agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3975 .



La Acapulco
scenariu [ ]
teatru

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [mareleparanoic ]

2009-01-14  |     | 



"LA ACAPULCO"


“ La Acapulco “– bar de duzină , murdar , cu banci și mese din lemn pe care se află niște fețe de masă murdare , pătate și pline de gauri de țigari; intr-un colț , suspendat , un televizor iar sub el o masă de biliard strâmbă și desfacută din toate incheieturile .Vis-a-vis de usa de la intrare o oglindă mare cu ramă din lemn agățată de perete .Lângă oglindă o sobă din teracotă.În bar câteva sticle de bere , câteva sticle de vin , două-trei pachete de țigari si sticksuri ( bineînțeles) – toate din cele mai ieftine !În spatele barului un aragaz cu butelie.În incapere cinci mese de patru persoane fiecare.

Personaje :

Rusu – pensionar rumen la fața , tot timpul binedispus , vorbește și bea doar din picioare

Relu – bărbat intre doua varste, calm, niciodată nu zambește, destul de murdar si nearanjat

Bitu – tânăr , ușor distras, imbrăcat curat și aranjat ,tot timpul beat și pus pe scandal

Gicu – patronul barului , omniprezent, îmbrăcat la costum cu pulover în loc de cămașa, ține un pahar cu tărie in mana tot timpul

Nuța – barmaniță , plinuța, multe bijuterii și machiată strident ; pe ea pantaloni simpli și o bluză mulată mov care-i scoate în evidență nu tocmai cele mai placute părți ale corpului ei actual !


Este iarna !

Toate cele cinci mese sunt ocupate. Relu și Bitu sunt singuri la o masă ,șanga soba , cu o sticla de vin golită pe jumatate și una de apă minerală nedesfacută .Paharele mai au doar câte o gură de băutură în ele.Fum de țigară , muzica de la televizor nu e dată tare dar se aude prost, foarte mare galagie.

Bitu întoarce pe toate parțile un telefon mobil , îl duce la ureche, îi desface capacul.


Bitu ( vizibil iritat si tinand telefonul cu doua degete) : - Relule, ăstia m-au pacalit mă cu telefonul ăsta !

Relu ( turnând în pahare restul de vin din sticlă fara sa ridice ochii catre Bitu ) : - Tu oricum ești păcălit din nastere măi Bitu. Ce importanță mai are dacă e rău sau e bun ? Acuți vorbești iar cu aia ce ți-a sucit mințile după care îl izbești de perete și uite cum facem noi practică la electrotehnică pe banii tăi.

Bitu ( sare in picioare, ia paharul in mână și gesticuleaza mult ridicând tonul dar nu prea tare) : - Care „ aia „? Nu e „aia” caci are nume ...
( asezându-se , pe un ton dezamagit ) : - Eu așa vorbesc de soția ta ?

Relu ( îl privește pe Bitu cu o privire ce se vrea a fi duioasa , soarbe din pahar, iși măngâie mustața și ține degetul arătător de la mâna dreaptă îndreptat catre gura lui Bitu - semn că nu vrea sa fie întrerupt ) : - Băiete , o fi având și nume dar tot comunista rămâne , bunul întregului popor . Asta nu întelegi tu ! Într-o zi însă , dacă ma prinzi in toane bune , poate o să-ți desenez și dacă nici atunci n-ai sa pricepi ... verdict definitv si irevocabil : prost !

Bitu ( zambește sarcastic ducând paharul la gura si vorbește cu un aer superior ) : - Nu înțelegi... Așteptam un telefon foarte important .. E vorba de bani !!! ( Îi arată o monedă de 50 de bani )

Relu ( se lasă pe spate ușor, se sprijină cu o mână de sobă și ofteaza ) : - Când nu-i vorba de bani ?

Bitu ( entuziasmat ) : - E vorba de bani mulți.Dacă mi-ar ieși aș reuși sa depașesc criza asta financiară....mondială . ( rade in hohote )

Relu ( cu un aer extrem de serios frământându-și caciula intr-o mână si ținand paharul in cealalta ) : - Razi tu dar e problemă serioasă asta cu criza ...

Bitu ( zâmbind , bea tot din pahar , se uită in portofel și se scarpină in cap) : - Tanti Nuța , incă o sticla va rog frumos !

Relu ( îl trage de mânecă si vorbeste pe un ton autoritar ) : - Ai vazut cât s-a făcut uleiul ? Aproape cât prețul la carne ... ( termină și el paharul apoi contrariat ) : - În ritmul ăsta , în câteva luni o să fie un lux să faci friptura la tavă .

Bitu ( toarnă în pahare și-l aprobă din cap , apoi entuziasmat ) : - Păi și ce daca ? O să mâncăm numai grătar ... sănătos și ecologic !

