufletele, iar apropierea de spațiul acesta dintre sinceritate și gând e de fapt un moment al existenței, o secvență în care realitatea e în fiecare din noi, dovadă cartea în care a adunat firimituri din sufletele oamenilor pe care i-a cunoscut.

Mihai Zamfir (scriitor)

Mulțumesc din suflet că am făcut parte dintre cei aleși, adică dintre cei ale căror portrete le-ai schițat în carte. Sunt foarte măgulit și foarte impresionat de căldura cu care ai scris despre mine și de faptul că figurez în mai multe capitole, nu doar în cel care poartă numele meu.
Apariția acestei cărți denotă un tonus pozitiv și încredere în viitor.


Cristina Ștefan, (poet, USR Bacău)

(fragmente din cronica aparuta in octombrie 2015 pe FB)
.........Veronica Pavel Lerner este unul din fondatorii Cenaclului Lira21, activ și azi, și activă pe multe rețele de literatură. Stilul “cap limpede dar blând” o caracterizează și povestea acestei cărți a început în acest stil de scriitură de acum câțiva ani.
..........Ar fi fost o pierdere pentru istoria literaturii, pentru biografiile unor mari oameni de cultură români pe care i-a cunoscut acest om de cultură, la rândul său, căci Veronica Pavel Lerner a trăit într-un mediu cultural elevat, a primit o educație de persoană erudită fiind fiica Ameliei Pavel, critic și istoric de artă și sora profesorului Toma Pavel, specialist în literatura comparată și istoria filozofiei la Universitatea din Chicago.
.........Memorialistica Veronicăi Pavel Lerner nu are pretenția de a reda documente din viețile personalităților prezentate dar obține un efect documentaristic privind propria viață, ca om de cultură trăind între oameni de cultură. Este o carte apolitică, o carte lipsită de comentarii tendențioase sau interpretabile, o carte a culturii și nu a sistemului din care vin amintirile, ceea ce poate fi un exemplu al literaturii memorialistice de după 1989.
.............Cartea Veronicăi Pavel Lerner, Oameni pe care i-am cunoscut, aduce lectorului dar și literaturii nota de optimism cultural atât de rar în ultimii ani!
Cristina Ștefan, oct 2015, Bacău

Razvan Duncan (poet, USR Cluj)

Este o carte captivantă, care te îmbogățește în informație culturală. Este scrisă atent și inspirat. O recomand cu căldură tuturor acelora care iubesc cultura, au spiritul tânăr și inima deschisă.

Adriana Bittel (scriitoare)
Fragmente din cronica aparuta în Octombrie 2015 în Formula As

...................Admirabilă cu deosebire mi se pare capacitatea ei de a se bucura de performanțele artis¬tice ale altora, de a se entuziasma și a-și împărtăși încântarea, mai ales când e vorba de oameni pe care i-a cunoscut în ținerețea bucureșteană sau de artiști pe care i-a cău¬tat anume mai târziu pentru a le co¬munica empatia.
.................Emoția care vi¬brează în pagini, inepuizabila, tinereasca recunoș¬tință pen¬tru ceea ce au creat valoros oameni pe care a avut no¬rocul să-i cunoască se transmite și cititorului. Așa cum membrii unei orchestre aplaudă cu arcușurile un solist, arătându-și astfel aprecierea, aplaud și eu aici cu pixul reușita Veronicăi Pavel Lerner de a-și trans¬¬mi¬te prin scris sentimentele în crochiuri memorabile.


Ioana Parvulescu
(dupa ce a citit cronica Adrianei Bittel):

Aplaud si eu cu pixul cronica Adrianei!

Luminița Zaharia - poetă

Am cunoscut-o pe Veronica Pavel Lerner în rețelele literare, și am legat o prietenie frumoasă în cenaclul Lira21. Îi văzusem cărțile cu mult înainte, în libraria Muzeului Literaturii Române din București. Am descoperit mai întîi scriitorul (poet, prozator, eseist...), apoi Omul – Vero este blîndețea și modestia în persoană, un om atît de cald, încît este imposibil să nu gravitezi în jurul său, să nu-i dorești prietenia!
Volumul „Oameni pe care i-am cunoscut” a fost cel mai frumos dar al acestei toamne! Am răsfoit mai întîi cartea, apreciindu-i consistența, grafica, micile detalii de mare impact, ca autograful și semnul de carte! Apoi am citit, fără să mă pot opri, povestire după povestire – toate cele 31 de bijuterii ale memoriei, despre mari oameni ai culturii noastre, pe care Veronica Pavel Lerner i-a cunoscut. O bogăție fără egal, care nu trebuia trecută sub tăcere! (....)
O carte-eveniment, un must read, pentru care o felicit sincer!

Caren Tania Grigore - poetă

Despre cartea "Oameni pe care i-am cunoscut" pot spune ca este o carte document, (...)
cu putere de seducție culturală! Citind cartea ești total absorbit( ...) Sunt profund onorată de a fi printre primii posesori ai acestei cărți cu valoare de tezaur, multumesc cu prețuire și recunoștință, distinsă Veronica Pavel!





.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!