agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2502 .



Spre China din Mogoșoaia-25
proză [ ]
spre Armata de Teracotă

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [viorel-dona ]

2013-12-18  |     | 



Spre China din Mogoșoaia-25

Spre Armata de Teracotă


Din nou suprafețele plane îmi subjugă privirea respectând cu sfiiciune pătratul matriceal. Suprafețele plane domină China dar așa cum ambarcațiunile cu pânze plutesc pe apele Chinei de mii de ani și simbolul masculin este acceptat dar mai mult ca un accent estetic. Dacă atitudinea generală subterană este împotriva sexului feminin, de la concepție și până la naștere, atitudine tributară cerinței prin care rugul părintelui trebuie aprins de un băiat, relieful echilibrează filozofia. Yin ca "loc întunecos, pantă coborâtoare (deal) nordică, mal (râu) sudic; noros, sumbru") este elementul întunecat; cel este trist, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim, și corespunde nopții, se etompează prin yang "loc însorit, pantă urcătoare(deal) sudic, mal (râu) nordic; strălucire solară") este elementul luminos; este fericit, plin de vitalitate, activ, strălucitor, masculin și corespunde zilei. Yin este adeseori simbolizat de apă și de pământ, în timp ce Yang este simbolizat de foc și vânt. Tentația chinezilor de a diminua efectele verticalei, tocmai pentru a perpetua starea de plan pe care nu o poate uzurpa nimeni, se refugiază în nevoia luciurilorde apă din preajma clădirilor ce se ridică pe verticală. Verticala se cufundă în plan lăsând acestuia impresia de supremație. Când ne plimbăm prin grădinile chinezești, planul ca într-o magie, capătă o a treia dimensiune și nu se supune orizonatalei. Luciul de apă din grădini, alături de podurile peste ele amplifică înaltul tinzând spre perfecțiunea simetriei rotunde. Pe versanții unui munte, pe malurile unor ape, mulțimile persistă până a realizarea de terase, până la regularizarea cursului de apă, până la realizarea acumulărilor imense de apă ca apoi aglomerările umane dispar pentru că ele au scopuri clare care se realizează pe perioade determinate.
Timpul a trecut repede dar pe Sue urma să o întâlnim la destinație. La 9,48 avionul a atins solul și a parcurs pista de peste 388 de metri oprindu-ne la terminalul 3 în orașul înfrățit cu Iașul.
Sue, îmbrăcată sport, cu un carton pe care scria România ne aștepta. Eram numai 8 oameni. Am cumpărat bilete la autobuz și cu câte 26 yuani am plecat spre Bell Tower, în centrul orașului, pe strada Bei Dajie. Am plătit taxa de 35 yuani și am intrat în zona turnului.. Ridicându-se la peste 40 metri înălțime turnul are o amprentă la sol de 1377 m.p.și în el se află un clopot și un gong uriaș. Mai multe legende cuprind elemente de istorie despre Bell Tower astfel, una dintre ele menționează că zona Guanzhong, în timpul Dinastiei Ming, din cauza unui dragon uriaș ce sălăsluia în râul ce trece prin oraș, a fost zguduită de mai multe cutremure ce au deteriorat structura turnului.Atunci guvernatorul provinciei a cerut celor peste 5.000 de meșteri să repare turnul și totodată a luat măsura ca uriașul dragon să fie prins și legat în lanțuri pe fundul râului. O altă legendă referitoare la turn vrbește despre unul dintre strămoșii Dinastiei Ming , Zhu Yanzhang, rămas orfan de mic era foarte sărac. După ce a de sfârșit o perioadă de călugărie a ajuns împărat dar tot timpul se temea de faptul că-și va pierde tronul din cauza unui dragon uriaș cu care ar fi trebuit să se lupte. Pentru ca dragonul să nu-l poată învinge acesta a construit nenumărate turnuri cu clopot și bătaia acestuia avea darul de a slăbi forța dragonului. Cele 4 turnuri dispuse după punctele cardinale dau orașului un farmec aparte.
Ajunsesem în punctul de unde pornea drumul mătăsii. Xian se află dispus la circa 400 m. altitudine iar numele tradus ar însemna „Pacea din vest”. Urma să mergem să vedem vestita Armată de Taracotă care se afla la circa 25 de km. spre est.
Am stabilit că ne vom dezmorți, umblând prin oraș, o oră-două, după care ne reîntâlnim și pornim să parcurgem cei 25 km. până la a 8-a minune a lumii.
Învățasem deja primele elemente de comunicare cu chinezii, zâmbetul larg afișat pe toată fața, câteva cuvinte uzuale rostite în mandarină, îmbrăcămintea decentă, prin decent înțelegând la bărbați maxim bermude trei sferturi iar la femei fuste nu prea scurte sau pantaloni mai puțin mulați. Dacă nu respecți aceste reguli tacite nu te ceartă nimeni dar vei avea parte de o concentrare a privirilor celor din jur care îți va da o senzație foarte neplăcută. Aceste gânduri mi-au amintit că aveam o punguță cu cosmetice de bună calitate cumpărate pentru Sue.
