agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6095 .



Anunț
presa [ ]
Consiliul Federal al Mișcării

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marius Marian Solea ]

2006-12-14  |     | 



CONSILIUL FEDERAL AL MISCARII EUROPENE
HELSINKI, 1-3 DECEMBRIE 2006
Consiliul Federal al Mișcării

Europene Internaționale se ține în mod tradițional în țara care își încheie mandatul de președinție a Uniunii Europene. Odată cu intrarea țării noastre în UE acest mandat revine Germaniei. Reuniunea s-a ținut în noua sală „Auditorium” a Parlamentului Finlandei și în săli de protocol ale Primăriei Helsinki. Festivitatea de recepție a avut loc în sălile Ministerului de Externe. Delegația României a fost reprezentată de Corneliu Zeana, președintele secțiunii române a Mișcării Europene. Simpozionul „Democrație și Transparență” , domeniu în care Finlanda deține anumite priorități (primul parlament din Europa, prima lege care interzice cenzura autorităților și stipulează transparența totală a activității guvernului a fost promulgată în 1766). Nu întâmplător Finlanda este cotată drept cea mai puțin coruptă țară din Europa, în timp ce Romania se plasează pe penultimul loc, înaintea Albaniei.
Comitetul Director, din care face parte, în urma alegerilor de la Londra, decembrie 2005, și președintelee secțiunii Române, a avut o reuniune separată, în care s-au adoptat documentele ultimei reuniuni, agenda de lucru, activități curente, precum și crearea unor grupuri de lucru pentru următorii trei ani.
A urmat o dezbatere în plen pe tema „relațiile dinte Uniunea Europeană și Rusia”, care a cuprins conferințe și numeroase intervenții și discuții. S-a propus organizarea unui simpozion special dedicat relației UE cu Ucraina, fără a se stabili o dată precisă. Având în vedere faptul că Romania este cel mai tânăr membru al UE , cu dorință de afirmare în politica UE, ca vecinătatea noastră cu Ucraina, s-a oferit țării noastre onoarea de a găzdui această reuniune internațională. Delegația României si-a dat acordul de principiu, urmând ca problema să fie discutată cu autoritățile române (președinție, parlament, guvern).
Grupul de lucru privind Constituția Europeană, condus de Jo Leinen, care prezidează și Comisia Constituțională a Parlamentului European, a discutat pe larg modalitățile în care se poate realiza adoptarea Constituției Europene. A fost salutat faptul că în ajunul Consiliului Federal , respectiv pe 30 noiembrie, Parlamentul Finlandei a votat în favoarea Constituției.
Grupul de lucru privitor la politica Euro-Mediteraneană , condus de Charles Ferdinand Nothomb a avut o activitate notabilă pentru implementarea Declarației de la Alger. Ca urmare a propunerii lui Eneko Landaburu, Director în Comisia Europeană, se va redacta un material cu propuneri adresate prezidenției Germaniei la UE. În Comitetul de „follow up” (de suivie) a dialogului transmediteranean a fost inclus și Dr Corneliu Zeana, având în vedere rolul Romaniei la Marea Neagră, deschiderea acesteia fiind tot prin Mediterana.
Extinderea Uniunii Europene a fost discutată sub conducerea doamnei Catherine Lalumiere, care a prezentat un amplu raport. Dl Corneliu Zeana a insistat asupra necesității includerii Republicii Moldova în UE într-un viitor cât mai apropiat. A fost discutată problema Turciei și a ariei Balcanice. În general, după intrarea Bulgariei și Romaniei, entuziasmul pentru extindere este mai temperat. Delegatul Armeniei a ridicat problema graniței Turco-Armene. Dr Corneliu Zeana a susținut includerea Turciei precum și încurajarea unei Mișcări Europene în Azerbaidjan.
Grupul de lucru Europa în lume, prezidat de Juha Mustonen, a subliniat creșterea rapidă a rolului UE în politica mondială.
O discuție aparte a fost centrată pe schimbările climatice. UE devine cel mai important actor în combaterea încălzirii globale, colaborând cu alte regiuni ale lumii, îndeosebi cu India. Protecția mediului este esențială pentru o dezvoltare durabilă. România a fost criticată pentru tăierile masive de păduri, în bună parte ilegale, ca și pentru proiectul antiecologic h„Roșia Montană”.
Problemele economice și sociale au fost discutate în grupul de lucru prezidat de Olivier Heinnekens.
Ca o notă generală a acestui Consiliu Federal, s-a insistat asupra adâncirii democrației și transparenței, combaterea corupției, importanța standardelor morale, rolul tot mai important jucat de ONG-uri și sprijinirea tineretului. Finlanda a găzduit această reuniune în condiții de excelență. Au susținut cuvântări ample fostul Prim Ministru și patru miniștri ai Finlandei, primul Ombudsman european , președintele Fundației Chydenius , experți în politică externă. Nu trebuie uitat faptul că Ollie Rehn, Comisar European pentru Extindere este vicepreședinte al Mișcării Europene Finlanda. Primăria capitalei Finlandei a oferit o recepție și un tur de oraș.
Cu prilejul acestei reuniuni a fost lansat și albumul „9 May 2006” cuprinzând și o pagină dedicată Romaniei.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!