agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3311 .



Biblioteca Academiei Romane
presa [ ]
Simbolul spiritual al romanilor de pretutindeni

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [[email protected] ]

2006-06-17  |     | 



Înființată la 6 august 1867, la un an după fondarea Societății Academice Române, Biblioteca Academiei Române reprezintă simbolul spiritual al românilor de pretutindeni. Când aproape jumătate din numărul lor se aflau sub stăpânire străină, Biblioteca și- a dovedit utilitatea ca cel mai important centru de informare și documentare al neamului, prin colecțiile adunate, organizate și gospodărite de o mână de entuziaști, grupați în jurul lui Ioan Bianu(1856- 1935), primul director al Bibliotecii Academiei Române(1884- 1935). Încă din perioada 1890- 1895, un Hașdeu, un Ion Ghica, un Nicolae Iorga, un Dimitrie Sturza- cel mai generos dintre donatori- erau conștienți că trecutul nu poate fi cercetat fără consultarea colecțiilor acumulate în rafturile Bibliotecii, pe care o protejau, dincolo de orice ingerințe politice.
Colecțiile Bibliotecii au o structură enciclopedică- ilustrând istoria și cultura românească, precum și istoria și civilizația universală, peste zece milioane unități, începând cu cele mai vechi texte în limba română sau în limbile de cancelarie și de cult care au circulat în interiorul spațiului românesc, până la ultimile publicații de orice tip și pe orice suport.
Ctitorie a mai multor generații de cărturari care, prin donații și achziții, au contribuit la propășirea ei, Biblioteca Academiei Romane este beneficiară a depozitului legal încă din anul 1885 ca bibliotecă naționala, având în atribuțiile sale publicarea bibliografiei retrospective a cărții și periodicelor românești, dar și a unor bibliografii speciale, cum ar fi Bibliografia Mihai Eminescu sau Bibliografia Războiului de Independență.
Sediul Bibliotecii Academiei Române este format din clădirea existentă- formată din corpul ridicat în anul 1929 după proiectul arhitectului Gh. Balș, corpul proiectat de arhitect D. Marcu în perioada 1937- 1938 și corpul construit în anul 1964, cu o suprafață totală de 10. 415 mp; clădirea nouă- construită după proiectul arhitecților Romeo Belea și Gheorghe Roșu, cu o suprafață de 15. 970 mp. Biblioteca dispune de nouă săli de lectură, o sală de expoziții, o sală de conferințe cu o capacitate de 220 locuri, dotată ultramodern și un muzeu.
Noua clădire a Bibliotecii Academiei Române, menită să adăpostească cele mai prețioase averi culturale adunate de predecesori și de unii contemporani, trebuia să fie ridicată încă din anul 1972, când președintele Academiei Române era academicianul Miron Nicolescu.
După decembrie 1989, încercările de actualizare ale proiectului au fost reluate, permanent sprijinite de conducerea Academiei, în special de academicianul Eugen Simion- fostul președinte al Academiei Române, și de Mugur Isărescu- guvernatorul Băncii Naționale a României.
Biblioteca are următoarele departamente: Completarea Colecțiilor; Cataloage- Indexare Cărți; Cataloage- Indexare Periodice; Schimb Internațional de Publicații; Manuscrise- Carte rară; Microfilme; Stampe; Hărți, Muzică; Numismatică; Bibliografia Națională; Conservarea Colecțiilor; Relații cu publicul- Referințe; Informare Științifică- Informatizare; Restaurare; Tipografie; Resurse Umane; Financiar- Contabilitate; Secretariat, Administrativ; Tehnic.
De asemenea, Biblioteca Academie Române are filiale la Iași, Cluj, Timișoara și în Institutele de cercetare ale Academiei.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!