-Te pup, Sue.
- Ni Hao! Bună ziua, profesore! Ce faci?
Am căutat în rucsăcelul de care învățasem să nu mă despart, pe lângă borseta cu acte și bani, punguța pentru ea. Am întis-o mulțumindu-i frumos pentru ocazia acestei excursii.
- Sue, dacă tu ai fi uitat relația dintre noi eu nu aș fi fost acum aici și nu mi-aș fi permis niciodată o asemenea călătorie.
Ea m-a privit vădit încântată de cuvintele mele și cu o falsă modestie mi-a spus ce se cade să se spună în asemenea ocazii apoi, ca orice femeie normală, a deschis punguța și am văzut imensa bucurie de pe chipul ei.
- Ai rămas același bărbat galant așa cum erai la București. De ce nu te-ai însurat cu Doroteea, nemțoiaca?
- Nu a fost să fie, am răspuns eu cu un ton care trăda dorința de a nu mai dezbate problema care se încheiase cu peste 30 de ani în urmă.
Sue, a trecut cu eleganță peste eschiva mea și a început să mă pună în temă cu orașul.
- Autoritățile din Xian acordă o atenție deosebită conservării patrimoniului istoric al orașului. Veche cetate a Chinei, Xian este împrejmuit de un zid de protecție ce are formă dreptunghiulară și o înălțime de 12 metri. De la est la vest, zidul are o lungime de 4.256 metri, iar de la sud la nord, o lățime de 2.708 metri. În interiorul zidului se află partea veche a urbei, iar în exterior, partea modernă. Străzile și clădirile din orașul antic sunt foarte bine amenajate.
- Văd că te-ai documentat temeinic.
- Pe lângă faptul că am musafiri mai este vorba și de țara mea de care sunt la fel de mândră ca tine cu Romania.
Ne-am apropiat de zidul de incintă al orașului, singurul conservat în întregime din China. Construit în timpul Dinastiei Tang, zidul este extraordinar de bine întreținut. Tineri care se plimbau cu bicileta pe zid făceau din acesta un element de normalitate, ca făcând parte din decorul cotidian. Vechiul Zid al Orasului Xian este cel mai complet edificiu de acest fel din China și unul dintre cele mai mari sisteme de apărare care au rezistat până în prezent din lume. Zidul a fost construit din motive de securitate, pentru a apăra orașul de cotropitori și pentru a unifica numeroasele state existente în acesta regiune in tipul Dinastiei Tang. Zidurile ce încercuiesc centrul oorașului, ziduri construite în timpul Dinastiei Ming au o lungime de 14 km. și o lățime de 15-18 m. De la cei 12 m. Înălțime oamenii de js par că își perd personalitatea aducând cu niște schițe de oameni.
Toată această splendoare excelent conservată mă duce cu gândul la alte ziduri celebre. Jenat parcă, îmi amintesc despre zidul de la Sarmisegetuza, lung de circa 2250 m.l., construit din blocuri de piatră cioplite și îmbinate cu mortar, înalt de 4.5 metri din care un român a dărâmat circa 30 metri cu un buldozer. Poate că legismul a activat mult mai întens în România decât în China. Concepția actuală a conducătorului statului România, concepție prin care este propovăduită în rândul tinerilor delăsarea față de instruire(eu nu am învățat și am ajuns președinte!) poate fi considerată legistă, fără echivoc. Extinzând conceptul școala legistilor a creat concepția statuluidespotic, bazat pe egalitatea tuturor în fata legii, cu exceptia cârmuitorului, considerat unicul creator de legi bune. În conceptia legistilor, cârmuitorul trebuie să cunosacă bine psihologia oamenilor și să-i folosească.
Alte ziduri celebre ar fi Fatephur Sikri, din India, ziduri care în secolul al XVI-lea au apărat capitala Imperiului Mogul, cu toate palatele, moscheele, grajdurile, haremurile, chiar și un stâlp pentru legat elefanții. Un alt zid celebru este Zidul Plângerii din Ierusalim, probabul unul dintre cele mai vestite vestigiidin Israel. De pe acest fragment de zid se pot vedea în Ierusalim domuri, turnuri, clopotnițe dar și oameni ce-și duc vața zi de zi. Deasupra orașului poate fi văzut Domul Stâncii construit de Soliman Magnificul. Zidurile din Cartagena Columbia, fosta comoară a Spaniei, meterezele arabe din secolul al XII-lea, construcții care au protejat locul îmbrățișării Europei cu Asia în Baku, acolo unde băile, caravanseraiurile, mausoleurile se împrăștie în jurul unui palat fabulos și a Turnului Fecioarelor. Ziduri faimoase ar mai fi la Sadah în Yemen, la Dubrovnik în Croația, zidul care înconjoară Marele Zimbabwe, zidul de 2,5 km de la Avila din Spania, zidurile care înconjoară total orașul Lucca din Italia.
