agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 983 .



Străluciri diamantine în Israel (18)
proză [ ]
Vinul sfințit de Cana Galileii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-04-30  |     | 



În Cana Galileii, localitatea unde Iisus a săvârșit minunea transformării apei în vin, am constatat că populația este mare consumatoare atât de vin sfințit, cât și de vin cușer.
În autocar instalația de climatizare funcționa în parametri normali, spre marea satisfacție a pelerinilor. Prin dreptul geamului defilau secvențe tipice de decor exotic mediteranean. Cerul era fără urmă de nori, de un albastru de vedere poștală. Am aruncat o privire pe harta turistică a Israelului și am văzut localitatea Cana, marcată de semnele convenționale ale bisericilor, moscheelor și sinagogilor. Am luat Biblia și am citit un pasaj din "Nunta din Cana" (Ioan 2: 1 – 11): "A treia zi s-a făcut o nuntă în Cana din Galilea. Și la nuntă a fost chemat și Iisus cu ucenicii Lui (...) Iisus le-a zis: «Umpleți vasele acestea cu apă.» Și le-au umplut până sus. «Scoateți acum», le-a zis El, și «aduceți nunului». Și i-au adus. Nunul, după ce a gustat (...) a chemat pe mire și i-a zis: «Orice om pune la masă întâi vinul cel bun (...) dar tu ai ținut vinul cel bun până acum»." Un preot din grup m-a informat:
- La Cana s-a produs prima minune a lui Iisus menționată în Sfânta Scriptură.
- Apa a fost transformată în vin la o nuntă.
- Din păcate, mulți creștini transformă vinul în apă, adică inversează sensul nunții și duc o viață lipsită de sprijinire reciprocă pe calea sfințeniei, a mântuirii. Așa se ajunge la divorț, de exemplu.
- Ei tot creștini rămân deoarece au fost botezați și nu s-au lepădat de religia lor.
- Pe mulți dintre aceștia i-a unit banul și nu Iisus. Mai bine ar fi făcut nunta la sediul unei bănci. De asemenea, unii invitați vin direct la masă, fără a mai participa la cununia religioasă, de parcă pe cei doi tineri i-ar uni stomacul și nu biserica.
Am ajuns la o parcare. De acolo se vedeau două biserici: una greco – ortodoxă, în primul plan, și una franciscană, în al doilea plan, ambele închinate Nunții și Minunii de la Cana. Deosebirea principală dintre ele, vizibilă de la distanță, mi se părea a fi culoarea acoperișului bolții: verzuie la cea apropiată și roșcată la cea depărtată.
În biserica greco – ortodoxă am remarcat două vase de piatră înalte până la brâu, cu diametrul interior cât un braț întins și cu grosimea peretelui de o palmă. Ghidul a precizat: "Aceste vase sunt asemănătoare cu cele pomenite în Evanghelia lui Ioan, având capacitatea de «două sute de vedre»."
Pe drumul de întoarcere toți pelerinii din grup au intrat într-un magazin pentru a cumpăra vinul sfințit de Cana. Aglomerație caracteristică unui centru de distribuire a băuturilor alcoolice. Un tânăr vânzător arab cu cruce la gât mi-a spus că Israelul a devenit un mare exportator de vin, în special de vin sfințit și de vin cușer, altfel spus "curate"
- Ce înseamnă vin cușer?
- Este un vin realizat după anumite prescripții rituale evreiești. De exemplu, strugurii să provină dintr-o vie plantată de cel puțin patru ani. Personalul trebuie să țină sabatul, iar instrumentele de lucru trebuie să fie cușer.
- Unde se exportă vinul din Israel?
- Statistica anului 2006 arată că 50 procente din exportul de vin s-a realizat cu America, 11 procente cu Marea Britanie și 10 procente cu Franța.
- Cum merge vânzarea?
- Bine, crește cu până la 40 de procente în perioada sărbătorilor creștine și mozaice.
- Arabii din Cana cumpără vin?
- În Cana o treime din populație este formată din arabi creștini, care, normal, sunt consumatori de vin. O mare parte dintre arabii musulmani, în special cei tineri, chiar dacă religia le interzice, cumpără și ei vin.
Autocarul a părăsit Cana Galileii. Ghidul ne-a spus: "În perioada dintre anii 636 și 1870 musulmanii au interzis cultura viței de vie în Þara Sfântă. Baronul Edmond de Rothchild a investit în podgorii și s-a reînceput producția de vin. La început, vinul nu era de cea mai bună calitate. În anul 1875, Benjamin Disraeli, primul ministru al Marii Britanii, a gustat vinul local cu ocazia unei vizite în Þara Sfântă și a spus: «Am gustat nu ceva ca un vin, ci mai mult ca ceea ce mă aștept să iau la un doctor ca remediu pentru o răceală de iarnă grea»". Pelerinii au început să guste din vinul de Cana. Nimeni nu era de acord cu spusele fostului prim ministru al Marii Britanii, ci dimpotrivă...




.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!