agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2068 .



Surori de frate
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [arth ]

2007-03-10  |     | 



Iisus împreună cu discipolii lui intră în Betania, pe ulița lui Lazăr.

Ajung. Marta îi vede și îi invită să intre. În scurt timp se crează două fronturi de discuții: între ucenici și un dialog savuros între Iisus si Maria.

Nu durează mult și Marta se descoperă singură. Dificil să pregătești o gustare pentru 15 persoane. Chiar 16 cu Lazăr, care trebuie sa sosească din clipă în clipă. Gospodinele sunt singurele acreditate să aproximeze de câte ajutoare ar fi avut nevoie Marta ca să fie gata într-un timp rezonabil cu gătitul și serivirea mesei! De câte? Cel puțin de o Marie. Maria însă e transportată departe de facinantele cuvinte ale Învățătorului.

Din momentul intrării musafirilor în casă nu mai există în relatarea lui Luca decât trei personaje: Iisus, Maria și Marta. Ultima pare a exprima opinia ucenicilor care niciodată nu au înțeles-o pe Maria (nici cu mirul risipit, nici acum!!). Ucenicii nu înțeleg ce are Iisus de vorbit cu o fostă "autostopistă". Mulți dintre noi ar fi curioși să știe ce vorbea Iisus cu Maria. Poate vom afla odată! Cert este că la data aceea, bărbații nu purtau cu femeile discuții despre aspecte prea spirituale.

Iisus însă era obișnuit să dialogheze cu femeile, iar dialogul cu samariteanca de la fântănă și cel cu Maria - rămân argumente pentru această afirmație! Iisus a făcut cu totul altfel de cum se făcea în societatea iudaică. Pe atunci chiar exista un proverb: „cuvintele Legii, decât să le desvălui femeilor, mai bine să le dai foc!"

Giovani Papini este cel care a formulat 3 motive pentru are Domnul Iisus a fost prețuit de femei:
1. Iisus era singurul bărbat care iubea fără să profite de pe urma acestei iubiri;
2. Iisus era singurul bărbat care iubea fără să ceară mai mult decât o cană cu apă, un zâmbet sau o privire mută;
3. Iisus era singurul bărbat care mântuia fără să ceară nimic în schimb, nici chiar un sărut! (da, lui Iuda i-a dat mântuirea și a primit un sărut, dar nu unul din dragoste ci din trădare)

În plus, evagheliile relevă că în timp ce își făcea cunoscute învățăturile, Iisus a avut în preajmă femei care îl ajutau. Iar Sfântul Ioan mărturisește că doar femeile au rămas cu Iisus la greu; bărbații (cu excepția lui!) au fugit! Ei nu au participat la evenimentele de pe dealul Golgota!

Să revenim, apoftegmatic:

*****
Marta realizează că nu are cu cine să se înțeleagă, așa că îl roagă, cu gelozie în glas, pe Cel care vorbea Mariei să nu o mai rețină. Iar acea persoană spune că Maria a descoperit un aspect esențial de care El nu vrea să o priveze! Marta e la un pas de a se supăra pe Iisus! „Doamne, nu îți pasă că sora mea m-a lăsat să servesc singură? Spune-i să-mi ajute!

*****

Fără echivoc, Marta ramane singulară în Biblie: nimeni altcineva nu a mai pârât lui Iisus, cu gandul complicitatii Lui.

*****

Similar cazului Martei și al Mariei, două sunt registrele sufletești: al ingrijorării pentru cauze nobile și al întârzierii la picioarele lui Iisus. Și ori de câte ori alegi să întârzii cu Iisus, de-al de Marta te va pârâ. Va fi însă Cineva care va spune: "și-a ales partea cea bună care nu i se va lua." Marta a invătat cea mai valoroasă lecție: Iisus nu ia niciodată omului "partea cea buna".

*****

Ce ciudata e viața. Marta îl invita pe Iisus în casă, pentru ca în cele din urmă de vorbă cu El să stea Maria. Marta Il invită pe Iisus în casă; și atât de preocupată e ca musafirul să se simtă bine, încat uită să mai stea cu el! Și astăzi, după același model, unii creștini fac atat de mult pentru Dumnezeu, încat nu mai au timp sa fie cu Dumnezeu.

*****

Sunt doar două categorii de oameni pe lume: cei ca Marta si cei ca Maria. Primii își deschid usile, ceilalți inimile.

*****

Asemenea Martei, multi creștini fac păcatul de a ridica glasul la Dumnezeu cu întrebarea: "Doamne, ție nu-ti pasă că...?" Nu-ți pasă că salariul mi-e insficient, că suferința devastează întreaga lume, că ai mei au murit înainte să-i cunosc? De parca Iisus ar fi trăit în jilț, ca un bancher dezineteresat. Cand de fapt, tocmai pt ca "I-a păsat", a renuntat la cer pentru a coborâ atât de jos, în mizeria condiției umane.

*****

Intotdeauna tinerilor le lipseste un singur lucru. Daca nu stii care-i acela, intreaba-l pe tânărul bogat si pe Marta.
Doua tipologii umane: Marta si Maria. Prima desemnează omul materialist, energic, coleric, responsabil, dar cu o ordine a prioritatilor uneori inversată. A doua, pe cel reflexiv, calm, neinteresat de comfort, nici de calitatea mâncării, însă relațional. Minunea lui Dumnezeu e ca cele doua tipuri umane nu numai ca pot coabita, dar si trebuie sa o faca, întru completare.

*****

Marta si Maria ilustreaza cum nu se poate mai bine cele doua feluri de închinatori ai lui Dumnezeu: închinătorul serios, riguros în îndeplinirea ritualui, formalist, stereotip, comun. În schimb, Maria ilustrează inchinatorul pasional, cu dragoste fierbinte și creativă pentru Dumnezeu. Nu intâmplător, doar Maria este in stare sa-și "risipească" agoniseala dintr-un an doar - de parca ar fi puțin - ca să ungă cu nard picioarele lui Iisus.

*****

Marta si Maria ar fi ramas lipsite de celebritate, daca n-ar fi fost surorile lui Lazar. Fără Lazar, Jean Jouvenet, Simon Vouet sau Jordaens si Maurice Denis, nu numai ca nu s-ar fi uitat la ele, dar cu atat mai putin pictat. Fară un frate, sau prieten, sau soț oricât de feminină ai fi, oricât de tipologică ți-ar fi ființa, ești sortită uitării. Pentru ca numai dragostea inveșnicește omul. Viceversa e valabilă.

*****

Diferențe de reacție: când Lazăr e pe moarte, Marta acționează rapid: trimite vorba lui Iisus sa vină urgent. Are simț practic. Vrea ca medicul lor de familie să vină neântârziat. Maria însă ramane acasă linistita, chiar daca o doare nebunește. Ea are credință. Când Iisus vine la ele, după înmormântare, Marta iese în întâmpinarea lui Iisus, Maria îl așteaptă în casă . Ea credea altfel.

*****

Iisus, Maria și Marta.
Deși femeile erau disprețuite în societatea iudaică, Iisus le-a prețuit, le-a oferit o dragoste dezinteresată. Mai mult, le-a mântuit. De atunci și până astăzi Iisus a rămas îndrăgostit de o femeie. Și de bună seamă, întrebarea dacă Iisus n-a iubit vreodată trebuie să primească un răspuns! Da, Iisus a avut și are o mare iubire: Biserica Sa din toate timpurile, cu care abia așteaptă să se căsătorească! Deja a stabilit nunta! Culmea e că noi suntem și mireasă și invitați!

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!