agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 785 .



Grecia năbădăiosului înamorat, Zeus (31)
proză [ ]
Palatul Ahileion din insula Corfu al cuplului Franz Joseph – Elisabeta (Sisi) și... idila dintre Odiseu și Nausica

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-11-11  |     | 



În insula Corfu, cu precipitații abundente și, în consecință, cu o vegetație luxuriantă, având un peisaj aproape paradisiac, am vizitat cuibușorul de nebunii – palatul Ahileion - al cuplului imperial Franz Joseph – Elisabeta, alias Sisi, precum și grota de pe țărmul mării, unde a început acțiunea telenovelei erotice a lui Odiseu (Ulise) și Nausica.
Autocarul se îndrepta pe drumuri asfaltate, dar extrem de înguste și întortocheate, de insulă mediteraneană, spre palatul Ahileion. În umbra deasă a pinilor și chiparoșilor, "Vorio Steno Kerkiras" (Strâmtoarea Kerkira de Nord") și "Notio Steno Kerkiras" (Strâmtoarea Kerkira de Sud) apăreau și dispăreau din față, din spate, din dreapta, din stânga, spre buimăcirea generală a pasagerilor, determinarea punctelor cardinale devenind un test dificil de orientare turistică. În plus, frânele bruște deplasau stomacurile celor din autocar spre limita de suportabilitate. Pentru a abate atenția grupului de la aceste inconveniente ale traseului, ghida a venit cu unele informații:
- Denumirea grecească a insulei - "Kerkira" - vine de la "Korkira", care a fost fiica zeului râurilor, Esopos. Zeul mării, Poseidon, s-a îndrăgostit de Korkira și a adus-o pe această insulă. Denumirea Corfu vine de la italianizarea termenului grecesc "Korfi", care înseamnă "vârf". Insula are o suprafață de 593 kilometri pătrați și o lungime a litoralului de 216 kilometri.
- Câți kilometri mai avem de parcurs până la palatul Ahileion? a întrebat studentul Albănoapte.
- Nu mulți, circa zece kilometri.
Răspunsul a produs o dezamăgire generală. În această criză de informații agreabile, studentul a propus:
- Domnule profesor Tocilescu, spuneți-ne mitul erotic cu Odiseu și Nausica a cărui acțiune a avut loc pe această insulă.
- Voi încerca să fiu cât mai scurt. Calipso, îndrăgostită fiind, l-a ținut prizonier pe Odiseu timp de șapte ani. Zeus, la rugămintea lui Odiseu, i-a cerut lui Calipso să-l elibereze pe Odiseu. El și-a făcut o plută, dar nu a ajuns la insula Itaka, unde îl aștepta soția Penelopa, ci a naufragiat pe țărmul insulei Corfu, lângă o grotă. De aici, cu voia dumneavoastră, voi citi esențialul din cântul VI al "Odiseei"; "Nausitos (...) zidi locașuri pentru zei și case". Nausitos a fost unul dintre numeroșii întemeietori de colonii grecești. Chiar și numele lui este predestinat, derivând din "naus", care înseamnă "navă"; coloniștii erau navigatori. Chiar și fetele primeau numele asemănător: Nausica. "Minerva, voind s-ajute întoarcerea lui Ulise (...) ia înfățișarea fiicei vestitului navigator Dimant și se furișă (...) în iatacul (...) unde-adormise domnița Nausica (...) Îi zise astfel: «Nausica, de ce pe tine-așa de lăsătoare te făcu mama? Dalbele-ți veșminte stau nelăute (...) Te roagă, dar, de preamăritul tată să-ți fie gata în zori de zi căruța (...) să duci podoaba de-mbrăcăminte (...) ca să le speli la râu (...)» Iute dup-aceea (...) zâna dimineții ivindu-se, trezi pe Nausica. Pe loc, de vis mirată, dânsa merge prin casă, vrând părinților să spuie dorința ei (...) Dumirit de asta, tatăl așa-i răspunse: «Scumpa mea copilă (...) poți merge (...)»"
- Mai sunt cinci kilometri până la castel, s-a făcut auzită vocea ghidei.
- Restul mitului îl voi povesti pe scurt. Nausica și domnișoarele din suita ei a ajuns la râu. Acolo au spălat hainele, după care au mâncat la iarbă verde. Apoi au început să se joace cu mingea. S-a întâmplat ca mingea să ajungă în râu, aruncată fiind de Nausica. Pe țărm au dat de Ulise, care tocmai se trezise din leșin. Când l-au văzut aproape gol, acoperit doar de o ramură, toate fetele au fugit speriate, care încotro. Doar Nausica a rămas pe loc.