Un microbuz geamăn cu cel care ne așteptase la sosirea în China era prezent și am fost siguri că pe noi ne aștepta din cauza stegulețelor românești. Am urcat unul câte unul așezându-ne la ferestre ca să nu pierdem ceva. Bulevardul Xidajie este unul reprezentativ în Xian. În spatele nostru, pe ambele părți ale acestuia sunt construite clădiri în stil antic. Înălțimea acestora nu o depășește pe cea a “Pavilionului Clopot”. Majoritatea străzilor de aici sunt cu doar două benzi pentru circulația automobilelor, bicicleta fiind un important mijloc de transport pentru localnici , alături de bicicletele electrice.
Sue s-a instalat confortabil și, în timp ce mașina rula a început să ne vorbească despre un alt element de mare atracție din Xian.
-După o istorie de peste 1250 „Marea Moschee”, edificiu realizat în două siluri arhitectonice, situată în cartierul musulman, reușește să impresioneze prin cele două stiluri arhitectonice. Stilul decorativ Han împreună cu cel tibetan se întrepătrund cu eleganță cu stilul decorativ al budistilor chinezi sau tibetani. Incăperea destinată rugaciunii este spațioasă, putând găzdui 1500 de persoane. In fiecare vineri aici vin pentru rugaciune aproximativ 10.000 de musulmani, însa la sărbătorile importante numarul acestora poate atinge chiar și 20.000 de persoane. Accesul celor de altă religie este interzis în această sală. Nimeni nu a pus întrebări și Sue s-a cufundat în lectura unui material privind Armata de Teracotă.
-Ce faci, înveți?-am întrebat-o privind peste umăr la imaginile frumos colorate, cu soldați.
-Ce părere ar avea musafirii mei dacă nu le-aș povesti liber despre cea de-a opta minune a lumii?
Priveam pesajul care se derula lent și gândul mă ducea la vestitul Drum al Mătăsii. Plecam din locul în care izvora firul de mătase, trecând continente, până la Roma, Veneția și Lyon, parcurgând zeci de mii de km. Pe această rută, mătasea chinezească aranjată în caravane, se îndrepta spre Lanzhou, Wawei și ajungea la Dunhuang. Acest drum traversa râul Weishui, Câmpia Guangzhou, Podișul Langdong, Coridouri, Hexi și apoi se îndrepta spre Dunhuang. De aici drumul se bifurca: o cale se îndrepta spre nord, trecând prin localitățile Turpan, Kuche, Semarkand și ajungea la Maru; a doua cale se orienta spre sud, trecând prin orășelele Minteng, Hetian și Shache, traversa Pamirul și prin Wazirabad se întâlnea cu prima cale la Maru. De aici drumul continua spre Damghan, Teheran, Bagdad, Palmyra, de unde o bifurcație trecea prin Damasc și Beirut, iar alta continua spre Antakya, iar de aici ajungea la Istambul. Se formase deci o legătură directă, pe uscat, între China și Europa, respectiv din capitala Changan (Xian) până la coasta de răsărit a Mării Mediterane. Timp de 15 secole, începând cu secolul II î.e.n. și până în secolul al XIV-lea, drumul mătăsii a făcut legătura între cele mai vechi civilizații ale lumii: China, India, valea Tigrului și Eufratului, Egipt, Grecia, Bizanț și Roma.
Privindu-mă cum rătăceam prin amintiri, Sue m-a întrebat:
-Crezi că ar trebui să rămânem peste noapte la Xian și să plecăm abia poimâine acasă?
Nu am răspuns imediat gândindu-mă că un asemenea demers ar putea fi o nouă gaură în bugetele noastre dacă ar trebui să ne plătim singuri hotelul.Cei 140-200 de zuani, adică 70-80 de lei ar fi contat...
Ea, insistând, a continuat...
- Ați putea vizita în voie orașul, mai sunt Pagoda “Gâsca sălbatică mare” și Pagoda “Gâsca sălbatică mică”. Prima a fost construită în anul 652 și se ridică pe 7 etaje, având o înălțime de 64,5 metri. Aceasta se află în templul Ci En, fiind o capodoperă a arhitecturilor budiste din dinastia Tang (618 – 904 e.n.). Am putea vizita Moscheea, Muzeul de Istorie Shaanxi, Templul celor Opt Nemuritori – se afla in afara zidurilor orasului. Cei opt nemuritori sunt personaje centrale in mitologia chineza taotista. ...
- Nu, Sue! Armata de Teracotă și apoi la Beijing! Cred că așa este mai bine.
Autobuzul numărul 306, plecat din gară, având aceeași destinație cu noi, ne-a depășit și șoferul ne-a salutat prietenește cu un zâmbet ce umplea parbrizul, de sub șapca muncitorească gen Mao..
Am ajuns și noi la destinație și o armată de oameni, mici comercianți, încerca să ne vândă miniaturi ale soldaților de teracotă, fructe, legume. Ar fi trebuit să plătim la intrare câte 150 yuani dar Sue a scos din poșetă o hârtie oficială, semnată, ștampilată și a înmânat-o unui oficial pe care îl chemaseră încasatorii. Am pătruns și pașii ne-au fost dirijați spre....un cinematograf.



.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!