agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1736 .



inca un vot impotriva frumosului/eurovision
proză [ ]
articol

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Dania Dorin ]

2006-10-15  |     | 



Încă un vot împotriva frumosului

Ediþia Eurovizionului de anul acesta mi-a subliniat faptul că trăim cu toþii intr-o lume tot mai deghizată, că e monoton să ne trăim viaþa si-atunci ceva din noi ne-ndeamnă să iubim urâtul sau să fim împotriva frumosului, crezând astfel că-nvingem tiparele de zi cu zi .
Dar dintr-o joacă stupidă de-a face acest lucru, votăm din plictiseală, aiurea, plus cei care iubesc hard-rock-ul s-a ajuns la o victorie . Eu cred că cei care-au votat trupa din Finlanda ” Lordi ” nu au făcut o că au fost impresionaþi de talentul sau de figurile lor, sau de numele lor satanice ci pur ºi simplu pentru că erau coborâþi din iad . Cei 5 membri, cu numele lor colorate ( ” Asasinul străvechi ” ; ” Fălcile terorii ” ; ” Vrăjitoarea posedată ” ; ” Incornoratul ” ºi ”Bastardul a o mie de megalomani ” ) sunt nume de personaje ce te duc cu gândul la un spectacol de cimitir . Măºtile lor monstruoase, aripile mecanice de liliac ºi atitudinea de pe scenă nu fac decât să instituie un episod de Hallowen, “ artiºti ” care scot limba dezgustător de fiecare dată când erau filmaþi în prim plan nu au făcut decât să strige întregii lumi că EUROPA merită acest lucru ! Nu e un semnal de alarmă ? un strigăt puternic împotriva vieþii însăºi, pe care tot mai mulþi o văd monstruoasă …?!? Chiar toþi europenii au avut acelaºi sentiment de moment când au votat ? chiar toþi au gemut de dorinþa de a pune, în mod ciudat, degetul pe rănile noastre ?! Ei de fapt au venit pentru promovarea unui album, atât ( nici n-au crezut că vor lua marele premiu ) poate de amuzament, aºa cum, chiar ei au spus că ori vizionezi un film horror ori asculþi muzica lor ai o anume satisfacþie ºi … te distrezi ! Se pare că ei au fost cei care s-au distrat ºi au câºtigat pe-deasupra !
Ce nu a-nþeles lumea toată este că, tocmai nevrând să iasă ei, crezând că nu vor avea nici un vot au votat ”negativ ” ºi totul s-a petrecut pe dos . Înseamnă că în subconºtientul oamenilor e mult zgomot, trăim cu toþi disperarea, dezechilibrul, furia naturii, instabilitatea ºi teama ? Toate fricile noastre nasc imagini care ne-agresează. Ne fac rău dar ne conving că trăim, e un fel de a privi-ntr-o altă oglindă … mutilându-ne din când în când !
Versurile ºi costumele merg mână-n mână cu ritmul ºi vezi cât zgomot poate face urâtul ?! Avem atâta nevoie de lirism în vieþile noastre ºi de echilibru sufletesc încât alegem pe dos TOCMAI din preaplinul nevoii de frumos ! Avem nevoie de ritmuri care induc stări afective, avem nevoie de acorduri care să-mpletească înþelegerea ºi stabilitatea, nu ura, revolta ºi teroarea ! Unde-i acea fuziune intre vers ºi muzică , cine ne cristalizează nouă sufletul dacă nici măcar muzica …
Numai că nu e vina lor, încornoraþii ºtiau foarte bine că nu aveau ce căuta acolo, întradevăr ” cei care îndrăznesc câºtigă ” ! – vinovaþi sunt organizatorii care i-au acceptat în concurs .
Acuzaþi de satanism, chiar pe site-ul lor www.lordi.org este plin de mesajele de acest gen cei cinci susþin cu neruºinare că versurile lor sunt paºnice (!)
O să traducem textul ” Hard Rock Hallelujah ” pentru a vedea că ºi acestea poartă costume groteºti ºi sensuri obscure . Muzica înseamnă artă de mii de ani ºi-nseamnă transformarea realităþii noastre dar nu aºa ci în bine ! Este oare viaþa noastră atât de crudă ºi violentă încât ne mai trebuie aripi de oþel pe spate ºi-un corn pe cap sau ochii roºii ºi gheare ascuþite … ?

” Hard Rock aleluia !
Sfinþii sunt paralizaþi
În această noapte a păcătoºilor,
Mieii sunt pierduþi fără lumina călăuzitoare.
Zidurile se prăbuºesc ca un tunet,
Pietrele sunt gata să se rostogolească :
Este Apocalipsa .
Acum despoaie-þi sufletul,
Avem nevoie de fulger
Cu putere ºi măreþie
Care să lovească profeþii minciunii .
Cum răsare luna
Daþi-ne semnul,
Lăsaþi-ne să ne ridicăm în veneraþie .
Rock ’ n roll, îngerii aduc
cântare hard rock aleluia,
Demoni ºi îngeri sosesc toþi ca unul .
Rock ’ n roll, îngerii aduc
cântare hard rock aleluia,
În creaþia lui Dumnezeu,
În supranaturala înălþime .
Adevăraþii credincioºi
Trebuie mântuiþi .
Fraþi ºi surori îºi þin cu tărie credinþa
În ziua Rockoning .
Cei care îndrăznesc câºtigă ,
Veþi vedea curând jokerii ajungând regi .
Am aripi pe spate
ªi un corn pe cap ,
Ghearele îmi sunt ascuþite,
Iar ochii-mi sunt roºii .
Nu sunt chiar un înger
Sau cel care a căzut,
Acum fii alături de noi
Sau du-te direct în iad,
Hard Rock aleluia ! ”

Mihai Trăistariu a obþinut cel mai bun loc iar acum este prezent în toate topurile, victoria lui admirabilă trebuie să dizolve acum din inimile noastre premiul grotescului ! Ceea ce trebuie să învăþăm noi e să scăpăm de frica fabricată de oameni, să-i evităm pe ce-i care ne-o aduc pe scenă ” în dar ” dar ºi de cei cu care intrăm în contact, sunt oameni cu măºti la tot pasul … Să nu le mai dăm votul nostru oricum, chiar ºi negativ, ptr. că el poate să ia locul unui om care merită ! ( ºi Mihai merita marele premiu ) .
Haideþi să căutăm armonia în viaþa pe care o trăim, să nu mai căutăm o alta, de vitalitate ºi strălucire avem nevoie ca ºi-n muzică ºi nu de vise hidoase ! Naºte frica monºtri ? Sigur că da, dar am privit o răsturnare spectaculoasă ºi dureroasă în acelaºi timp, de fapt noi fabricăm monºtri care nasc ” frica ” ºi nu o frică oarecare ci una patologică .
Avem mare nevoie de frumos ca să scăpăm de agresivitate ºi zgomot ; ca să rămânem întregi, haideþi să căutăm liniºtea în lucruri dătătoare de liniºte ºi care să detensioneze conflictele noastre interioare – numai aºa vom alege să trăim fără să mai facem astfel de greºeli !

Psiholog DANIELA PÂRVU DORIN
Telefon 0722406226

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!