agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 719 .



Străluciri diamantine în Israel (19)
proză [ ]
Capernaum și "tămăduirea soacrei lui Petru"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-05-01  |     | 



Știam că în vechiul Capernaum Mântuitorul a vindecat-o de friguri pe soacra Apostolului Petru, dar o variantă a motivației acestei minuni am aflat-o când am ajuns la fața locului.
Autocarul se apropia de Capernaum, urmând un drum pe marginea Mării Galileii. Programul excursiei cuprindea și vizitarea casei Apostolului Petru - "cel mai vechi loc de pelerinaj creștin din Þara Sfântă, datând din secolul al II lea", cum a precizat ghidul. Am citit un pasaj din "Iisus la Capernaum" (Matei 4: 12 – 17): "Când a auzit Iisus că Ioan fusese închis, a plecat în Galilea. A părăsit Nazaretul și a venit de a locuit în Capernaum, lângă mare, în ținutul lui Zabulon și Neftali ca să se împlinească ce fusese vestit prin proorocul Isaia: (...) «Norodul, care zăcea în întuneric a văzut o mare lumină; și pentru cei care zăceau în ținutul și în umbra morții a răsărit lumina». De atunci în colo, Iisus a început să propăvăduiască și să zică: «Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape»". Un preot din grup mi-a spus:
- În Capernaum se afla o vamă și un lagăr militar al legionarilor romani, fiind populat de vameși, militari, cum ar fi, de exemplu, sutașul roman a cărui slugă a fost vindecată de Iisus.
- Sutaș?
- Este omonimul centurionului – comandantul unei centurii.
Am citit din "Vindecarea robului unui sutaș" (Matei 8: 5 – 13): "Pe când intra Iisus în Capernaum, s-a apropiat de El un sutaș, care-L ruga: «Doamne, robul meu zace slăbănog și se chinuiește cumplit». Iisus i-a zis «Am să vin să-l tămăduiesc» (...) Și robul lui s-a tămăduit chiar în ceasul acela".
Am pășit printre vestigiile orașului Capernaum, o suprafață de aproximativ două hectare, unde zidurile locuințelor au fost reînălțate de către arheologi până la circa o jumătate de metru de la nivelul solului. Spre țărmul Mării Galileii, am remarcat edificiul nou, din beton și sticlă al unei biserici, ridicate pe piloni, deasupra casei Apostolului Petru. În partea opusă, la câțiva zeci de metri depărtare, se găseau ruinele din calcar ale unei sinagogi, în care Iisus "a început să învețe norodul" (Marcu 1: 21). Am auzit un crâmpei din prezentarea ghidului: "Comunitatea creștină din Capernaum a început să se dezvolte în jurul casei Apostolului Petru, care a servit ca biserică, dar și ca loc de pelerinaj. În secolul al IV –lea, deasupra casei Sfântului Petru a fost construită o biserică octogonală, prima de
acest fel din Þara Sfântă. Biserica actuală a fost construită prin străduința părinților franciscani la începutul anilor '90."
Am ajuns lângă balustrada din mijlocul bisericii, de unde se putea privi în jos spre ruinele casei sfântului Petru. Am auzit un crâmpei de conversație dintre doi tineri însurăței. Ea a întrebat:
- De ce a fost vindecată soacra Sfântului Petru?
- De friguri.
- Reformulez întrebarea: care ar putea fi motivul care i-a făcut pe ucenicii lui Iisus să vorbească "îndată" despre frigurile soacrei Sfântului Petru, cum stă scris în Evanghelia lui Marcu?
- Ãăă...
- Te mai gândești. Îmi dai răspunsul după ce plecăm.
Am ieșit din Capernaum. Prin geamul autocarului se vedeau apele sclipitoare ale Mării Galileii. Pe țărmul opus se profilau semeți versanții înverziți ai Înălțimilor Golan. Niște pescari se agitau într-o barcă din larg, ca în vremurile biblice. Am început să citesc din "Pescuirea minunată" (Luca 5: 4 – 6): "Când (Iisus) a început să vorbească, i-a zis lui Petru: «Depărtează barca la adânc și aruncați-vă mrejile pentru pescuire». Drept răspuns, Petru a zis:«Învățătorule, toată noaptea ne-am trudit și n-am prins nimic; dar la cuvântul Tău, voi arunca mrejile». După ce le-au aruncat, au prins o așa mare cantitate de pești că începeau să se rupă mrejile". Atenția mi-a fost atrasă de aceiași tineri însurăței:
- Te-ai mai gândit la întrebarea mea?
- Ãăă...soacră, soacră, poamă acră... ăăă...
- Te ajut citindu-ți din Evanghelia lui Marcu: "Iisus a apucat-o de mână, a ridicat-o în sus și a lăsat-o frigurile. Apoi ea a început să le slujească."
- Tot nu-mi dau seama.
- Gândește-te la ultima propoziție: "Apoi ea a început să le slujească."
- Ãăă...mă dau bătut.
- E logic. Pentru ca ea să le "slujească", adică pentru ca ea să le pregătească cât mai repede peștii aduși acasă după "pescuirea minunată".
- Mda... o interpretare posibilă a motivației minunii lui Iisus. Și mai este ceva.
- Ce?
- Și soacrele sunt bune la ceva!
Un preot din grup, care a auzit și el discuția, mi s-a adresat: "Acești însurăței au meritul, rar pentru tineretul de astăzi, de a fi făcut efortul de a citi Biblia. Chiar dacă, uneori, interpretările lor sunt, evident, ale unor mireni"!

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!