agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2259 .



Milioane de copii reduși la sclavagism
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [aldana demiurgu ]

2008-07-01  |     | 




Într-o lume în care nu mai contează decât goana după bani, pe care apoi îi cheltuim pe tot felul de produse de care uneori nici nu avem reala nevoie, într-o lume în care se crează mereu noi nevoi, artificiale, într-o lume a vitezei, a eficienței și a frustrărilor, să ne gândim puțin la alte continente decât Europa, unde oamenii nu-și pot permite nici luxul de a supraviețui...

În Mauritania sclavagismul e abolit, dar practica rămâne. Departe de a fi o dramă uitată, sclavagismul este o problemă actuală în multe țări din lume și în special cele africane.
Pe 23 iunie a.c, canalul Arte a consacrat o emisiune acestei problematici grave. În diversele forme de sclavagism modern se înscrie și traficul de copii. Se estimează că în fiecare an cad victimă acestui flagel cel puțin 1,2 milioane de copii.

Cum ajung copiii să fie victime ale traficului de ființe umane ?

Copiii din familiile foarte sărace, la fel ca orfanii, și cei ai căror părinți sînt bolnavi (în special de SIDA). De asemenea, în Africa, faptul că în zonele rurale nu se înregistrează nașterile în familiile numeroase constituie de asemenea o mare problemă : cum nu există în mod oficial, acești copii se află la mâna traficanților. Astfel, în țări ca Togo sau Benin, cel puțin un copil din 8 e victimă a sclavagismului. Adesea, e vorba de copii care abia au 4, 5 ani.

Cum ajung ei în mâinile traficanților ?

Începutul e în toate cazurile același. O persoană promite familiilor o creștere a veniturilor sau accesul la educație al copiilor. Atunci părinții vor înmâna copilul traficantului (care e uneori un membru al familiei). Uneori, chiar copiii iau inițiativa de a pleca de acasă sperând să câștige bani. O mică parte din ei revin în sat cu o sumă de bani echivalentă cu prețul unei biciclete. Din păcate, acest lucru întreține mitul. Alți copii se întreabă : de ce nu și eu ? Dar în marea majoritate a cazurilor, copilul va fi vândut unei familii pentru a efectua munci menajere sau unui exploatator agricol pentru a munci pe câmp. Promisiunile referitoare la salariu și la educație nu vor mai fi menționate și acești copii vor fi utilizați ca sclavi în orașe adesea îndepărtate de satul lor, sau chiar în alte țări.

Ce se va întâmpla cu acești copii ?

Mulți vor avea condiții de muncă oribile. Nu vor primi nici un salariu și nu vor avea acces la educație, în plus, nu vor primi suficientă hrană, vor dormi pe pământ, vor fi bătuți dacă nu vor munci cât vrea stăpânul…unii mor, victime ale unui accident de muncă sau ale unei maladii. Dacă devin o povară pentru proprietar (de ex în caz de sarcină după un viol), copiii vor fi lăsați în voia sorții lor. Atunci se vor trezi pe stradă, într-un oraș sau o țară pe care nu le cunosc. Foarte mulți dintre ei dispar fără urmă.

Ce se poate face pentru a eradica acest flagel ?

Sărăcia extremă și lipsa de educație împing familiile și copiii să creadă în promisiunile traficanților. Soluția este ameliorarea condițiilor lor de viață. Stabilirea unor legi pentru a lupta împotriva traficului de ființe umane. O munca susținută pe termen lung.

(traducere și adaptare dupa revista Télépro)

Pentru mai multe informații :

www.vef-aerf.be
www.amnestyinternational.be

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!