- Dragoste la prima vedere! a exclamat studentul.
- "Iar Ulise se socoti o clipă, la genunchii copilei (...) să cadă (...) s-o roage să-i dea veșminte, orașul să-i arate (...) Deci, el rosti cuvânt dibaci și dulce: «Te rog, domniță, în genunchi. Ești zână, ori muritoare? (...) Te- asemăn cu-a lui Joe fiică Diana (...) Dar cel mai fericit din toată lumea e cel ce (...) te-ar lua la el acasă.»"
- Odiseu știa cum să cucerească inima unei femei, a revenit studentul cu un comentariu.
- "Iar Nausica i-a răspuns: «Străine, nu pari om rău și nici lipsit de minte (...) Ci dacă esti acum la noi în țară și în cetate, vei avea și haine și toate cele care se cuvine. (...)» (...) Se uită domnița la el și la roabe zise: «(...) Dă, Doamne, s-am un soț ca el (...) Dați, fetelor, străinului mâncare și băutură.»"
- Mai sunt doi kilometri până la castel, a atras atenția studentul. Poate continuați mitul cât mai pe scurt.
- Nausica îi spune lui Ulise că ea pleacă înainte lui la părinții ei, pentru ca să nu îi iasă vorbe urâte, iar el să vină, condus de roabele ei, mai târziu. Ajuns la palat, regele Alcinos și regina Areta l-au primit neîncrezători, la început, dar, după ce Ulise le-a povestit toate încercările la care a fost supus în cei zece ani de la terminarea războiului din Troia, ei i-au promis că o să-l ajute să ajungă în insula Itaka.
- Deja, mitul și-a pierdut mult din farmec, a remarcat studentul, cu părere de rău în glas. Iubirea dintre Ulise și Nausica a fost platonică.
...Am ajuns la parcarea din fața palatului Ahileion. Ghida a făcut o scurtă prezentare:
- Palatul Ahilon a fost construit între anii 1890 – 1892 pe baza proiectului arhitectului italian Rafaello Carito. A fost un dar al împăratului Franz Joseph al Austro – Ungariei pentru tânăra lui soție, Elisabeta de Austria, cu numele complet Elisabeth Amalie Eugenie, cunoscută și sub numele de Sisi. Căsătoria lor a avut loc pe data de 24 aprilie 1854. Ea s-a născut pe data de 24 decembrie 1837 și a murit asasinată de anarhistul Luigi Lucheni la Geneva pe data de 10 septembrie 1898. Povestea de dragoste a cuplului împărătesc a făcut subiectul mai multor filme în care personajul principal a fost interpretat de Romy Schneider, Ava Gardner sau Vanessa Wagner. După moartea împărătesei, kaizerul Wilhelm II al Germaniei a cumpărat palatul. După ce, în anul 1918, kaizerul a fost nevoit să abdice în urma revoluției burghezo – democratice, palatul a devenit spital pentru trupele franceze. În anul 1962, aici a fost amenajat un cazinou, iar în anul 1985 – hotel. Interesant este și faptul că în anul 1994, în palat s-au desfășurat lucrările unui summit al Uniunii Europene.
...Am intrat în curtea palatului, amplasată pe un teren accidentat, plină de scări, terase, mărginite de statui. O impresie deosebită mi-au făcut statuile "Ahile murind", realizată de Ernst Gustav Herter și "Ahile victorios", concepută de Johannes Gotz. Palatul este, de fapt, o vilă mai mare, cu două etaje, albă, în stilul neo – clasic, cam stingheră în peisaj. Interiorul este bogat în obiecte aduse de împărăteasă sau de kaiser.
...Am ieșit din palat, pe o terasă de unde se deschidea o perspectivă largă asupra lagunei Halikiopoulo, care inducea o dorință de a contempla peisajul alături de cel iubit. Profesorul Tocilescu ne-a întrebat:
- Care poveste de dragoste v-a plăcut mai mult, aceea dintre Ulise și Nausica sau cealaltă, dintre Franz Joseph și Sisi?
- Nici una, nici alta, cel mai mult mi-au plăcut miturile erotice cu... Zeus, povestite de dumneavoastră, a fost opinia lui Sofistoc Albănoapte.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!