agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3179 .



Razboiul familiei Tacu cu Securitatea
presa [ ]
"Mi-au omorat fiul ca sa nu mai plecam in America"(un articol de Virgil Burla)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Lia Catuna ]

2006-04-29  |     | 





Romania Libera
Vineri 28 Aprilie 2006

Un fost detinut politic isi striga drama si acuza Securitatea de otravirea fiului sau l A fost condamnat la inchisoare 15 ani pentru inalta tradare l Desi a solicitat ajutorul disperat al Ambasadei americane de la Bucuresti, i s-a intors spatele l Fiul acestuia, Malin Tacu, un tanar sanatos tun, intra brusc intr-o coma bizara l Este internat intr-un spital si gasit mort in alta locatie l Batranul disident este convins ca Securitatea i-a ucis copilul l "Dispretul fata de comunism mi-a pastrat sufletul tanar"
Alexandru Tacu, un iesean in varsta de 74 de ani, a dat in judecata statul roman pentru anii petrecuti in inchisorile politice si pentru viata distrusa de comunism. Daca nu va avea castig de cauza, se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului. Alexandru Tacu, o viata zbuciumata, un destin aparte.
Pe data de 13 martie 1952 Alexandru Tacu este condamnat in prima instanta la 15 ani inchisoare pentru tradare. Ulterior pedeapsa a fost scurtata la patru ani de temnita. "M-au condamnat la 15 ani de inchisoare pentru ca nu am vrut sa depun juramantul militar in fata steagului sovietic. Am fost plimbat prin mai multe inchisori politice din tara, pe la Poarta Alba, Jilava, Sovrom Onesti, Gherla. Am cunoscut prin inchisori personalitati de marca ale Romaniei, precum Corneliu Coposu, Gheorghe Bratianu, Traian Herseni, Mircea Ionescu Quintus", ne-a declarat Alexandru Tacu. In 1983 numele poetului si bibliotecarului de la o cunoscuta intreprindere ieseana este rostit pentru prima data la "Europa Libera".

"Calatorul profund"

Malin Tacu este numele unui tanar poet care la numai 17 ani a murit in conditii stranii. Malin este fiul disidentului iesean Alexandru Tacu, cel care la aceeasi varsta la care a murit fiul sau era pentru prima oara arestat de militie pentru ca si-a permis sa cante "Traiasca Regele!" la cateva luni dupa ce acesta abdicase.
Pe 19 noiembrie 1969 s-a nascut primul copil al sotilor Alexandru si Ana Tacu, Malin. El debuteaza in revista "Cronica" la varsta de 9 ani, cu prima poezie. Provine dintr-o familie cu traditii deosebite, descendenta a singurului roman laureat al Premiului Nobel, George Emil Palade. Intreaga familie face la data de 12 iulie 1985 o cerere de parasire definitiva a Romaniei catre Ambasada Statelor Unite de la Bucuresti.
Cerere ramasa fara nici un raspuns, pentru ca autoritatile vremii s-au sesizat si au impiedicat orice tentativa de emigrare a familiei.
Seara zilei de 21 decembrie 1986 nu prevestea nimic deosebit pentru familia Tacu. Tragedia care urmeaza avea sa schimbe destinul unor oameni. In seara respectiva Malin Tacu intra in coma profunda. A fost transportat imediat cu Salvarea la Spitalul de Urgente din Iasi. Cateva ore mai tarziu, tanarul este gasit mort pe holul altui spital. "A intrat brusc intr-o coma stranie. Era un baiat extraordinar. Atletic, facea mult sport, nu a fost internat niciodata intr-un spital. Avea o sanatate de fier. A fost chemata Salvarea, iar primul lucru constatat verbal de medicul de pe ambulanta a fost: "Acest copil a fost otravit"", ne-a declarat cu lacrimi in ochi Alexandru Tacu.
Misterul mortii lui Malin nu a fost descoperit nici pana azi.