Relu ( bulversat ) : - Eu am dat doar un exemplu ...Dar e vorba și de prețul benzinei , de prețul gazului , chiar și de la mine de la firma unde lucrez vor fi mulți dați afară.

Bitu ( din buzunarul hainei scoate o țigara , o aprinde, vorbeste cu un aer foarte serios ) : - Ce-ți pasă ție de astea ? Mașină nu ai ca să-i pui benzină , gay nu consumi ca stai la casă si faci foc in sobă iar la serviciu...tu lucrezi ca paznic ...cu cât mai puțin ai de păzit cu atât ai somnul mai liniștit ! ( zambește satisfăcut )

Relu iși incrucișeaza mainile și da din cap a lehamite uitandu-se la Bitu.Ridicându-se de la o alta masa, băut bine, se îndreaptă catre masa lor Gicu.

Gicu ( vorbește destul de incoerent,dar e foarte binedispus ) : - Ce-i Bitule , iar nu-ți răspunde mândra la telefon ? ( rade zgomotos ) - O fi ajuns și ea în ...criza financiara ( îi face cu ochiul lui Relu ) ... na ...se descurca și ea cum poate ..dac-o iubești trebuie s-o ințelegi ! ( il bate prieteneste pe spate )

Bitu ( suparat ) : - Nea' Gicu , ce aveți toți cu fata asta ?

( Nu apucă sa răspundă ! Apare Rusu strănutând puternic imbracat ca de sărbătoare – palton din piele , fular de mătase, la costum , caciulă din blana de oaie )

Rusu ( în timp ce iși așeza haina, fularul si căciula in cuier , foarte vesel ) : - Bine v-am gasit ! ( dă noroc cu toți trei )
( la fel de vesel ) : - Nuța, o cană de vin fiert ... dar să fie fiert nu incălzit ! Ba nu, trei căni că fac cinste !
( Bitu vrea să zică ceva dar nu reușește fiind acoperit de vocea lui Rusu )

Rusu ( cu un aer superior ) : - Mă băieți, la vară plec si eu cu baba la stațiune. Am primit bilete de acolo de la pensionari..de acolo vin acum ! Cum o fi cum n-o fi mă duc și eu să n-apuc să mor netratat ( toți de la masă râd puternic )

Bitu ( pe un ton ironic ) : - Nea' Rusu , tot tratament se cheamă și ce bei dumneata in fiecare seară ! ( toți râd si aprobă verbal )

Rusu ( serios , îi ia paharul din față ) : - Păi dacă e așa , înseamna că și tu ești pe cale să te intoxici cu medicamente. ( îi da paharul inapoi și zambește )

Relu ( contrariat, în timp ce Nuța punea pe masă cănile cu vin ) : - Þara piere și baba se piaptăna ! Unu' nu gasește fundul la pahar , celălalt pleacă la stațiune.

( toți beau din cănile cu vin , Rusu scoate un pachet de țigari și îi servește pe toți )

Rusu ( după ce își aprinde țigara , pe un ton părintesc ) : - Relule , dădu gripa in tine ? Ce-i cu privirea asta de uliu ce a scăpat puiul din cioc ?

Bitu ( oftand ) : - E preocupat de criză...criza financiară ...

Gicu ( foarte serios și vorbind tare, ) : - Păi asta nu prea mai e de râs și nici de vorbit la bar. Ãsta e lucru serios! Chiar vroiam sa va zic că o să scumpesc vinul...( se face liniște în întreg barul si toate privirile sunt îndreptate către el) - Altfel nu o să pot rezista in conditiile astea.

Rusu ( zâmbind bea din pahar și merge langa sobă ) : - Se vede treaba că am întâryiat jumătate de ora și deja ați apucat pe drumul către bunica Scufiței Roșii .( rade puternic , toți ceilalți îl privesc mirați )
( oratoric ) - Două lucruri rețineți după care puteți bea liniștiți ... Primul, Nuțule tu oricum n-ai de ce să ieși in pierdere.Românul când nu are bani și e impovărat de greutați bea de suparare iar atunci cand o duce bine bea de fericire..Așa ca de clienți n-ai sa duci lipsa ! ( toți rad iar Nuțu se lumineaza la fața; se ciocnesc pahare ) - Al doilea, Relule nu mai pune bot și nu te mai consuma atâta ! După douăzeci de ani te-ai trezit și tu ca e criza in țara ?!?! ....Suntem căliti !


Nuța spala pe jos si asculta manele; nimeni in bar !

Nuța ( langă masa la care au stat Bitu și Relu , se sprijină cu o mana de mop cu cealaltă ia sticla ) : - Iar au uitat aștia să bea și din apă !!!


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!