agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6239 .



Reality check
articol [ Internet ]
sau \"alt fel de editorial altfel\"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [raduh ]

2002-02-21  |     | 



Ce ar putea fi mai potrivit pentru un editorial decat o rubrica gen "raspundem telespectatorilor" ? Ce ar putea fi mai bun pentru un editorial daca nu un subiect controversat, pe care oricine poate arunca cu parerea, un subiect care sa dea apa la moara tuturor celor care dintr-un oarecare motiv plang sau se planga la portile poezie.ro si nu in gradina poezie.ro.
Dar cam atat cu introducerea in subiect. Sa vedem despre ce e vorba. Avem o "mariana ilie", anonima, care stie foarte mult despre poezie.ro, despre ce este si ce ar trebui sa fie.
Ca sa fie totul clar, iata ce a scris dumneai la capitolul "forum" al acestui site, dealtfel singura rubrica anonima a site-ului:

"romanul e nascut poet", "scrieti, baieti, numai scrieti", sunt convinsa ca acestea sunt crezurile "autorilor" capodoperelor si initiatorilor acestui curajos proiect; de ce ati promova altceva decat kitsch-ul, nonvaloarea, prostul-gust si refularile unor eterni puberi, care-si gasesc nu stiu ce glorie in exhibarea neputintelor literare? de ce "poezie.ro"? puteati lasa domeniul pentru poezia autentica, pentru ca, nu stiu daca v-ati gandit vreodata, "poezia romaneasca" inseamna cu totul altceva decat aceste mazgalituri care-si expun autorii unui profund ridicol; nu, poezie nu inseamna doar niste cuvinte scrise in randuri care nu merg pana la capatul paginii, imi pare rau ca eu trebuie sa va dau aceasta veste proasta. ce sunt textele domniilor voastre atunci? ma intreb si eu. imi cer scuze ca va jignesc sugerandu-va sa mai si cititi poezie autentica, fie ea si romaneasca, pentru ca autorii publicati aici nu se afla nici macar in preistoria poeziei, ci in lada ei de gunoi.

Ca sa imi dau seama cat de avizata este parerea ei, am verificat in logul serverului de web cat de mult a citit dumneai din www.poezie.ro ca sa fie atat de categorica si de sigura pe afirmatiile facute.
Surpriza... in luna februarie au existat 2 (DOUA) vizite din toata clasa respectiva de adrese. Cam tehnica afirmatie. Afirmatia mea adica.
Daca a mai intrat si de acasa de 2 ori inseamna ca au fost patru vizite. Nu m-am mai chinuit sa vad cat a durat fiecare sesiune de citiri de texte fiindca nu prea mai avea rost.
Din 4 POSIBILE intrari pe site, domnia sa a ajuns la concluzia ca "nu promovam altceva decat kitsch-ul, nonvaloarea, prostul-gust si refularile unor eterni puberi". De retinut explicitul "DECAT".
Stimata doamna, cu tot respectul, gandesti exact ca o varza.
Nici nu vreau sa incerci sa iti inchipui cum ar fi sunat afirmatia anterioara fara preambulul "cu tot respectul".
Imi permit rar sa ma supar, insa de data asta m-am suparat (un pic:).
E drept ca nu exista (inca) o diferentiere (suficient de mare) intre genii si amatori, insa textele din poezie.ro sunt departe de a fi "decat" nonvaloare si prost-gust. Ma vad obligat sa ma repet insa mi se pare potrivit: de nonvaloare si prost-gust este afirmatia dumitale, subiectiva si cu un scop precis.
Si nu cred ca as gresi prea mult daca as afirma ca acel scop precis, din pacate pentru domnia voastra, este de natura comerciala.
Aveti un site cu aceeasi tema si pe care nu il viziteaza nimeni ? Nu intelegeti de ce ? Pai e simplu. Fiindca in tara asta (si nu numai), toata lumea, de la femeia de serviciu (no ofence, e exemplul consacrat) pana la parlamentari, toata lumea face parte dintr-o elita. Oricine in tara asta e mai inalt cu un cap decat vecinul lui. Oricum nu are cum sa vada asta findca gardul este de doua ori pe atat. Mai toti sunt cei mai destepti si nu discuta decat cu cei care sunt aproape la fel de destepti ca si ei. Nimeni nu incearca sa il invete pe celalalt, sa ii intinda o mana, sa il incurajeze, sa ii spuna macar "esti slab dar nu fara speranta", sa ii spuna "nu m-am nascut asa, am devenit asa si tu poti face la fel".
Nu va mai intrebati de ce nu vine nimeni pe site-urile elitiste de poezie. Vin oameni si acolo. Poate din cauza ca scrie pe ele "doar pentru genii". Sau poate din orgoliu. Vin ca sa isi poata spune "si eu sunt la fel", chiar daca afirmatie e falsa pana la putrefactie. El vrea sa creada. Poate justificat, poate din orgoliu si vanitate. Ei bine, nu.
Sau ei bine Da. In curand site-ul va pastra in prima pagina doar cativa poeti (si nu mi-e frica sa ii numesc poeti), doar cativa care sunt cat se poate de reprezentativi pentru ce ar putea insemna poezia DE AZI. Dar Poezie.ro este si va fi intotdeauna site-ul in care daca ai ceva de spus, poti spune.
E site-ul in care cativa Oameni avizati ca Radu H, Bogdan G, Matei G, Oriana si probabil multi alti, nu vor ezita sa coboare cateva trepte ca sa arate unui necunoscut directia, sau macar sa-l bata pe umar si sa-i spuna "poti".
Uneori regret ca poezie.ro a devenit public. Am fost foarte mirat acum un an cand am verificat cui apartine poezie.ro si am descoperit ca nimeni nu a considerat ca merita 60 de dolari. Cum se face ca o cunoscatoare si un reprezentant atat de marcant al elitei ca dumneavoastra, nu s-a gandit sa isi rezerve acest site? Va spun eu cum: Mariana Ilie se alatura lui Jane Doe, si sunt doua nume anonime si inexistente. Au gura si atat. Arunca vorbe si nu fac nimic. Nu ar pierde o noapte pe an - nu pe saptamana, pe an - daca n-ar iesi un sfant din afacerea aia.
Asa ca hai sa nu ne masuram. Suntem pe nivele diferite: eu, undeva jos, in planul baza al "refularilor unor eterni puberi" iar dumneavoastra in al optulea cer al culturii literare.
Si mie imi place aici unde sunt.
Poate din cauza sistemului de referinta.
Poate fiindca mai jos decat unde sunt acum nu se poate iar eu am ales sa stau in cap.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!