Plimbat cu ambulanta prin oras

La ora 22.30 a respectivei zile, la prima analiza de laborator s-a constatat ca leucograma avea valoarea de 30.000 de leucocite. Din motive necunoscute, a fost reluata leucograma si medicul de serviciu, dr. Stefan Mihalache, le-a comunicat parintilor lui Malin ca numarul leucocitelor atinsese valoarea de 600.000, de 20 de ori mai mare fata de valoarea initiala. "La ora 0.30 ni s-a spus ca bolnavul este in afara oricarui pericol si s-a programat pentru a doua zi la ora 8.00 ca familia sa se prezinte din nou la spital pentru a se stabili unitatea sanitara unde sa fie dirijat. La ora 4.30, impreuna cu sotia ne-am prezentat din nou la spital, unde nu l-am mai gasit pe Malin. Medicul de la triaj ne-a spus ca fusese transferat la ora 1.30, fara sa cunoasca unde. Am plecat de la spital, pe o cale nestiuta, si am ajuns la sectia a III-a hematologie a Spitalului Sf. Spiridon. Acolo, pe o brancarda, acoperit cu un cearsaf, l-am gasit pe Malin mort. Doctorul de garda din acea noapte ne-a spus ca fusese adus la Spitalul Spiridon de masina Salvarii la aproximativ 2.30. Dupa trei spasme agonice a decedat, pe strazi, dinspre Spitalul de Neurochirurgie, unde nu a fost primit", povesteste tatal lui Malin.
Ulterior familia Tacu nu a mai putut contacta niciodata echipajul de pe Salvarea care l-a transportat pe Malin la spital.

Telefonul "salvator"

Dupa 10 ani Alexandru Tacu a aflat ca la ora 1.30 in acea noapte blestemata, Spitalul de Urgente a primit un telefon pretins din partea parintilor cu mesajul ca bolnavul sa fie transferat la un alt spital intrucat locul in care se afla nu este o clinica potrivita. A fost scos de sub terapie intensiva si plimbat cu masina Salvarii pe strazile orasului. "Nu am facut nici un demers pentru transferarea lui Malin la un alt spital. Noaptea, la ora 2 si 17 minute, a fost constatat decesul in masina Salvarii, in timp ce era plimbat de la un spital la altul", ne-a mai spus batranul disident.
In ziua de 4 noiembrie 1986 Malin Tacu, impreuna cu cel mai bun prieten al sau, Mircea Celmare, au fost ridicati de pe strada de o masina Aro a Militiei si dusi pe strada Triumfului nr. 6, sediul Securitatii. Au fost retinuti acolo, pret de trei ore, in camere diferite. Acest incident a fost adus al cunostinta tatalui peste ani. In aceeasi zi un ofiter de securitate a cerut laboratorului Spitalului Spiridon un buletin de analiza medicala pe numele Tacu Alexandru Malin, fara diagnostic.

Otravire si sinucidere

Varianta care s-a vehiculat inca de la inceput in privinta mortii suspecte a lui Malin Tacu a fost otravirea. Am amintit mai sus episodul in care acesta, impreuna cu prietenul si colegul sau Mircea Celmare, a fost ridicat de o masina si dus la sediul Securitatii Iasi. Conform marturiei unui fost colonel, V. Botarlan, in timpul interogatoriului o persoana a intrat si i-a oferit lui Malin un pahar cu apa. "Banuiesc ca acela a fost momentul in care fiul meu a fost otravit. Malin nu a povestit nimic acasa despre aceasta intamplare", a mai spus Alexandru Tacu.
Malin Tacu a fost inmormantat pe data de 26 decembrie 1986. Prietenul sau, Mircea, tine un discurs emotionant in fata sutelor de apropiati care au asistat la inmormantarea tanarului. Dupa patru luni, Mircea Celmare se sinucide, aruncandu-se de pe un bloc.
In ciuda suferintelor prin care a trecut, familia Tacu spera ca intr-o buna zi adevarul sa iasa la iveala. "Dispretul fata de comunism mi-a pastrat sufletul tanar", spune Tacu.

Un articol de Virgil Burla




Versiune pentru imprimare
Afisari: 1113






.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!